Narenciye üreticileri, dünyadaki en etkili turunçgil hastalığı olarak tanımlanan yeşillenme hastalığının (Huanglongbing-HLB, Greening Disease), narenciye ağaçlarına sirayet etmesinden endişe ediyor.

   Daha çok portakal, mandarin, greyfurt, limon ve turunçlarda görülen ‘yeşillenme hastalığı’ndan etkilenmiş ağaçlar, sürekli meyve döküyor, geriye doğru kuruyor, bodurlaşıyor ve meyveleri yeşil renkte kalarak gerçek rengini alamıyor.

    BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, Aralık ayının sonlarında Avrupa Birliği’nden bilirkişilerin HLB hastalığıyla ilgili seminer için ülkemize geldiğini ifade ederek 60 narenciye bahçesini inceleyip, hastalığa dair bir şey tespit etmediklerini belirtti.

   Ancak son birkaç haftadır narenciye ürününde değişim görüldüğünü anlatan Akçın, Türkiye’den gelen bir ekibin yaptığı inceleme sonucunda enginarların yeşillenme hastalığını taşıyıcı konumda olabileceğinden önlem aldığını söyledi.

   Akçın, “Bu durum Tarım Bakanlığı’na bildirildi. Türkiye’den gelen ekip ise hastalıkla mücadele yöntemi olarak, kavanozda ilaçlama yapılabileceğini, fakat böceğin öldüğünü ama yumurtasının ölüp ölmediğini tespit edemedikleri bilgisini bizimle paylaştı” şeklinde konuştu.

   Akçın, Larnaka ve Limasol’da narenciye bahçelerinde tespit edilen bu hastalığın bizim bahçelerimizde de görüldüğünü ifade ederek “Söylentiler arasında ürünlerin paketleme esnasında ilaçlı sudan geçip, kutulanırken yeniden ilaçlanacağı ve 24 saat buzlukta bekletildikten sonra ihraç edileceği var. Bunun yanında konunun halen değerlendirildiği yönünde söylentiler de mevcut. Özetle konu halen açıklığa kavuşmadı” dedi.

“Ürünü hasat etmemiz ve ihraç etmemiz şart”

   Ağaçlardaki ürünün şu veya bu şekilde hasat edilmesinin ve ihraç edilmesinin şart olduğuna dikkat çeken Akçın, bu hastalığın İspanya ve başka ülkelerde de görüldüğünü ama bunun ihracatlarını etkilemediğini savundu.

   Türkiye’nin kendini bu konuda garantiye almak istediğini söyleyen Akçın, bu nedenler Türkiye’nin ülkemize karantina sistemi uygulamaya çalıştığına vurgu yaptı.

   Akçın, ürünün sıcak sudan geçtiğini, ürünün mumlandığını ve hava almadığı zaman böceğin öldüğünü belirtti.