Ülkemizde hangi sektöre dokunsak bir dokunup bin ah işitiyoruz.

   Dövizin artışı, zamlar ve zamlar kaynaklı pahalılık, alım gücünün düşmesi derken her kesimi ciddi şekilde etkileyen ekonomik kriz, üretimi de ciddi anlamda etkisi altına aldı.

   Üretici sektörlerin her biri artan girdi maliyetleri ile başa çıkamadığından yakınarak, üretimin azaldığına dikkat çekiyor. Bu bağlamda tarım ve hayvancılık sektöründe de büyük sıkıntılar yaşanıyor.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üretim sektörünün günden güne küçüldüğüne işaret ederek, üretimi artırmak için alınacak önlemleri sıraladı.

    Naimoğulları, yeni Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’un üretim sektörünün içinden biri olduğunu ve sektörün sıkıntılarını iyi bildiğini söyleyerek, bu konuda adımlar atacağı yönünde inançlarının olduğunu da sözlerine ekledi.

Naimoğulları: Yeni Bakanın sorunları çözeceğine inanıyoruz

   Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, yeni Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’un sektörün içinden biri olduğunu ve sorunları bilerek bakanlık görevine geldiğini ifade etti.

   Naimoğulları, bakanın sektörün içinden biri olduğundan dolayı üretim sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıların farkında olduğunu belirterek, bu görevde başarılı olacağını umduğunu söyledi. 

HAYVANCI1

   Yeni bakandan beklentilerinin yüksek olduğuna da işaret eden Naimoğulları, üretim sektörünün günden güne küçüldüğünü ve bunun önünde geçmek için adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

“Üretimin artırılması için maliyetler düşürülmeli”

   “Üretim sektörü ayağa kalkmalı” diyen Naimoğulları, bunun için de üretimin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Naimoğulları, üretimin artırılmasının başlıca yolunun maliyetlerin düşürülmesi olduğunu kaydederek, özellikle de yem, akaryakıt ve elektrik maliyeti gibi maliyetlerin düşürülmesinin öneminden bahsetti.

   Zamların bu şekilde devam etmesi halinde sıkıntıların daha da büyüyeceğinin altını çizen Naimoğulları, öncelikle zamların durması ve kaynak oluşturulması gerektiğini belirtti.

   Bakanla göreve gelmeden öncede görüştüklerine işaret eden Naimoğulları, bakanında üretimin artırılması yönünde duruşu olduğunu söyledi. 

HAYVANCI-1

“Süt borsası kaldırılmalı, artık rant haline geldi”

   Naimoğulları, hayvan üreticisinin durumunun içler acısı olduğunu ve çok büyük sıkıntılarla boğuştuklarını vurgulayarak, hayvancının süt borsası sebebi ile de zarar görmeye devam ettiğini söyledi.

   Süt borsası sebebi ile hayvancının yaşadığı sorunları eski bakan Dursun Oğuz’a da, bürokratlarına da, Süt Kurumu yetkililerine de defalarca aktardığının altını çizen Naimoğulları, yeni bakana da bu konuyu aktardığından bahsetti.

   Naimoğulları, dün süt borsasında hayvancının 1 buçuk milyon TL zarar gördüğünü belirterek, süt borsasının artık bir peşkeş ve rant haline geldiğine dikkat çekti.

“Kurumların yapıları derhal değiştirilmeli”

   SÜTEK ve Toprak Ürünleri Kurumu’nun yapısının da derhal değişmesi gerektiğine işaret eden Naimoğulları, “Sektörün içinde olmayan kişiler siyasi atamalarla kurumların yönetimine getirilmeye devam edilirse, bu kişiler sektöre hiçbir fayda sağlamayacaktır. Süt Kurumu’nda da, Toprak Ürünleri Kurumu’nda da, diğer kurumların yönetimlerinde de bu sıkıntıyı yaşıyoruz” dedi.

HAYVANCI2

   Naimoğulları, Süt Kurumu’nun hayvancının yönetiminde aktif olarak olması gereken bir kurum olduğuna işaret ederek, “Hayvancının kurumu olduğu için de yönetim yapısı tamamen değişmelidir. Yönetim 3 hayvancı, 3 imalatçı ve devlet tarafından atanacak 1 kişiden oluşmalıdır” dedi.

   Naimoğulları, sektörün büyüyebilmesi ve ayağa kalkabilmesi için herkesin sorumluluğunu bilmesi gerektiğine dikkat çekerek, kurum müdürlerinin de kendi başına, kendi bildiği gibi hareket etmesinin doğru olmadığına vurgu yaptı.

   “Müdürler kimseye sormadan kendi başlarına karar alıyorlar” diyen Naimoğulları, bu güne kadar gördükleri zararlarında bu sebeple olduğunu söyledi. Naimoğulları, yeni bakan Çavuş’un öncelikle kurumlarda disiplini sağlaması gerektiğini kaydederek, kurum yapılarını değiştirerek kurumların çalışmasını sağlaması gerektiğini ifade etti.

“6 ayda hayvan sayısı 21 bin azaldı”

   Naimoğulları, küçükbaş hayvancıların sıkıntılarından bahsederek, ayağa kalkabilmeleri için küçükbaş hayvancılığa günün koşullarına göre yem desteği verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

   Naimoğulları, 2022’nin Aralık ayından 2023’ün haziran ayına kadar 286 bin olan hayvan sayısının 6 ayda 21 bin azalarak 265 bine düştüğünü vurgulayarak, 6 ayda 21 bin hayvanın mezbahaya gittiğini belirtti.

   6 ay içinde 135 tane küçükbaş hayvan çiftliğinin kapandığına işaret eden Naimoğulları, hızlı bir şekilde çiftlik sayısının azalmaya devam ettiğini kaydetti.

“Saymakla bitmeyen sıkıntılarımız var”

   Naimoğulları, yeni bakanın tarım ve hayvancılıktan geldiğini yineleyerek, bu konulara erken zamanda müdahale edeceğini umduklarını söyledi. Kendilerinin de yardımcı olmaya, her konuda bakana destek olmaya hazır olduklarını belirten Naimoğulları, “Bugüne kadar elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik, çekinmeyeceğiz” dedi.

   Naimoğulları, hayvancıların saymakla bitmeyen sıkıntıları olduğuna dikkat çekerek, bu sorunların sırayla çözülmesi gerektiğine işaret etti.

   Öncelikli ele alınması gereken sorunun ise kurumlar olduğunu söyleyen Naimoğulları, kurumlardaki başıboşluğa bir kez daha işaret etti.

Editör: Ahmet Karagözlü