Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’yle ilgili sorunlar ve eksiklikler bir türlü giderilemedi.
Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’nde düzenli atık toplanmaması, atıkların ayrıştırılamaması ve minimum düzeyde atık getirilmemesi nedeniyle sorunların meydana geldiğini söyledi.
Yetkililerin sorunların çözümüyle ilgili seçenekleri bildiğini dile getiren Sahir, yetkililerin buna rağmen bir adım bile atmadıklarını savundu.
Eski yıllarda Dikmen Çöplüğü’nde yaşanan sorunların ardından konunun uluslararası boyutlara taşındığını dile getiren Doğan Sahir, Avrupa Birliği’nin (AB) de katkısıyla bir modern atık biriktirme alanı yaratıldığını hatırlattı. Bu alanın Güngör Katı Atık Depolama Tesisi olduğunu, yönetilmesi için bakanlara devredildiğini belirten Sahir, ilgili bakanların üzerine düşeni yapmadığını savundu.
Yeşil Barış Hareketi olarak ilgili bakanlara Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’nde yapılması gerekenleri anlattıklarını ifade eden Sahir, “Yetkililerde bilinmezlik yok, yapılması gerekenleri biliyorlar, isterse yapabilirler fakat bir adım bile atmıyorlar” dedi.
“Organik atıklar yangına neden oluyor”
Katı atıkların en baştan itibaren düzenli şekilde “ayrıştırılarak” toplanması gerektiğine dikkat çeken Sahir, bu atıkların en minimum düzeyde getirilmesi gerektiğini fakat bu işlemlerin yapılmadığını vurguladı.
İnşaat atıkları, molozlar, organik atıklar dahil olmak üzere bütün katı atıkların karışık şekilde getirildiğini anlatan Sahir, organik atıkların yanma olaylarını tetiklediğinin altını çizdi. Organik maddelerin metan gazını oluşturduğunu, bu gazların da yangın çıkmasına neden olduğunu belirten Sahir, “Organiklerin maddelerin en azından yüzde 50’si azalırsa yanma riski de azalır” dedi.
Bu kadar zaman çıkan yangınlara rağmen, yanıcı olan maddelerin ayıklanmadığına dikkat çeken Sahir, çöplükte çıkan yangınlar sonucunda çıkan duman nedeniyle solunan havanın insan sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı.
Sahir, bu tür yangınların insanlar haricinde doğayı da mahvettiğini, doğanın kimyasını olumsuz şekilde etkilediğini aktardı. Sahir, “Şu anda yıllar önce yapmamız gerekenler yapılmadığı için bugünkü sorunlar yaşanıyor” ifadelerine yer verdi.
“Birçok yerde çöp biriktirme alanları var”
Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, Güngör Katı Atık Depolama Tesisi dışında Hamitköy, Haspolat, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nin arka kısma başta olmak üzere bir çok yerde çöp biriktirme alanları olduğunu söyledi.
Bu şekildeki çöp biriktirme alanlarının, ülkenin her bölgesinde bulunduğuna vurgu yapan Sahir, ülkede bu şekilde çöp biriktirme noktalarının 100’ün üzerinde olduğunu vurguladı.
“Atıkları azaltmamız gerekiyor”
Ülkedeki katı atıkların azaltılmasının önemine değinen Doğan Sahir, özellikle tamir edilebilecek olan ürünlerin tamir edilmesi gerektiğini, küçük bir arızası ya da sorunu olan ürünlerin de çöpe atılmak yerine geri dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
Beyaz eşya, bilgisayar, telefon vs. ürünlerin çöpe atılması yerine tamir edilmesi veya geri dönüştürülmesinin katı atık alanları için önemli olduğunu belirten Sahir, bu sayede katı atıkların miktarının azalabileceğini ifade etti.
Birçok ülkedeki çöplüklerde gömme ve saklama yöntemlerinin kullanılmadığını kaydeden Sahir, “Biz küçücük bir ülkede maalesef her tarafı çöplük yaptık, oysa bölgeleri kapata kapata alanlarımızı boş yere israf ettik” dedi.
Ülke olarak çöp biriktirme mantığından bir an önce çıkılması gerektiğini ifade eden Sahir, şu anda yapılabilecek en büyük adımlardan birinin bu olduğunu vurguladı.