Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fikri Toros, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda “Acı, Utanç ve Gelecek” konulu güncel konuşma yaptı.

Toros, 6 Şubat’ta meydana gelen devasa depremde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, Türkiye’deki depremde 49 Kıbrıslı Türk'ün yaşamını yitirmesinin de acıyı artırdığını söyledi, yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı ve sabır diledi.

Toros, Adıyaman’daki enkazda görev yapan başta Sivil Savunma ekibi olmak üzere tüm ekiplere ve orada bulunan hükümet yetkililerine teşekkür etti.

Fikri Toros, deprem felaketinde ikinci haftanın geride kaldığını, hâlâ gerçek kayıpların ve felaketin boyutunun tam olarak bilinmediğini söyledi.

Toros, “Engellenemez olan bir doğal felakete karşı gereken tedbirlerin alınamamış olması, felaketin ilk anda yönetilememiş olmasından dolayı öfkeliyiz… Haberlerde gördüğümüz, sosyal medyada okuduğumuz ifade ve yorumlara tanık olmaktan utanç duymaktayız” dedi.

Toros, “Fay hatlarının yeryüzünde değil, siyasette de olduğunu müşahede etmekteyiz. Bu felaketle birlikte dünya ülkelerinin ve toplumlarının yolları dayanışmada kesişirken barış tesisi süreci ve Kıbrıs’ımızın bütünlüğü için çalışması gereken Cumhurbaşkanı ve hükümetin de tam yıkım içinde olduğuna tanık olduk” ifadelerine yer verdi.

Yeşil Hattın güneyinde toplanan yardımların kuzeye geçmesine, kuzeyden de deprem bölgesine ulaşmasına engel olunduğunu söyleyen Toros, Dışişleri Bakanı’nın görevden alınmasına, iktidardaki zihniyetin yeniden inşa edilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bilimsellikten yoksun karar ve politikaların nasıl bir ilkelliğe yol açtığının görüldüğünü söyleyen Toros, muğlaklığın toplumda güven kaybına neden olduğunu, pandemi döneminde olduğu gibi şimdi de bunun yaşandığını söyledi.

Toros, “Tanık olduğumuz bilimsellikten ve katılımcılıktan uzak, keyfiliğe dayanan, felaket anında bile toplumsal duyarlılığı istismar eden, gönüllülük ruhunu sekteye uğratan kararlardır” diyerek hükümeti eleştirdi.

-Baybars

Gazimağusa Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, “Deprem Değil Plansızlık ve İhmal Öldürür” konulu güncel konuşma yaptı.

Baybars, depremde yaşanan can kayıplarını “cinayet” olarak niteledi, ailelere sabırlar diledi. Türkiye ile dayanışma içinde yaraları saracaklarına inanç belirten Baybars, bu konuda ihmali bulunan herkesin yargılanmasının önemine işaret etti, Meclis olarak bu süreci takip etmelerinin görevleri olduğunu kaydetti.

Arama kurtarma çalışmalarına katılan herkese teşekkür eden Baybars, bölgede bulunan deprem risklerine işaret ederek, depreme karşı gereken önlemlerin, uzmanların da uyarılarına önem vererek, zaman kaybetmeden alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Ülkede yaşanan sel felaketlerine işaret eden Baybars, bunlardan ders çıkarılması gerekirken, Sivil Savunma ve İtfaiye'nin güçlendirilmediğini, ancak doğal felaketin kimseye sormadan ve ne zaman geleceği belli olmadığını kaydetti.

Baybars, bu yüzden konuyu işin uzmanlarına bırakarak, siyaset üstü bir planlama yapmaları gerektiğini ifade etti, okullarda eğitim tatbikat yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Ülkede yıkıcı depremler yaşanabileceği risklerini göz önünde bulundurarak, çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Baybars, deprem, sel gibi doğal afetlerin ciddi riskler olduğunu söyledi.

Denetimlerin düzenli bir şekilde yapılmasının önemine de işaret eden Ayşegül Baybars, planlı yaşama geçilmesi için imar planlarının önemine vurgu yaptı, bu planlar hazırlanırken yapılan analizleri anlattı.  

Baybars, yapılaşmaya, canlar gittikten sonra değil, doğru bölgeler seçilerek ve yapı güvenliği sağlanarak önem verilmesi gerektiğini belirtti, özellikle de tüm paydaşların katılımıyla olası bir afete karşı hazır olunması için gereken organizasyonun yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Editör: TE Bilisim