Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), “ülkemizdeki modern köle kamplarından biz utanç duyduk” açıklamasında bulundu.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, son dönemde basına yansıyan Bangladeşli işçilerin maruz kaldığı insanlık dışı uygulamaların sağlık, halk sağlığı açısından değerlendirmek için ‘modern köle’ kamplarına ziyarette bulunulduğu belirtildi.

Orada bulunan ‘işçilerin’ yattığı, yemek pişirdiği, uyuduğu ve tuvaletleri insan onuruna, insana yakışır, yaraşır olmadığını üzülerek ve şaşkınlıkla gördüklerinin kaydedildiği açıklamada, “Tuvalet atık suları binaların ortasından evlekle akmakta, yatacakları temiz yerleri, yemek pişirme ve yemek yeme yerleri olmadan insanlık dışı bir ortamla karşılaştık. Bu çağda, bu ülkede böyle yaşam ve konaklama yerleri olduğuna inanmak istemedik, gözlerimizle gördük” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bu insanları Bangladeş’den umutlarla getirip, bu şartlarda yaşam sunan umut tacirleri ve bu duruma göz yuman ‘yöneticilerin’ ivedi şekilde yargı önünde yargılanması gerektiği kaydedildi.

Çalışma izinlerini verip denetlemeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, çöp yığını gibi olan çevre nedeni ile Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın, bulaşıcı hastalıklar açısından hem bu işçiler hem de bölge halkı için risk oluşturan bu insana yaraşmayan ‘yaşam’ alanları için Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ve Güzelyurt Belediyesi’nin ivedi harekete geçip bu insanlara insana yaraşır bir yaşam şansı vermesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, bu durumun sorumlularının yargı önüne çıkarılması talep edildi.

Açıklamada, “Ziyareti gerçekleştiren biz Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği yönetim kurulu olarak, adamızda, Kıbrıs’ın kuzeyinde insan onuruna yaraşmayacak şekildeki bu yaşam koşullarından bu ülke adına utanç duyduğumuzu belirtir, ‘devlet’ olmanın gerekliliklerini yerine getirmesi için başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Sadık Gardiyanoğlu ile Sağlık Bakanı Sn. Dr. Hakan Dinçyürek’ i bu ‘modern köle kampını’ ziyarete ve ivedi göreve davet ederiz. Bizler ülkemizdeki bu yaşam koşulları için utanç duyduk” denildi.