Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, dün 2022-2023 Adli Yıl kapanışını yaptı.

   Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fadıl Aksun, Kıdemli Yargıç Vedia Barkın ve Yargıç Murat Soytaç’ın huzurunda gerçekleştirilen kapanış oturumunda Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde görevli Başmüfettiş Osman Kayabaşı, Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan ile Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’nde görevli Müfettiş Muavini Mustafa Hidayet de hazır bulundu.

   16 Eylül 2022 ile 26 Haziran 2023 tarihleri arasında Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde 262 davanın sonuçlandığını belirten Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fadıl Aksun, 99 davanın ise yeni adli yıla ertelendiğini söyledi.

   Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde görevli Başmüfettiş Osman Kayabaşı ise aynı döneme ilişkin 647 cürüm suçu işlendiğine dikkat çekerek suçlarda yüzde 9,12 artış olduğunu vurguladı.

   Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan, yeni cezaevinde şu anda 14-18 yaş arası 7 çocuk; 19-21 yaş arası 60 genç olmak üzere toplam 700 kişinin bulunduğunu söyledi. Erdoğan, eski cezaevinde ise 92 tutuklunun olduğunu belirerek bu kişilerin mülteci ve sınır ihlali suçlarını işleyen kişilerden oluştuğunu kaydetti.

   Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’nde görevli Müfettiş Muavini Mustafa Hidayet, denetimli serbestlikte 19 kişinin olduğunu ancak bu kişilerin 3’ünün denetimli serbestlik kurallarını ihlal ederek yeniden yargılanacağını ifade etti.

Aksun: 262 dava sonuçlandı

   Kapanışta konuşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fadıl Aksun, 16 Eylül 2022 ile 26 Haziran 2023 tarihleri arasında toplam 262 davanın sonuçlandığını söyledi.

   Suç tiplerinin dağılımına dikkat çeken Aksun, ağır ceza mahkemelerindeki en yaygın suçun uyuşturucu olduğunu belirtti.    

   Aksun’un verdiği bilgiye göre 65 uyuşturucu suçu; 26 bina açma; 22 müstahdem tarafından sirkat; 17 sahte banknot tasarrufu; 15 sahte resmi belge düzenleme; 7 ateşli silah tasarrufu; 7 cinsel suçlar; 6 ölümlü trafik kazası; 5 insan kaçakçılığı; 4 ağır yaralama; 4 ağır suç işlemek için gizli ittifak oluşturma ve 1 adam öldürmeye teşebbüs davası sonuçlandı.

Yeni havalimanına “sıkı denetim” çağrısı

   Aksun, huzurlarındaki davalarda kullanıcı olarak mahkemeye getirilen sanık sayısında düşüş yaşansa da uyuşturucu verme/satış ve ithal suçları ile uyuşturucu maddenin miktarında ciddi artış olduğunun görüldüğünü söyledi.

   Uyuşturucu maddelerinin büyük bir bölümünün Ercan Havalimanı’ndan ülkeye sokulduğunu belirten Aksun, bu kapsamda açılması planlanan yeni havalimanının daha sıkı denetim imkanına sahip olmasını ümit ettiklerinin altını çizdi.

“Dil okulları daha sık denetlenmeli”

   Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fadıl Aksun, geçen yılki kapanışta ülkeye üniversite okumak için gelen kişilerin, öğrencilik vasıflarına uygun davranmayıp ciddi oranda suça karıştıklarını vurguladıklarını, ancak bu soruna çözüm bulunması gerektiğini ifade etmelerine rağmen olumlu bir girişim bir yana, bu soruna dil okullarının da dahil olduğunu gördüklerini belirtti.

   Aksun, bir takım dil okulunun derslere katılmadığı halde yabancı uyruklu öğrencilere kayıt yaparak ülkemizde yasal statü kazandırmaya çalıştığını ifade etti.

   Fadıl Aksun, bu girişimlerin mahkemenin müdahalesiyle önlendiğini ancak Eğitim Bakanlığı’nın bu tip kuruluşları daha sık denetlemesi gerektiğini vurguladı.

“Bu ülkede artık çocuk istismarı sorunu var”

   Fadıl Aksun, bu ülkede artık çocuk istismarını sorunu olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirterek bu tip suçların önlenmesinde yasa koyucunun belirlediği 6 yıllık ceza haddinin bariz şekilde yetersiz olduğunu kaydetti.

   Aksun, şöyle devam etti:

   “Açıdır ki; çocuklara karşı yapılan bu tip saldırıların genelde en yakınlarından geldiği ve çocukların güven duyguları sebebiyle bu durumun farkına dahi varmadıkları ortada iken, bunun önlenmesinde okullarda yürütülecek farkındalık eğitimlerinin ciddi katkısı olacağına inanmaktayız.

   Huzurumuzdaki davalarda cinsel istismar mağduru bir çocuğumuz ailesi tarafından yeterli bakımı alamadığı için mahkemenin girişimiyle ailesinden alınarak sosyal hizmetlerin kontrolüne verilmiştir.”

“Kumarhanelerle ilgili yasa değişikliği yapılmalı”

   Aksun, Para ve Kambiyo Yasası’na aykırı olarak KKTC’ye yasal sınır olan 10 bin Euro üzerinde izinsiz para girişi ve çıkışı olduğunu gördüklerini söyledi.

   Bu tip kontrolsüz para hareketlerinin, suç gelirinin aklanması ve benzeri faaliyetlerin önlenmesinde devletin denetim yetkisini ortadan kaldırdığına dikkat çeken Aksun, “Bu suçla ilgili sanıkların büyük bir çoğunluğu, bu paraları ülkemizde faaliyet gösteren kumarhanelerden kazandıklarını iddia etmektedir. O halde, yasal değişikliğe gidilerek, kumarhanelere belirli bir rakamın üzerindeki kazançları bankaya yatırma zorunluluğu getirilmesi kontrolün sağlanması için yerinde olacağı düşüncesindeyiz” diye konuştu.

“Ülkemizde riskli bir para sirkülasyonu var”

   Aksun, ülkeye gayrimenkul alımı için yüklü miktarda para girişinin olduğunu, ancak gayrimenkul alımı yapılıp yapılmadığı veya hazırlanan sözleşmelerin devirden önce taraflarca iptal edilip edilmediğinin yetkili makamlarca kontrol edilmediğinin bir gerçek olduğunu söyledi.

   Bu gerçek ışığında ülkemizde riskli bir para sirkülasyonu olduğuna dikkat çeken Aksun, “Keza mahkememizin bu yıl sonuçlandırdığı davalarda kara para ürünü olduğunu tespit ettiğimiz 12 apartman dairesi devletin tasarrufuna geçirilmiştir” dedi.

“Yollarda uyuşturucu denetimi için yasal değişiklik yapılmalı”

   Fadıl Aksun, ölümlü trafik kazalarından gördükleri kadarıyla son zamanlarda sanıkların alkol yanında uyuşturucu madde tesiri altında da araç kullanarak kaza yaptıklarını gözlemlediklerine dikkat çekti.

   Bu durumun yollarda alkol denetimi yanında uyuşturucu denetimlerinin yapılması için yasal değişikliklerin yapılması gerekliliğini de gündeme getirdiğini söyleyen Aksun, ehliyet müfettişi ve sürücü okulunda meydana gelen sahtecilik suçları da dikkate alındığında kazaların önlenmesinde birçok paydaşın kusuru olduğunun anlaşıldığını vurguladı.

“İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na gereğince önem verilmiyor”

 

   Aksun, işyeri ve şantiye alanlarında oluşan ölümlü kazaların da İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na gereğince önem verilmediğini kaydetti.

   Fadıl Aksun, “İşçilerin can güvenliği sağlanmadan çalışmaya zorlanmaları, gerekli denetimlerin artmasında fayda olacağına işaret etmektedir” dedi.

“Düzensiz göçmen sorunu kamu bütçesine ağır bir yük oluşturuyor”

   KKTC’nin coğrafik yapısı nedeniyle ciddi bir düzensiz göçmen sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirten Aksun, “Özellikle savaş olan ülkelerden kaçıp ülkemize sığınan veya Avrupa ülkelerine geçmek için ülkemizi kullanmaya çalışan bu göçmenlerin barınma, yargılama ve deport işlemlerinin kamu bütçesine ağır bir yük oluşturduğu görülmektedir” diye konuştu.

“En az iki sanık cezaevinde doğum yaptı”

   Aksun, yeni cezaevinde çocuk ve yetişkinlerin farklı koğuşlarda tutulmasının memnun edici olduğunu, ancak bu durumun ayrı “Çocuk Islah Evi” gerekliliğini ortadan kaldırmadığını vurguladı.

   Huzurlarındaki sanıklardan en az ikisinin cezaevinde doğum yaptığını söyleyen Aksun, bebeklerin cezaevi koşullarında büyüdüğünü ifade etti.

   Aksun, bu duruma ilişkin sosyal hizmetlerin bu bebeklerin sağlıklı gelişimi için cezaevi müdürlüğüyle birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

“Cezaevinde acil müdahale yapacak sağlık personeline ihtiyaç var”

   Adli yıl açılışında sanıkların cezaevinde emanet olduğunu vurguladıklarına dikkat çeken Aksun, bu yıl içerisinde 2 hükümlünün cezaevinde hayatını kaybetmesinin, cezaevinde acil müdahale yapacak sağlık personeline ihtiyaç duyulduğunu gözler önüne serdiğini kaydetti.

“Suçların azaltılması çok paydaşlı bir mücadeledir”

   Fadıl Aksun, suçların azaltılması ve adaletin sağlanmasında mahkemelere çok ciddi yük düştüğünü, ancak bunun çok paydaşlı bir mücadele olduğunu belirtti.

   Aksun, sadece mahkemenin gayretiyle bunun sağlanmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Editör: Ceren Özbil