Ülkede kamuya sözleşmeli personel alımı devam ederken, bunun ne kadar doğru olduğu da ayrı bir tartışma konusuna dönüştü. Bağımsız Gazete’nin Resmi Gazete’den derlediği bilgiye göre; ülkede son 5 ayda yani 2024’ün başından bugüne kadar geçen süre zarfında kamuya 66 sözleşmeli personel alındı ya da sözleşme süresi biten sözleşmeli personelin sözleşme süresi yenilendi.

   Sözleşmeli olarak alınan bu personel arasında ise gerek doktorlar, gerek çeşitli bakanlıklar ve dairelerde görev yapanlar gerekse de yurt dışı temsilciliklerde bulunanlar yer alıyor.

   Konuyla ilgili Bağımsız Gazete’ye konuşan Kamu-Sen Başkanı Metin Atan, kamuda şu anda 460’a yakın sözleşmeli çalışan olup, sözleşmeli alınmasında bir sorun olmadığını ancak sözleşmeli personel alınırken alanında uzmanlığı olması gerektiğini ifade etti. Bizde yapılan uygulamanın bu olmadığını kaydeden Atan, hükümetin şu anda iki mülakatsız, münhalsiz işçi aldığını belirtti.

   Atan, birçok kurumda kadroların boşaldığını ifade ederek, “yaşı gelip emekliye çıkan çok kişi var. Bunların yerine de kadrolu münhalli personel alınması gerekiyor. Ancak işçi kadrosunda sözleşmeli personel alınıyor ve masa başı iş yaptırılıyor. Biz bunlara karşıyız” dedi.

 

Güvence Yasası yolda”

   Atan, sözleşmeli personelin münhalle alınmadığını ve sözleşmeli personel alınması için ilgili bakanlıklara yazı yazılıp Bakanlar Kurulu kararı ile alındığını belirtti. Ancak kadrolu personel alınması için önce talep yapıldığını, ardından Başbakanlık ve Maliye tarafından onaylanıp, sınav için de Kamu Hizmeti Komisyonu’na gidildiğini söyleyen Atan, bu konuda çok fazla sözleşmeli personel alındığı için çok ciddi tereddütleri olduğunu belirtti.

Atan, bu personel yerine uygun alınıp, alınmadığından şüpheleri olduğunu ifade ederek, bu sorunun çözülmesi için bir çalışma başlatıldığını söyledi.

   Geçici memurun literatürden kalktığını kaydeden Atan, 2007’den beri çalışanlar olup, bu insanların güvence altına alınabilmesi için özelleştirme yasasına benzer bir yasa, ‘Güvence Yasası’nı çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.

    Haziran ayına kadar bu yasanın yürürlüğe gireceğini tahmin ettiğini kaydeden Atan, bu çalışmanın son aşamada olduğunu kaydetti. Atan, “Bunun içerisine sözleşmelileri de ekleyeceğiz. Yani şu andaki yasaya göre sözleşmelilerin sözleşmesi her yıl yenilenmek zorundadır. Ancak bu durum çalışanı da huzursuz ediyor. Çünkü bazen süre doluyor ancak sürenin uzatılması Bakanlar Kurulu’na gitmiyor. Bu sürede maaşta almıyorlar ancak çalışıyorlar. Bunun sorunun çözümü için geçici bir madde eklenmesini ve bu kişilerin performansına bakılarak 3 yılda bir görevine devam etmesini önerdik.  Ancak performansında başarısızsa işine son verilecek. Böyle olursa sözleşmeli alımı hukuka uygun olacak. Yani talep edilen ne ise sözleşmeli ona göre alınacak” dedi.

Bunun kamusal hafıza için de önemli olduğunu kaydeden Atan, geçen yıl 149 işçi alındığını ve bu kişilerin ihtiyaç olan yerlere alınmadığını söyledi.  

   Metin Atan, kamu da artık liyakata önem verilerek istihdam yapılması gerektiğini belirtti.