Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Talasemi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Tüzmen, Uluslararası Talasemi Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tüzmen konu ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"İnsan genom projesi tamamlandığında, çok sayıda genin görevleri belirlendi, ancak birçok genin işlevleri hala keşfedilmeyi bekliyor. Moleküler ve hücre biyolojisi alanlarındaki ileri yeni teknolojiler, genler arasındaki bu ilgi çekici karmaşık etkileşimleri araştırmamıza olanak tanıyor. Talasemi sendromları, bir veya daha fazla globin zincirinin yetersiz sentezi veya hiç üretiminin olmamasıyla karakterize edilebilen çeşitli kalıtsal bozukluklar grubudur. Etkilenen globin zinciri veya zincirlerine bağlı olarak sınıflandırılırlar. Beta-talasemi, beta globin zinciri üretiminin azalması veya yokluğu ile karakterize edilen kalıtsal hemoglobin bozuklukları grubunu ifade eder. Tek gen bozuklukları olarak bilinmesine rağmen Beta-talasemi ve Orak Hücre Anemisi gibi hemoglobinopatiler, beta globin gen ailesinin daha az karmaşık yapısı göz önüne alındığında tedavi açısından tam olarak çözümlenememiştir. Günümüzde Beta-Talasemi ve Orak Hücre Anemisi olan hastalar için kesin tedavi seçenekleri mevcut değildir ve bu yıkıcı hastalıkların patogenezine ilişkin yeni yaklaşımlara acilen ihtiyaç duyulmaktadır.
Nüfus genelinde eğitim, dünyanın hemoglobin bozukluklarının en yaygın olduğu bölgelerinde çok önemlidir. Hemoglobin bozukluklarının tedavisi ve önlenmesi için uygun maliyetli hizmetler kaçınılmazdır. Bunun yanında kan bağışı nosyonunu eğitimle halka kazandırarak belirli aralıklarla rutine bağlamanın hem hayat kurtaracağı hem de donörlere daha sağlıklı bir hayat idame etmelerini sağlayacağı bilgisi vurgulanmalıdır.
Beta-talasemi Kıbrıs ve Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Beta-globin geninin popülasyona özgü mutasyon analizinin çözülmesine katkıda bulunan moleküler teşhis yaklaşımlarını hematologlar doktoralı moleküler biyolog ve genetik uzmanları ile birlikte ele alıp DNA bazında çözüm yaklaşımları için fikir teaitisinde bulunmalıdırlar. Kuzey Kıbrıs’ta Beta-Talasemi ve Orak Hücre Anemisi ile mücadeleye yönelik moleküler tanı stratejilerinde yaklaşımlar sunarken hematologlar talasemi uzmanı doktoralı moleküler biyoloji ve genetik uzmanlığına sahip ve talasemi hastalığı ile bire bir çalışmış bilim insanları ile birlikte çözüm arayışı içerisinde olmalıdırlar. Ancak bu ortak çalışma disiplini ile yeni oluşacak Alfa ve Beta-Talasemi ve Orak Hücre Anemisi eradike edilebilir."