Eniz ORAKCIOĞLU

   Asgari ücretteki artış öne sürülerek çiğ süt fiyatının yükselmesi, ambalaj sütün fiyatının da yeniden değerlendirilmesine neden oldu.

   Süt imalatçıları, asgari ücret haricinde, üreticinin maliyetlerini artıran herhangi bir artış olmamasına rağmen çiğ süt fiyatının yükseltilmesini “haksız” bulurken; hayvan üreticileri de söz konusu artışın ambalajlı süt fiyatına yansıtılmaması gerektiğini belirtti.

   Süt fiyatları gündemiyle süt imalatçıları yarın Başbakanlık’ta yeni bir toplantıya çağrıldı. Buradan çıkacak karar sonrası “süte zam” konusu da netleşmiş olacak.

   Hatırlanacağı üzere, SÜTEK Yönetim Kurulu, 16 Ocak’tan itibaren çiğ süt fiyatının 1,50 TL’lik artışla 11,30 TL’den 12,80 TL’ye yükseldiğini açıklamıştı.

Kıbrıs Türk Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Mustafa Başlar

BAŞLAR: ÇİĞ SÜTE YAPILAN ARTIŞ HAKSIZ

   Kıbrıs Türk Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Mustafa Başlar, asgari ücret haricinde başka bir girdi maliyetinin artmadığını, bu nedenle çiğ süte yapılan zammın haksız olduğunu vurguladı.

   Başlar, çiğ süte yapılan fiyat artışında “bahane” olarak asgari ücretin yükselmesinin gösterildiğinin altını çizdi.

   Asgari ücret artışının en çok 3-5 çalışanı olan hayvancıyı değil, 50-60 çalışanı olan imalat sektöründeki firmaları daha çok etkilediğini ifade eden Başlar, ciddi bir uyarı yaptı:

   “Akaryakıt, elektrik, yem gibi ürünlerin fiyatları kısa süre sonra arttığında çiğ süte bir zam daha gelirse bu, rekabet edebilirliği de ortadan kaldıracak”.

   Başlar, Türkiye’de çiğ süt fiyatının 12 TL olduğunu belirterek “Sütün 8,50 TL fabrikalara verildiğini ve aradaki farkı da devletin ödediğini öğrendik. Biz bu durumda Türkiye ile nasıl rekabet edeceği?” diye sordu.


“AMBALAJLI SÜT FİYATINDA ARTIŞ SÖZ KONUSU”

  Başlar, çiğ sütteki fiyat artışının ambalajlı süte de yansıması gerektiğini ifade ederek “Bunun nedeni

sadece çiğ sütteki fiyat artışı değildir. Asgari ücrete gelen artış ve Euro’daki yükseliş de süt fiyatının artırma nedenlerindendir” dedi. Euro’ya endeksli ambalaj ve bunun gibi ürünlerdeki fiyat artışlarının maliyetleri arttığına işaret eden Başlar, yarın Başbakanlık’ta yeni bir toplantıya çağrıldıklarını açıkladı.

    Başlar, toplantıda konuşulacaklara ve çıkacak kararlara göre hareket edeceklerini, bu nedenle fiyat artışı için bugün ve yarın bekleme kararı aldıklarını vurguladı.

   Başlar, ambalaj fiyatlarının daha önce dolar üzerinden alındığını, artık alınan bu ürünlerin Euro üzerinden olduğunu ve Euro artışı nedeni ile maliyetlerde ciddi artışlar olduğunu söyledi.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları

NAİMOĞULLARI: ÇİĞ SÜT FİYATI ARTTI, BORSA DÜŞTÜ ZAM YAPILMAMALI
  
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, imalatçıların çiğ süte gelen 1,50 TL’lik artışı ambalajlı süt fiyatına yansıtmaması gerektiğini vurguladı.
   Naimoğulları, çiğ süte artış geldiği gün sütün fiyatının borsada yüzde 10 düştüğünü söyledi.
   İmalatçının asgari ücrete gelen artış ve diğer maliyetlerinin yükselmesi sebebi ile süt fiyatını artırmak isteyeceğini belirten Naimoğulları, imalatçıların bu durumu nasıl değerlendireceğini bilemediğini kaydetti.
   “Çiğ sütteki artış imalatçıya yansımadı” diyen Naimoğulları, süt borsasının aynı gün gerçekleştiğini ve sütün borsada eski fiyatın altında alındığını belirtti.

   Naimoğulları, şöyle dedi:

    “Bugün hayvancının dışında bütün sektörler imalatçı da, kasapta, KOOP-SÜT’de dahil kimseyi dinlemez. Bu fiyatları halk sorgulayacak, denetimleri halk yapacak”

  SUİB Başkanı Başlar ise, Naimoğulları’nın “Süte zam gelmemeli çünkü çiğ süt fiyatı artsa da, borsada fiyat düştü” sözlerini değerlendirerek, borsa fiyatının değişken olduğunu düşüşün şimdilik olduğunu ve çiğ süte yapılan artışın yüzde 17’di, borsadaki düşüşün ise yüzde 10 olduğunu kaydetti

Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık

IŞIK: SÜTTE ARTIŞ KABUL EDİLEMEZ

   Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık da, ülkemizde süt fiyatının sürekli artmasını eleştirerek Türkiye’de okullarda sütün ücretsiz dağıtıldığını hatırlattı.

   Işık, temel tüketim maddesi olan süte zam yapılmasına şiddetle karşı çıktıklarını ifade ederek gerekirse süt fiyatının artmaması için devletin Fiyat İstikrar Fonu’ndan yararlanması gerektiğinin altını çizdi.

   Ambalajlı süt fiyatlarına artışın engellenmesi yönünde devletin adım atması gerektiğine dikkat çeken Işık, maliyetleri düşürmek için gereken desteğin devlet tarafından verilmesini önemine değindi.

Editör: TE Bilisim