Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, su olmayan otellerin neredeyse tümünün kapandığına dikkat çekerek “Her 5 yıldızlı bir otel açıldığı zaman 4-5 tane küçük otel kapanıyor” dedi.
Eski yıllarda ülkeye 100 binden fazla İngiliz ve Alman olmak üzere 400 binden fazla Avrupa’dan turist geldiğine işaret eden Tolun, “Daha fazla turist istiyoruz tamam ama dışarı çıkacak yürüyüşe çıkacak, dalışa gidecek, etrafı gezecek, ülke kültürüne ilgi gösterecek turist istiyoruz, için gelecek turist istemiyoruz” vurgusu yaptı.
BRT’de Damla Soyalp’ın sunduğu “Ekonomi Gündemi” programına katılan KITSAB Başkanı Orhan Tolun, KKTC’nin Avrupa’nın, özellikle Akdeniz’in coğrafya olarak en güzel yerlerinden biri olduğunu belirtti. Tolun, bu coğrafya şansının ülkece iyi değerlendirilemediğini, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın tam aksine bunu çok iyi kullandığını söyledi.
KKTC’nin tanınmaması ve uygulanan ambargoların da bu konuda etkili olduğuna dikkat çeken Tolun, bu sebepler nedeniyle de turizmde istenilenin yapılamadığını vurguladı.
“En güzel yürüyüş parkuru ve yolları bizde”
KKTC’nin en önemli turistik şehri olan Girne’nin içerisindeki inşaatlar ve yol çalışmaları nedeniyle ulaşımın çok büyük sorun olduğunu belirten Tolun, “Çatalköy-Girne arası bir saat, Alsancak-Karşıyaka arası 45 dakika gidiş yolu istiyorsunuz ve bu çok fazla bir süre” dedi.
Dünyanın en güzel yürüyüş parkuru ve yollarının KKTC’de olduğunun altını çizen Tolun, ülkede buna hizmet verebilecek bir otel kalmadığını, çünkü hepsinin kapandığını dile getirdi.
“Casino için gelecek turist istemiyoruz”
Eski yıllarda ülkeye 100 binden fazla İngiliz ve 100 binden fazla Alman olmak üzere 400 binden fazla Avrupa’dan turist geldiğini ifade eden Tolun, bu turistlerin genellikle ikinci yaş grubu olduğunu vurguladı.
Özellikle küçük acentelerin ve restoranların bundan çok iyi geçim sağladığını aktaran Tolun, “Daha fazla turist istiyoruz tamam ama dışarı çıkacak yürüyüşe çıkacak, dalışa gidecek, etrafı gezecek, ülke kültürüne ilgi gösterecek turist istiyoruz, için gelecek turist istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ülkeye bir yılda 9 milyon giriş yapıldığına dikkat çeken Orhan Tolun, “9 milyon girişin 2 milyon Ercan’dan 7 milyonu Güney’den Kuzey’e olan geçişlerdir. Güneyden gelen 7 milyonun 2 milyonu vatandaşlarımız, 2 milyonu Rum vatandaşı geri kalanlar ise yabancı vatandaşlar” dedi.