Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Cumhuriyet Meclisi‘nin 1999 yılında onayladığı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi‘ni ve İş Yasası’nı hatırlatarak, “Meclis’ten geçen ILO sözleşmesine göre bu danışmanlık şirketlerini kapatması gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ne yapıyor? diye sordu.
Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabında paylaşımda bulunan Özersay, hukuk devletinde böyle bir şey olamayacağını, ILO sözleşmelerindeki standartların altına inmeden bu hukuksuzluğa ve başıboşluğa son vermek için adım atılması gerektiğini söyledi.
Özersay’ın paylaşımı şu şekilde:
“KKTC İŞ YASASI ne diyor?
“İşçilere İŞ BULMAK, işveren ve işlere İŞÇİ BULMAK için, kazanç amacı ile olsun veya olmasın faaliyet gösterilmesi, çalışılması veya büro açılması YASAKTIR” (Mad. 61).
“İşçilerin uygun oldukları işlere yerleştirilmelerine ve çeşitli işler için uygun İŞÇİ BULUNMASINA Çalışma Dairesi ARACILIK EDER” (Mad. 59).
Yani yurt dışından getirilecek İŞÇİLERE İŞ BULMAK ya da buradaki iş yerlerine yurt dışından İŞÇİ bulup ARACILIK ETMEK YASAKTIR. Oysa şu anda ülke genelinde çeşitli firmalar “vasıflı eleman temin edilir” şeklinde reklamlar çıkarak inşaatlarda kalıpçı, sıvacı, boyacı, evde hasta ve yaşlı bakımı için bakıcı, hastanede refakat edip bakıcılık yapacak olan bakıcı ve dahası alanlarda İŞÇİLERE iş bulmak için, ihtiyacı olanlara da İŞÇİ BULMAK için ARACILIK YAPIYOR!
İŞ YASASI’nın 74. Maddesi bu yasayı Bakanlar Kurulu adına ÇALIŞMA BAKANLIĞI YÜRÜTÜR demektedir!
Bir de tabi KKTC Cumhuriyet Meclisi 1999 yılında ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (ILO) sözleşmelerinden bazılarını ONAYLADI. Bu sözleşmelerden biri ne ilginçtir ki ÜCRETLİ İŞ BULMA BÜROLARI hakkındadır. Sözleşmeye göre ARACI KURUMLA özellikle de kamu hizmeti veren bir aracı yapı varsa (yani bizdeki Çalışma Dairesi gibi) bu aracı kurumların KADEMELİ OLARAK KAPATILMASI yoluna gidecektir. KKTC tek taraflı olarak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleriyle bağlanarak bu taahhüt altına da girmiştir. Dışa karşı bu taahhüt geçerli değil diye iddia edilse bile KKTC iç hukuku açısından Anayasamızın 90. Maddesine göre “usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası anlaşmalar YASA HÜKMÜNDEDİR” ve bu ANAYASAMIZDA yazmaktadır.
Şimdi çalışma hayatına dair bu mevzuatı Bakanlar Kurulu adına UYGULAMAKLA YÜKÜMLÜ OLAN Çalışma Bakanlığı bu konularda ne yapmaktadır? Bu yasak verilen reklamlarla çıplak gözle görünür şekilde delinirken ne tedbir almaktadır? “Yasaktır ama yasağa uymayana ceza öngörülmüyor” yanıtını mı vereceksiniz? Hiç yorulmayın, daha iyisi dükkanı kapatıp gidin çünkü HUKUK DEVLETİNDE böyle bir şey olamaz. Eğer şartlar değiştiyse ve yeni ihtiyaçlar varsa yasaları güncelleyerek ILO sözleşmelerindeki standartların altına inmeden bu HUKUKSUZLUĞA ve BAŞIBOŞLUĞA son vermek için adım atmak zorundasınız!
Emek sömürüsüne ve insan ticaretine dönüşen, insanların insani olmayan şartlarda yaşamaya zorlandıkları ve birilerinin bunun üzerinden zenginleştiği bir ortamda olayın insani yönü yanında bir de hukuki yönüne bakmak ve hukuk devleti olduğumuzu iddia ediyorsak bu utancı derhal sonlandırmak için adım atmak zorundasınız.
Hem yasalar ve yasaklar orada duracak ve UYGULANMAYACAK, hem de yasaları çağdaş anlamda güncellemek için somut adım atmayacaksak BU DÜKKANI AÇIK TUTMANIN, “biz devletiz” demenin manası kalmaz! Ülkeyi sevmek ve gerçek vatanseverlik bunu dedirtmemektir, dedirtecek ortama müsade etmemektir”.
Özersay: KKTC iş yasası, işçilere iş bulmak için faaliyet gösterilmesinin yasak olduğunu söylüyor
Editör: Erol Kanlıada
Yorumlar