Kamuya istihdam edilen özel gereksinimli bireylerin yaşadığı ‘barem engeli’ sıkıntısını ortadan kaldıracak yasal düzenleme için düğmeye basıldı.

   Bu doğrultuda hazırlanan Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasa Tasarısı  Cumhuriyet Meclisi’ne gönderildi.

   Konuyla ilgili bagimsiz.com’a konuşan Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın 2020 öncesi kamuya istihdam edilen engellilerin mağduriyetlerini ortadan kaldırmak adına büyük önem taşıdığını söyledi.

   Kibrit, bunun ayrıca Kamu Görevlileri Yasası’nın 113’üncü maddesine bağlı Birinci Cetvel’de Barem 15 ve 16’dan sonra B memur ve A memur olarak kademe ilerlemesi hakkının özel gereksinimli kişilere de tanınması için yapılan bir düzenleme olduğundan söz etti.

   Bu yasa tasarısı ile ilgili çalışma yapılırken dernek olarak görüşlerini belirttiklerini kaydeden Kibrit, “daha önce Rehabilite ve İstihdam Yasası’na göre kamuda istihdam edilen arkadaşlarımız eğitimlerine göre baremlere yerleştirilirdi. Lise mezunu bir arkadaşımız çalıştığı sürede üniversiteyi bitirdiğinde üniversite baremine geçerdi. Sonra yapılan düzenleme ile işe girdiği noktadan itibaren 4 barem içi ilerleme verilmeye başlandı ve büyük bir haksızlık ortaya çıktı” dedi.

   Kibrit, ayrıca kamudaki engelli istihdamı konusuna da değindi ve 2006’dan beri kamuya engelli istihdamının yapılmayıp, Başbakan’ın da Engelliler Haftası’nda 50 tane engellinin istihdam edileceği yönünde açıklama yaptığını ifade etti.  Günay Kibrit, aldıkları duyumlara göre listelerin hazırlandığını belirterek, “ bu istihdamlar hangi kriterlere göre yapılacak” diye sordu.

Tasarının gelen gerekçesi ise şöyle:

GENEL GEREKÇE

   “Özel gereksinimli kişilerin istihdamı ve kamuda istihdam edilen özel gereksinimli kişilerin özlük hakları, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası kapsamında yapılmaktadır. Bu Yasa kapsamında çalışanlar, engellilik dereceleri ile eğitim durumları göz önünde bulundurularak işyerlerinde işe yerleştirilmektedir. Ve insan haklarına uygun olarak, her çalışan gibi eğitim durumlarına göre kademe ilerlemesine hakları olmalıdır.

Ortaöğrenim (lise) mezunu engelliler Barem 6-15 arasında, yükseköğrenim (lisans) mezunu engelliler Barem 10-16 arasında ilerleyebilmekte, Barem 15’in ve 16’nın sonunda ise kademe ilerlemeleri durmaktadır. Oysa Kamu Görevlileri Yasası’nın 113’üncü maddesine bağlı Birinci Cetvel’de Barem 15 ve 16’dan sonra B memur ve A memur olarak kademe ilerlemesi hakkı vardır. Engelsiz kamu görevlilerine tanınan bu hakkın, özel gereksinimli kişilere de tanınması eşitlik ve adalet gereğedir.

   Yukarıdaki gerekçelerle hazırlanan Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Esas Yasanın 6’ncı maddesinin (7)’nci fıkrasının (A)  bendinin (b) alt bendindeki (i) (çç) alt bendinde değişiklik getirmektedir”.