Akaryakıt, sigara ve alkollü içkilerin ardından tüp gaza da ‘zam’ yapılacağı iddiası, 10 kiloluk ev tipi tüp gaza talebi artırdı; ithalatçıların elindeki gaz stokunun da bitmesiyle piyasada neredeyse hiç dolu tüp gaz kalmadı.

   Dün gün boyunca tüp gaz almak için market market gezen vatandaşlar ya eli boş döndü, ya da uzun kuyruklarda sıra beklemek zorunda kaldı.

   Kıbrıs Türk Petrolleri (K-PET) Genel Müdürü Malik İşimtekin, gaz konusunda sıkıntı yaşanmadığını, piyasada yeterli gaz bulunduğunu belirterek gaz taşıyan geminin yarın adaya varacağını söyledi.

   JET-GAZ Direktörlerinden Erten Necat, mayıs ayıda sebebini bilmedikleri bir “tüketim artışı” olduğunu, bu yüzden gaz veren firmanın stoklarında sorun yaşandığını ifade etti; yaklaşık 2 haftadır tüp dolduramadıklarını vurguladı.

   KOOP Gaz Müdürü Nevzat Nevzat ise kooperatif olarak halkın mağdur olmaması için her gelen vatandaşa “1 adet tüp vermek” kaydıyla tüp satışının devam ettiğini söyledi.

İşimtekin: Piyasada yeterli gaz var; sıkıntımız yok

   Kıbrıs Türk Petrolleri (K-PET) Genel Müdürü Malik İşimtekin, gaz konusunda sıkıntı yaşanmadığını, gaz taşıyan geminin yarın adaya varacağını söyledi.

   İşimtekin, gaz konusunun çok abartıldığını, piyasada yeterli tüp gaz bulunduğunu ifade etti.

   Güney Kıbrıs’tan bir miktar gaz alındığını belirten İşimtekin, döviz kurlarındaki artışın tüp gaza “zam” olarak yansımasının çok mümkün olmadığını vurguladı.

   Gaz fiyatlarını Bakanlar Kurulu’nun belirlediğine dikkat çeken İşimtekin, gaz taşıyan geminin gecikmesinin fiyatla alakalı olmadığını dile getirdi.

   Ülkeye gaz taşıyan gemiyi 45 gün, yakıt taşıyan gemiyi ise 30 gün öncesinden planlamak zorunda olduklarını belirten İşimtekin, “Siparişi zamanında veremezsek adaya gemi getiremeyiz” dedi.

“Gazın erken bitmesi aşırı talepten kaynaklandı”

   KKTC’de faaliyet gösteren 3 firmadan birinin aşırı gaz talebinde bulunduğuna dikkat çeken İşimtekin, “Gaz stoklarının erken bitmesi aşırı talepten kaynaklandı” dedi.

   İşimtekin, söz konusu firmanın mayıs ayında 800 ton kullanacağını söylemesine rağmen 1510 ton kullandığını belirterek önceden verdiği planın iki katını aldığını dile getirdi.

   Gaz tedarikinin planlamalara göre yapıldığını vurgulayan İşimtekin, ülkeye gelecek gazın bu plana göre alındığı kaydetti.

   Gaz eksikliğinin Güney Kıbrıs’tan da giderilebileceğini ancak bunun oldukça maliyetli olduğunu belirten İşimtekin, “Biz aradaki farkın halka yansımaması için bunu yapmak istemiyoruz. Çünkü şu an Güney Kıbrıs’tan 1000 ton gaz getirsek bunun maliyeti halka 250 TL yerine 450 TL olarak yansıyacak. Dolayısıyla ya iki günlük gecikme olacak ya da pahalıya gaz satışı yapılacak” ifadelerini kullandı.

 

Necat: Yaklaşık 2 haftadır tüp dolduramıyoruz

   JET-GAZ Direktörlerinden Erten Necat, mayıs ayıda sebebini bilmedikleri bir “tüketim artışı” olduğunu, bu yüzden gaz veren firmanın stoklarında sorun yaşandığını söyledi.

   Tüp gaz dağıtımını bayiler aracılığıyla yaptıklarını ifade eden Necat, yaklaşık 2 haftadır tüp dolduramadıklarını vurguladı.

   Piyasada “eksiklik” kelimesi duyulduğunda halkın, evlerinde dolu tüpü olmasına rağmen paniğe kapılarak gaz arayışında bulunduğunu belirten Necat, bayilerin stoklarını idareli kullanmaya çalıştığını kaydetti.

   Necat, ülkeye gaz getirecek geminin yolda olduğunu ve yarın saat 18.00’de adaya gelmesinin beklendiğini ifade ederek piyasadaki gaz sorununun cuma veya en geç hafta sonu çözüleceğini dile getirdi.

 

“Gaz fiyatlarını biz belirlemiyoruz”

 

   Piyasada tüp gaz eksikliği yaşandığında “Stokçuluk yapılıyor”, “Fiyat yükselecek diye saklanıyor” şeklinde söylemlerin yapıldığına dikkat çeken Necat, gaz fiyatlarını dolum tesislerinin belirlemediğini söyledi.

   Necat, fiyat konusunda kendilerinin yapacağı hiçbir şey olmadığını belirterek “Gaz eksikliği fiyat yükselecek diye yaşanıyor söylemleri çok yanlış” dedi.

Nevzat: Her vatandaşa ‘1 adet tüp’ satılıyor

   KOOP Gaz Müdürü Nevzat Nevzat, piyasada perakende satışın devam ettiğini, her gelen vatandaşa “1 adet tüp vermek” kaydıyla tüp satışının yapıldığını söyledi.

   Nevzat, kooperatif olarak halkın mağdur edilmemesi misyonuyla hareket ettiklerini ifade ederek, yasal sorumlulukları gereği Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK), Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) ve hastanelere belli miktar gaz ayırmak zorunda olduklarını dile getirdi. 

   Gaz taşıyan geminin yarın geleceğinin söylendiğini ancak imkanlar doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini belirten Nevzat, halkı mağdur etmemek için her vatandaşa 1 adet tüp gaz vermek suretiyle tüp satışlarının devam ettiğini kaydetti.

GAZ (3)GAZ (2)GAZ (1)