Cumhuriyet Meclisi bütçe görüşmeleri çerçevesinde bugün 3 milyar 189 milyon 869 bin 600 TL’lik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesini görüşüyor.
CTP Milletvekili Doğuş Derya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın en çok bütçe ayrılması gereken ve toplumu koruyan bir bakanlık olduğunu söyledi.
Nüfus artışı ile oluşan sosyal problemlere değinen Derya, ülkeye 41 ülkeden insanın geldiğine işaret ederek, bunun büyüyen ve çeşitlenen sorunlara yol açtığını belirtti.
Çalışma hayatında ucuz ve kaçak iş gücünün en büyük iki problemi oluşturduğunu dile getiren Derya, ülkeye öğrenci olarak gelen iş gücüne kaçak olarak katılanlar bulunduğunu kaydetti.
Derya, kaçak iş gücü ile mücadele bağlamında yeterli performans sergilenmediğini söyleyerek, kaçak işçi çalıştıran işverenlere kesilen cezaların beşte birinin tahsil edilmediğini savundu.
İş Yasası’na aykırı davranan işverenlere kesilen cezaların da tahsil edilemediğini dile getiren Derya, yapılan teftişler sonucunda kesilen cezaların yürürlüğe konulamadığını belirterek, bunun nedenlerini sordu.
Özel sektörde sendikalaşmanın önemine vurgu yapan Derya, örgütlenemez durumda olanların örgütlenebilmelerine olanak sağlayan yeni oluşumlar bulunduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Derya, sömürünün arttığını ve örgütlenme hakkı olmadığından prim eşitsizliği yaşandığını söyleyerek, uzun çalışma saatleri gibi sorunlara değindi.
Doğuş Derya, sosyal sigorta prim desteğinin emekçiye verilmesini sağlamak, sosyal sigorta yatırımlarını denetlemek ve işverene verilen cezaların tahsilatını sağlamak için bakanlığın adım atmasını istedi.
Yapılan bir araştırmanın, ülkede kök salacak nüfusun yüzde 70’inin göç edeceğini ortaya koyduğunu söyleyen Derya, çok iyi eğitim almış gençlerin ülkede çalışma ve ev sahibi olma imkanı bulamadığını dile getirdi.
Gençlerin ve kadınların giderek yoksullaştığını, kadın işsizliğinin giderek arttığını söyleyen Derya, bazı veriler paylaştı.
Derya, çalışma hayatına katılamayacak durumda olan ev kadınlarına yönelik de sosyal sigorta yatırımını mecburi kılmak gerektiğini belirtti.
Asgari ücrete çalışan bir kişinin çocuğunu kreşe bırakacak maddi imkana sahip olmadığını dile getiren Derya, imam nikahı ile evlenen kadınların hak gaspına uğradığını söyleyerek, yaşanan mağduriyetlere de değindi.
Derya, kadına karşı şiddeti önleme konusunda poliste hizmet içi eğitim ve personel sayısının artırılması gerektiğini söyleyerek, bunun yanında şiddeti önleme danışma merkezleri kurulması gerektiğini belirtti.
TOÇED’e para ayrılmadığını kaydeden Derya, sosyal politikalara para ayrılmamasını eleştirdi.
Adli yardım için başvuran kadın oranlarının şiddete uğrayanlarla birlikte arttığına işaret eden Derya, bunun eşitlik politikalarının ekonomik krize paralel olarak geri gittiğini söyledi.
Derya, Lapta Huzurevi ve Sınırüstü Bakımevi konusunda sorular yöneltti.