Ahmet KARAGÖZLÜ

   Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, karşılıklı geçişlerde yaşanan yığılmanın ancak ve ancak yeni geçiş kapılarının açılması ve mevcut kapıların altyapı bakımından iyileştirilmesi durumunda çözülebileceğini vurguladı.

   Tolun, en çok yoğunluğun Metehan ile Beyarmudu barikatlarında yaşandığını, ancak Beyarmudu’ndaki sıkıntının fiziki altyapının yetersiz olmasından kaynaklandığını söyledi.

“Beyarmudu’ndaki sorun köprünün dar olması”

   Beyarmudu kapısındaki en büyük sorunun oradaki köprünün “dar olması” olduğunu belirten Tolun, bu nedenle yoğunluk ve izdiham yaşandığını kaydetti.

   Beyarmudu’nda turistleri taşıyan otobüslerin bekleyeceği hiçbir yerin olmadığını, tuvalet bulunmadığını, turistlerin köy içindeki belediye tuvaletlerini kullanmak zorunda kaldığına da dikkat çeken Orhan Tolun, altyapı sorununun çeşitli sıkıntılara neden olduğunu belirtti; oradaki dar köprünün genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

“Rakamsal olarak en çok geçiş Lokmacı ve Metehan’dan yapılıyor”

   Tolun, rakamsal olarak en çok geçişin Lefkoşa’daki Lokmacı ile Metehan kapılarından yapıldığını söyledi.

   Bu sene Rusların adaya fazla gelmemesinden dolayı kapılarda geçmiş senelerdeki gibi bir yığılmanın olmadığını, ancak buna rağmen yine de yoğunluk yaşandığını belirtti.

“Mağusa Kapısı ile Baf Kapısı açılmalı”

   “Lefkoşa’daki geçişlerin rahatlatılması için bölgeye yeni kapılar şart” diyen Tolun, araçlı geçişler için Mağusa Kapısı’nın, yayalar için ise Baf Kapısı’nın açılması gerektiğini dile getirdi.

   Özellikle Mağusa Kapısı’nın bulunduğu alanın geniş olduğuna dikkat çeken Tolun, oradaki altyapının araçlı geçişler için en uygun yer olduğunu söyledi.

“Kapılara yeterince personel alınmıyor”

   Metehan Kara Geçiş Kapısı’nda yaşanan yoğunluğa da değinen Tolun, Metehan’daki sorunun yeterli muhaceret polisi olmayışından kaynaklandığını ifade etti.

   Orhan Tolun, devlete gerekli gereksiz memur alımı yapıldığını, ancak en çok ihtiyaç duyulan yerler arasında olan sınır kapılarına yeterince personel alınmadığını kaydetti.

“KKTC’ye rakamsal olarak yılda 2 buçuk milyon geçiş yapılıyor”

   Tolun, rakamsal olarak her yıl ortalama olarak KKTC’den Güney Kıbrıs’a 2 milyon; Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye ise 2 buçuk milyon geçiş yapıldığına dikkat çekti.

   Lefkoşa’ya açılacak kapıların geçişleri rahatlatacağı gibi bölgenin çehresini de değiştireceğini belirten Tolun, özellikle Surlariçi bölgesinin daha da canlanması için Baf Kapısı’nın açılması gerektiğini ifade etti.

“Surlariçi’nin kurtuluşu Baf Kapısı’nın açılmasına bağlı”

   Surlariçi’ni genellikle Ercan Havaalanı’ndan gelen turistler değil, barikatlardan gelen turistlerin gezdiğini söyleyen Orhan Tolun, “Surlariçi’nin kurtuluşu Baf Kapısı’nın açılmasına bağlı” dedi. 

   Tolun, Baf Kapısı’nın açılmasıyla bölgede atıl durumda bırakılan tarihi binaların restore edilerek turizme kazandırılabileceğini, Ermeni Manastırı’nın bulunduğu bölgenin de canlanacağını kaydetti.

   Tolun, genel anlamda Mağusa ve Baf kapılarının açılmasının devlete de ciddi katkı sağlayacağını, devlet gelirlerinin artacağını vurguladı.

Editör: Ahmet Karagözlü