Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) Yönetim Kurulu’nun görevden alınmasının ardından atanan yeni yönetim kurulu da ciddi bir tartışma konusuna dönüştü.

    Özellikle yönetim kuruluna atanan bazı isimlerin AÖA Yasası’nda yer alan ‘genelde eğitim-öğretim alanında en az on yıl deneyim sahibi olmak’ koşuluna uygun olup, olmadığı merak ediliyor.

   Ancak bu konuda henüz net bir açıklama yapılmış değil. Özellikle bir yönetim kurulu üyesinin de özgeçmişi incelendiğinde üniversiteden mezun olduktan kısa bir süre sonra kamuda eğitim alanı kamuda yıllarca eğitim dışında bir görevde bulunmuş olması, Atatürk Öğretmen Akademisi Yasası’nın genelde eğitim-öğretim alanında en az on yıl deneyim sahibi olmak’ içeren maddesinin ihlal edildiği yönündeki iddiaları güçlendiriyor.

   Ayrıca bu kişinin söz konusu maddeye uygunluk durumu da ‘kamuda ikinci iş yasağının’ ihlal edilip, edilmesi konusunda soru işaretleri artıyor.

    Konuyla ilgili bagimsiz.com’a konuşan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, AÖA Yasası’na göre yönetim kurulu üyelerinde aranan nitelikler arasında ‘genelde eğitim-öğretim alanında en az on yıl deneyim sahibi olmak’ koşulu bulunmasına rağmen, 2018 yılında kamu görevinden emekli olmuş bir kişinin bu niteliğe sahip olmadan atanmasının liyakat dışında gayrı yasal bir durum şüphesi de yarattığını söyledi.

    Maviş, “Bu durum ile ilgili Eğitim Bakanı toplumu aydınlatmalıdır” dedi.

“Atanan 5 üyeden sadece birinin eğitimle ilgisi var”

   Burak Maviş, Atatürk Öğretmen Akademisi’nin tarihsel misyonunun Kıbrıslı Türk toplumu için okul öncesi eğitim kurumlarına ve ilkokullara ihtiyaçları karşılayacak niteliklerde öğretmen yetiştirmek olduğunu söyledi ve ne yazık ki, UBP-DP-YDP hükümeti ve Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun attıkları her adımla bu kurumu geliştirme değil ‘yıpratma’ yolunda olduklarının görüldüğünü belirtti.

    Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu, Atatürk Öğretmen Akademisi Yönetim Kurulu’nu gerekçesiz bir şekilde görevden aldığını hatırlatan Burak Maviş, 20 Nisan itibariyle de görevden aldıkları bir kişiyi tekrar olmak üzere, yeni dört yönetim kurulu üyesi atandığını kaydetti.

   Atanan beş yönetim kurulu üyesinden sadece birinin ilköğretimle ilgili bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Maviş, liyakatın alanla ilgili bilgi, deneyim ve potansiyeli ifade ettiğini söyledi.

   Maviş, Eğitim Bakanı’nın liyakate dayalı bir şekilde yeni yönetim kurulunu atayacağını ifade ettiğini hatırlatarak “Bizi yine şaşırtmadı. AÖA Yasası’na göre yönetim kurulu üyelerinde aranan nitelikler arasında ‘genelde eğitim-öğretim alanında en az on yıl deneyim sahibi olmak’ koşulu bulunmasına rağmen, 2018 yılında kamu görevinden emekli olmuş bir kişinin bu niteliğe sahip olmadan atanması da liyakat dışında gayrı yasal bir durum şüphesi de yaratmaktadır. Bu durum ile ilgili Eğitim Bakanı toplumu aydınlatmalıdır” dedi.

   Burak Maviş, Atatürk Öğretmen Akademisi’nin çağdaş, demokratik, bağımsız ve özerk bir yükseköğrenim kurumu olarak yoluna devam etmesi gerektiğini söyledi. Maviş, ülkedeki çağdaş ve nitelikli öğretmen yetiştirme vizyonu geliştirilmesi adına öz kuruluşumuz olan Akademi’ye yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

   Maviş, “Yönetim kurulu oluşumu ise Bakanlar Kurulu kararlarıyla tamamen siyasi niteliğe göre atama yerine, görevin gerektirdiği nitelikte kişilerin olmasıdır. Bu açıdan özellikle yönetim kurulu üyelerinin hangi özelliklerinin olması gerektiği, eğitim düzeyi ve konusu, öz geçmişi, başarılı çalışmaları gibi objektif kriterler uygulanmalıdır” dedi.

Editör: Erol Kanlıada