Bağışlarla ve derneklerin kendi imkanlarıyla doyurmaya çalıştıkları sokak hayvanları, mevsim şartlarının getirdiği zorlukların yanı sıra açlık ve birçok hastalıkla mücadele ederek, hayatta kalmaya çalışıyor.

   Sokak hayvanları için seferber olan derneklerin yönetimleri de sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kaldı.

    BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Sessiz Kullar-Silent Ones Hayvanları Yaşatma ve Sahiplendirme Derneği Asbaşkanı Gölgen Gönenç, mama desteğine ciddi anlamda ihtiyaçları olduğunu söyledi. Gönenç, kediler arasında salgın FİP hastalığı ile mücadelede maddi güçlerinin yetmediğini söyleyerek, kısırlaştırmalarda da zorlandıklarını veterinerlere borçlarının biriktiğini kaydetti.

   Gönenç, sokak hayvanlarının tedavilerini yaptırabilmek için hükümete destek çağrısında bulunarak, iki sene önce başvurdukları desteğin de yapılmadığından bahsetti. Gönenç, en son 3 sene önce destek aldıklarına dikkat çekerek, destek alabilmek için Cumhurbaşkanlığına ve Evkafa başvurduklarını ama sonuç alamadıklarını kaydetti.

     Gönenç, hem vatandaşlara destek çağrısında bulundu, hem de devletin sokak hayvanların kısırlaştırma için projeler geliştirmesi gerektiğini belirtti.

“Maddi gücümüz yetmediği için FİP

hastalığı ile mücadele edemiyoruz”

   Son aylarda sokak hayvanları arasında hastalıkların baş gösterdiğini ve sokakta yaşayan canlarımızı birer birer kaybettiğimizi söyleyen Gönenç, özellikle son zamanlarda “FİP” hastalığı ile mücadele etmeye çalıştıklarını ifade etti.

   Gönenç, sokakta buldukları “FİP” hastası kedileri veterinere götürdüklerini, fakat maddi açıdan tedavisini karşılayamadıkları için uyutmak zorunda kaldıklarını vurgulayarak, FİP hastalığına acil çözüm getirilmesi ve ilaçların temin edilmesi gerektiğini kaydetti.

   FİP hastalığının iki çeşidi olduğunu belirten Gönenç, “Bir çeşidinde hayvanın elleri ayakları tutmamaya başlıyor. Diğerinde ise karnı şişerek acı içinde hayatını kaybediyor. Yakalayabildiklerimizi yakalıyoruz” dedi.

   Gönenç, bu hastalıkla mücadelenin zor olduğuna dikkat çekerek, “Hastalığın tedavi süreci 84 gün ve bu süreçte kalacak yer sağlanamadığı, maddi destek gelmediği için maalesef FİP hastalığına yakalanan birçok sokak hayvanını uyutmak zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.

“Hükümet sokak hayvanlarının tedavisine destek olmalı”

   Gönenç, sokak hayvanlarına indirimli tedavi sunan veterinerler olduğunu ama sadece veteriner masrafı ile sorunun çözülmeyeceğini belirterek, tedavi sürecinde olan hayvanların pansiyon ve kalacak yer ihtiyacı olduğunu da ifade etti.

   Devletin bu konuda bir desteği olmadığını vurgulayan Gönenç, ne kısırlaştırma, ne mama, nede sokak canlarının sağlığı için bir proje geliştirilmediğini, sokak canlarını koruma ve yaşatmanın devletin görevlerinden biri olması gerektiğini kaydetti.

   Gönenç, sokak hayvanlarının tedavilerini yaptırabilmek için hükümete destek çağrısında bulundu.

“Destek yok”

   Kısırlaştırmanın öneminden bahseden Gönenç, sokak hayvanlarını kısırlaştırmanın ciddi maliyeti olduğuna işaret etti. Daha önce başka derneklerin sokak hayvanlarını kısırlaştırma için Cumhurbaşkanlığı ile yaptıkları projenin de son bulduğunu belirten Gönenç, iki sene önce başvurdukları desteğin de hala yapılmadığından bahsetti.

   Gönenç, en son 3 sene önce destek aldıklarına dikkat çekerek, destek alabilmek için Cumhurbaşkanlığına ve Evkafa başvurduklarını ama sonuç alamadıklarını kaydetti.

    Veteriner masraflarına desteğin şart olduğunun altını çizen Gönenç, “borçlar ödenmeyince yeni hastaları da götüremiyoruz” dedi.

    Katkıda bulunmak, destek vermek isteyen vatandaşların Sessiz Kullar Derneği adına bağış yapılabilecek veteriner klinikleri şöyle:

    Dr. Pet, Patikent Veteriner Kliniği, Animax Veteriner Kliniği ve Ankavet Veteriner Kliniği