NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), yeni doğan yıldızlarda daha önce görülmemiş bir davranışı yakaladı. Bulgular, gökbilimcilerin uzun süredir tahmin ettiği fakat hiç gözlemlemediği bir olguyu doğruluyor.
JWST, Dünya'dan yaklaşık 1300 ışık yılı uzaktaki Serpens Bulutsusu'ndaki yeni doğan bir grup yıldızın aynı yöne doğru gaz jeti püskürdüğünü gözlemledi.
Yıldız evriminin en erken aşamasını ifade eden önyıldızlarda böyle fışkırmalar normal olmasına karşın farklı yıldızların aynı doğrultuda gaz püskürdüğü hiç görülmemişti.
Bulgularını Astrophysical Journal adlı hakemli dergide yayımlayan ekip, bu davranışın şans eseri gerçekleşmediği görüşünde.
Araştırmacılar bu yıldızların muhtemelen bulutsu içinde yakın dönemlerde ve aynı iplikçik boyunca oluştuğu için fışkırttıkları gazın aynı yöne gittiğini düşünüyor. İplikçikler, evrendeki yoğun gaz duvarlarını ifade ediyor.
Bilim insanları bu iplikçiğin sınırlarını belirleyen güçlü manyetik alanın, yıldızlardan fışkıran gaz jetlerinin yönünü etkilemiş olabileceğini düşünüyor.
NASA'nın yaptığı açıklamada araştırmanın yazarlarından Klaus Pontoppidan "Gökbilimciler bulutlar çökerek yıldızları meydana getirince yıldızların aynı yönde dönme eğiliminde olacağını uzun zamandır varsayıyordu" diyor
Fakat bu daha önce bu kadar doğrudan görülmemişti. Bu hizalanmış, uzun yapılar yıldızların doğumunun temel yolunun tarihsel kaydı.
Araştırmacılar yıldızlardan fışkıran gaz jetlerinin nispeten genç, 200 ila 1400 yaşında olduğunu tahmin ediyor.
Zaman içinde yıldızların başka gökcisimleriyle etkileşime girmesi eksenlerini etkileyerek gaz jetlerinin yönünü değiştirecek. Gökbilimcilerin bugüne kadar hiç aynı yönde gaz jeti gözlemlememesinin nedeni bu olabilir.
Araştırmacılar bundan sonra Serpens Bulutsusu'nun kimyasal yapısını incelemeyi planlıyor. 1 ila 2 milyon yaşındaki bulutsuda çok sayıda genç yıldız var. Bilim insanları yıldız oluşumuna dair yeni bulgular edinmeyi amaçlarken, Güneş Sistemi gibi oluşumların nasıl meydana geldiği de aydınlatılabilir.