Ahmet UÇAR

   Hayat pahalılığındaki artış, döviz kurlarının yükseklerde seyretmesi ve desteklerin yetersizliği balık üreticilerine tam anlamıyla darbe vuruyor.

   Tüm girdileri dövize bağlı olan balıkçılar, dövizdeki aşırı artış sonucu ağır maliyetler altında eziliyor. Balık üreticilerinin girdi malzemelerine yönelik maliyetlerinin 2023 yılı içerisinde yüzde 100’ün üzerine çıktığı belirtiliyor.

   BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, balık üreticilerinin yaşanan sorunlardan dolayı kırılma içerisinde olduğunu vurgulayarak, yakın zamanda ithal balıklara mecbur kalınacağının altını çizdi. Atakan, yetkililere kendilerine yapılan desteklerin iyileştirilmesi çağrısında bulundu.

Atakan: Maliyetler yüzde 100’ün üzerinde arttı

   Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, balıkçıların tüm girdilerinin ithal olduğunu belirterek, bunların döviz üzerinden geldiğini kaydetti.

   Döviz kurlarındaki artışın maliyetleri artırdığını dile getiren Atakan, balıkçıların perişan durumda olduğunu ifade etti.

   Atakan, her sene bakan değişikliği yaşandığına işaret ederek, bu durumun istikrar sağlanmasına engel olduğunu, her bakanın yeni yazı ve proje istediğini söyledi.

   Mazotun 5 TL’den 30 TL’ye çıktığına dikkat çeken Atakan, boya ve makine aksamlarında da maliyetlerin arttığını anlattı.

   Atakan, tüm bu girdi maliyetlerine 2023 yılı içerisinde yüzde 100’ün üzerinde artış yapıldığını vurgulayarak, geçen hafta alınan malzemeye bu hafta yüzde 20 zam yapıldığını söyledi.

   Alım gücünün düşmesi nedeniyle bazı balıkçıların av aletlerini yenileyemediğini ve eski takımla balık tutmanın da daha zor olduğunu belirten Atakan, bu durumun da balıkçılığın geriye gitmesine neden olduğunu kaydetti.

“Desteklerin iyileştirilmesi gerek”

   Atakan, devletin balıkçılara yönelik ciddi desteklerde bulunması gerektiğini dile getirerek, yetkililerin kendilerine ilgi gösterip daha sonra hiçbir destekte bulunmamasının hoş bir durum olmadığını ifade etti.

   Balıkçıların ekonomik kırılma içerisinde olduğuna işaret eden Atakan, hük3

ûmetin mali bütçede kaynak ayırıp balıkçıları da hesaba katmalarını istediklerini söyledi.

   Atakan, mazot desteği, balon balığı ödeneği ve balıkçıların sosyal sigorta giderlerinin yarısını aldıklarına dikkat çekerek, bunların da gecikmeli bir şekilde verilmesi nedeniyle paranın değerini kaybettiğini anlattı.

   Balon balığı için desteklerin Kooperatif Bankası tarafından temin edildiği üzerinde duran Atakan, bankanın hesabı kapatmaması nedeniyle bu yılki ödemelerini alacak balıkçılardan işlem parası aldığını açıkladı.

   Atakan, desteklerde ciddi iyileştirmeler yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Toplum ithal balığa mecbur kalacak

  Balık üreticilerinin bu şartlar altında hayatı devam ettirmekte zorlanması nedeniyle ikinci iş yapmaya  başladığını belirten Atakan, hava muhalefetinin olduğu dönemlerde balıkçıların para kazanamadığı için böyle bir yolu tercih ettiğini kaydetti.

   Atakan, bu sorunların devam etmesi durumunda halkın artık ithal balığa mecbur kalacağını dile getirerek, önümüzdeki süreçte bunun beklendiğini ifade etti.

   Atakan, ülkeye gelen turistlerin donmuş balık yiyeceğini vurguladı.

“Balıklar, satış noktalarına 70-80 TL’ye veriliyor”

   Kıbrıs’ta “voppa” adı verilen kupes balığı ile beyaz mercan balığının bu şartlarda en ucuz balık türleri olduğuna işaret eden Atakan, bu balıkların balık satış noktalarında 70-80 TL’den verildiğini, bu satış yerlerinin de 120 – 150 TL arasında veya daha yüksek fiyata satış yapabildiğini anlattı.

   Atakan, izmarit, uskumru, palamut gibi balık türlerinin de tercih edildiğini dile getirerek, bunların da yakın fiyatlarda olduğunu ifade etti.

   Serbest piyasa olmasından dolayı isteyenin daha yüksek fiyatlardan satış yapabileceğine dikkat çeken Atakan, bu fiyatın restoranlarda daha da yüksek olduğunu vurguladı.

   Atakan, balıkları alan marketlerin veya diğer noktaların da vergilerinin ve diğer giderlerinin bulunduğunu söyleyerek, olaya tek taraflı bakılmaması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraflar / Ahmet İLKTAÇ