Editör: TE Bilisim
Mantarın yayılmasına yol açan mekanizmalar belirsizliğini koruyor
Bilim insanları dünyanın en ölümcül mantarının, muhtemelen kendini klonlayarak Kaliforniya'yı hızla istila ettiğini keşfetti. Bu gelişme, mantarın farklı koşullar altında kullandığı üreme stratejilerine ışık tutuyor.
ABD'de her yıl bir avuç kişiyi öldürdüğü ve çok daha fazla sayıda insanla hayvanı hasta ettiği bilinen "köygöçüren" mantarı, bilimsel olarak Amanita phalloides diye adlandırılıyor.
Bilim insanları bu mantarların olgun hallerinde birkaç santimetre boyunda ve eninde geniş ve kirli beyaz bir başlığa; olgunlaşmadıklarındaysa yuvarlak bir başlığa sahip olduklarını söylüyor.
Mantarın içindeki toksinler vücut hücrelerine, özellikle de karaciğer ve böbrek dokusuna zarar verebilirken, bunlara maruz kalmak karaciğer yetmezliğine yol açarak ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Tek bir mantar yemek bile yetişkin bir insan için ölümcül olabilirken bazı tahminlerde, dünya çapında mantarlardan kaynaklanan küresel ölümlerin yaklaşık yüzde 90'ının sebebinin bu olabileceği öne sürülüyor.
Öte yandan ABD'deki Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden isimlerin de içinde bulunduğu araştırmacılar, mantarın yayılmasına yol açan mekanizmaların anlaşılamadığını söylüyor.
Geleneksel olarak mantarların vahşi doğada biseksüel şekilde ürediği biliniyor; yani iki bireyin yeraltı yapıları birleşerek yer üstünde, her iki ebeveynden de genetik materyal içeren mantarlar üretiyor.
Henüz hakem onayından geçmeyen ve ön baskı sitesi bioRxiv'de yayımlanan yeni çalışmada bilim insanları, köygöçüren mantarının Kaliforniya versiyonunun bir eş beklemek yerine kendi kendini döllediğini tespit etti. Bu süreç laboratuvar dışındaki mantarlarda nadiren gözlemleniyor.
Kaliforniya'daki köygöçüren mantarları ABD'nin batı kıyısına yayılarak A. phalloides'in anavatanı olan Avrupa topraklarında olduğundan daha bol hale geldi.
Yorumlar