Gelişmiş ülke merkez bankalarının senkronize bir şekilde faiz indirimlerine başlaması bazı ekonomistlere göre doları destekleyen bir unsur olabilir.
Bloomberg ve BIS verilerine göre dünyadaki 11 büyük merkez bankasından, Fed dahil olmak üzere 10’unun bu yılın ikinci yarısında faiz indirmesi bekleniyor. Bu, 2008’den bu yana faiz indirimi konusunda en yoğun senkronizasyona işaret ediyor.
Tarihsel veriler analiz edildiğinde söz konusu merkez bankalarının en az yüzde 80’inin faiz indirdiği çeyreklerde dolar gelişmiş ülke para birimlerine göre yüzde 3’ten fazla değer kazandı. Önemli gelişmiş ülke merkez bankaları arasında Fed’in politika faizinin yüksek kalması da doları bu süreçte destekleyen faktör olarak öne çıkıyor. Mizuho Bank Stratejisti Vishnu Varathan’a göre dolara karşı alınan agresif kısa pozisyonlar “fevkalade yanlış” olma riski taşıyor.
Varathan “Fed’in politika dönüşünü dolara karşı kesin bir kısa pozisyon olarak yorumlamak inanılmaz derecede tek boyutlu” yorumunu yaptı. Manulife Investment Management Başekonomisti Frances Donald da “Tarihsel olarak bu makro anlatıya öncülük eden ABD ve Fed olurdu, ancak şimdi ABD ve Fed gevşeme konusunda en sonda geliyor.
Dolar için kötümser olmak benim için çok zor çünkü Fed ve ABD’nin benzerlerinden çok daha üstün bir ekonomik dayanıklılık ve istisna olma seviyesine sahip olduğunu görüyoruz” yorumunu yaptı.