Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen bir proje kapsamında Lefke'de enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji üretimine yönelik üç önlem uygulamaya konuldu.

Bu önlemlerle, sürdürülebilirliği teşvik etmek ve enerji tüketimini azaltmayı ve ada çapında CO2 (karbondioksit) emisyonlarında bir azalmaya katkıda bulunmak amaçlıyor.

Konuyla ilgili yapılan resmi açıklamanın detayı şu şekilde:

Birinci önlem, 300 kWp'lik bir fotovoltaik güneş paneli sisteminin kurulumunun desteklenmesine odaklanmaktadır. Bu sistem güneş ışığının gücünü kullanarak yılda yaklaşık 500,000 kWh temiz, yeşil enerji üretecek.

Diğer iki önlem ise su tedarik sistemine odaklanmaktadır.

AB tarafından finanse edilen Yerel Altyapı Hizmetleri (LIF) projesi, otomatik bir pompa sisteminin devreye sokulması ve sızıntıları azaltmak için su depolarının değiştirilmesi yoluyla su dağıtımının verimliliğini artırmayı amaçlamaktadır. Bu girişimin su teminiyle bağlantılı enerji tüketiminde %30'un üzerinde önemli bir azalmaya katkıda bulunması beklenmektedir. Kullanıcılar, su kaynaklarının yönetimini optimize ederek sadece değerli olan enerjiyi korumakla kalmayacak, aynı zamanda sürdürülebilir su kullanımını da teşvik edecektir.

Bu girişimlerle ilgili olarak Avrupa Komisyonu Reform Genel Müdürlüğü Direktör Yardımcısı ve Kıbrıs Çözüm Desteği Birim Başkanı Kjartan Björnsson şunları söyledi:

"Tüketiciler yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak fosil yakıt temelli enerjiye olan bağımlılığını azaltacak ve daha yeşil bir enerji karışımına doğru önemli bir adım atacaktır. Bu projenin başarıyla uygulanması, yenilenebilir enerji girişimlerine daha fazla yatırım yapılması potansiyelini ortaya çıkaracak ve hem AB'nin hem de diğer paydaşların sürdürülebilir enerji ile Kıbrıs'taki bölünmüşlüğün giderilmesi konusundaki kararlılığını gösterecektir." UNDP Ofis Başkanı Jakhongir Khaydarov ise şunu ekledi: "Lefke'de fotovoltaik güneş panellerinin kurulması ve su tedarik sisteminin iyileştirilmesi, iklim değişikliğinin azaltılması ve Kıbrıs'ta sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi konusundaki kararlılığımızı ortaya koymaktadır. Temiz enerji üreterek ve su kaynaklarının sorumlulukla yönetilmesini sağlayarak ada genelinde karbon emisyonlarını azaltıyor, çevre ve toplumun refahı üzerinde olumlu bir etki yaratıyoruz." Solar PV sisteminin kurulması ve su tedarik sisteminin iyileştirilmesi de dahil olmak üzere söz konusu enerji verimliliği önlemlerinin kümülatif etkisi, fosil yakıt temelli enerji tüketiminde 1,184,587 kWh/yıl gibi etkileyici bir azalma anlamına gelecektir. Bu önemli düşüş, karbon emisyonlarında ada çapında bir azalmaya katkıda bulunarak yılda yaklaşık 805.52 ton CO2 emisyonu tasarrufu anlamına gelmektedir. Lefke halkı bu girişimleri benimseyerek diğer toplumlar için ilham verici bir örnek oluşturmaktadır.

Editör: Ceren Özbil