Lefke Sivil Toplum Örgütleri Platformu, Lefke Kaymakamlığı önünde protesto eyleminde bulundu. 
Platformdan yapılan açıklamada, Lefke’nin KKTC'ni 6’ıncı ilçesi olarak ilan edildiğini ancak aradan geçen 7 yılda ilçe olmanın gerektirdiği hiçbir şeyin yapılmadığına dikkat çekildi. 
Açıklama şöyle: 

“28/12/2016  tarihinde Cumhuriyet Meclisinde oy birliği ile alınan bir kararla ilgili yasada değişiklik yapılmış ve Lefke KKTC’nin 6. ilçesi olmuştur.
Lefke yasal olarak ilçe yapılmış olmakla beraber Lefke’ye bir kaymakam atanması, Lefke Mahkemesi’nin Lefke Kaza Mahkemesi olması, K.T. Elektrik Kurumu Tahsilat Şubesi Binasına Amirlik isminin yazılması ve bir de Spor Dairesi Şubesi açılması dışında hiçbirşey yapılmamıştır. Ancak daha sonra 16/9/2018 tarihinde Lefke Kaza Mahkemesi oturumları Güzelyurt’taki Mahkeme binasına alınmış ve o gün bu gündür mahkememizin geri getirilmesi için Lefke Kaza Mahkemesinin Lefke’deki binasının tamiratı bir türlü tamamlanamamıştır. Amirlik tabelası asılan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Tahsilat Şubesi, halen tahsilat şubesi olmaktan öteye maalesef geçememiştir.   

Yapılması gereken çok işler vardır. Lefke’nin idari teşkilatta bucak olduğu dönemden kalma bazı dairelerin ilçe teşkilatına uygun olarak şube hüviyetine kovuşturulması gerekmektedir. Lefke Polis Müdürlüğü 1977yılında, Lefke Tapu Dairesi 1964 yılında, Lefke Veteriner Dairesi 1985 yılında,  Sivil Savunma Teşkilatı Lefke Şubesi ise on iki yıl önce Lefke’den alınmış ve halen Güzelyurt’ta bulunmaktadırlar. Bu daire ve/veya müdürlüklerin tümünün Lefke’de yeniden yaratılması ilçe olmanın gereğidir. Tabi yitirilen belirtilen daire ve/veya müdürlüklerden başka diğer daire şubelerinin de Lefke’de açılması veya mevcutların geliştirilmesi de gereklidir. 

Lefke’de halen atıl durumda olan kamuya ait binalar mevcuttur. Bunların restore edilerek hangi dairenin nerede konuşlandırılacağı kararlaştırılmalı, bina eksikliği inşa edilecek yeni binalarla giderilmelidir.
Lefke ilçe seçim kurulu binası olarak ön görülen binanın restore edilip anılan kurulun kullanımına verilmemesi nedeniyle 2018  ve 2022 Milletvekilliği erken genel seçimleri,  ve ayni yıllar icra edilen  yerel seçimler, 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimi ile 2022, Milletvekilliği Ara Seçimi Güzelyurt Mahkeme avlusunda bir konteynerde hizmet vermek mecburiyetinde kalan Lefke İlçe Seçim Kurulu tarafından gerçekleştirilmiştir. Almış olduğumuz bir duyuma göre aynı bina Lefke’de mevcut devlet binaları yerleşkesinde bulunmasına rağmen bir sivile kiralanmıştır. Bu husus kesinlikle kabul edilebilir değildir ve eğer kiralama duyumu gerçekse kiralama sözleşmesinin derhal iptali gerekmektedir.   

CENGİZ TOPEL HASTAHANESİ VE LEFKE SAĞLIK OCAĞI

Cengiz Topel Hastahanesi Lefke’ye bir asıra yakın bir süredir hizmet vermektedir. 
Geçmiş dönemde anılan hastahanemizin II. Sınıf Hekimlik Hizmeti veren bir hastahane düzeyine çıkarılması için büyük çaba harcamış ve bu uğraşımız kabul görüp mevcut Cengiz Topel Hastahane binası yanına, 120 yataklı yeni bir bölüm ve yeni ameliyathanelerin inşa edilmesi mevcut binanın da poliklinikler, fizyoterapi ve diğer bölümler olarak yeniden düzenlenmesi kararlaştırılmış, bunun proje ihalesi yapılıp proje tamamlanmıştır. Şimdi yapılması gereken süratle projeye uygun olarak inşaatın başlatılıp zamanında tamamlanmasıdır. Tabii o zamana kadar da hastahanemiz işlerini sürdürmek için doktor ve diğer Sağlık personeli, cihaz ve araç gereç bakımından desteklenmelidir.  

Lefke Sağlık Ocağında ise sürekli doktor ve diş hekimi bulundurulmalı, bir dahiliye uzmanının haftada en az 2 gün orada görev yapması imkanı yaratılmalıdır.
Yine aynı Sağlık Ocağında ambulans hizmeti günün 24 saatinde sunulmalı, ambulans hemşiresi de hep görevde olmalıdır. 

LEFKE KENT PLANI   

Lefke Avrupa Üniversitesinin büyüyüp gelişmesine paralel olarak Üniversite çevresinden başlayarak beldenin geneline yayılan çarpık bir yapılaşma başlamıştır. Lefke’de 2. bir Girne faciası yaşamanın önlenmesi için süratle Lefke kent planı hazırlanmalıdır. Lefke Belediyesinin başlatmış olduğu kent planı çalışması ilgili Bakanlık, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Lefke Sivil Toplum Örgütlerinin de katkılarıyla hiç zaman kaybetmeden tamamlanmalıdır. Son aşamasına geldiği belirtilen Lefke Kent Planında gereksiz yere kısıtlamalara yer verilmemeli ve mevcut yeşil doku tehdit altında bırakılmamalıdır. Maalesef bu konuda yapılmış olan uyarılar Şehircilik ve Planlama Dairesinin yetkili uzman ve/veya memurları tarafından ciddiye alınmamaktadır. İnşaat kısıtlaması getirilen LAÜ- Bağlıköy yolunun güneyindeki, yine Lefke’nin doğu, Cengizköy ve Yeşiyurt’un günayindeki bir kısım kıraç alanlar tarımsal alan olarak ayrılmak istenmektedir. Kendi bölgesinde ki kıraç alana LAÜ’nün müstakbel Tıp Fakültesi yerleşkesinin de inşa edileceği  LAÜ yetkililerince yapılan toplantılarda dile getirilmiş olmasına rağmen bu husus da dikkate alınmamıştır.
Kent planı yapılırken, sahil şeridinin korunması, Lefke Kaprona Bölgesinin iskana,  Lefke Merkez’deki Kemal Özalper Caddesinin trafiğe açılması, yeşilin korunup yaygınlaştırılması Lefke’ye egzotik bir görüntü veren hurma ağaçlarının kırmızı palmiye böceği zararlısından korunması, yürüyüş parklarının çoğaltılması ve uzun vadede 13 yerleşim biriminin kendi özelliklerini kaybetmeden Lefke Merkezle kaynaşması düşünülmelidir.

BELDE OKULLARI 

Lefke’de 4 İlk Okul, 1 Ana Okul,  1 Klasik Lise ve 1’ de Meslek Lisesi mevcuttur. 4 İlk Okul sırasıyle Lefke, Yedidalga, Yeşilyurt ve Doğancı’da, ana okul ise Gaziveren’de konuşlanmıştır. Vaktiyle Gaziveren’de İlk Okul varken, merkezileşme programının uygulandığı dönemde kapatılmış, yerine ana okul ikame edilmesi ve ilk okul çağındaki öğrencileri bir başka ilçede yer alan Aydınköy ilk okuluna taşınması kararlaştırılmıştı. Gaziveren’deki ciddi yapılaşma ve artan nüfus dikkate alınarak Gaziveren İlk okulu yeniden açılmadır. Bu yapılıncaya kadar da Gaziverenli ilk okul öğrencileri Aydınköy İlkokulundan alınıp Yeşilyurt İlkokuluna aktarılmalıdır.   

Birkaç yıl önce kapatılmış olan Erdal Abit İlk Okulu binası LAÜ yerleşkesinin içinde kaldığından, anılan binanın LAÜ’ye tahsis edilmesi hususunda Milli Eğitim Bakanlığı ile Sivil Toplum Örgütü Temsilcilerimiz ve LAÜ arasında bir konsensus sağlanmış bulunmaktadır. Eş zamanlı olarak varılan bir diğer konsensus da 1974 öncesinde Denizli’de var olan Rum İlkokulu Binasının bulunduğu bölgede askerden Milli Eğitim ve Kültür  Bakanlığına devredilmiş olan veya devredilmesi öngörülen alana modern ve hem Lefke Merkez ve hem de Denizli ve çevresi okul öncesi öğrencilerine hizmet verecek, okul öncesi eğitim merkezi binası inşa edilmesi ve orada öğretime başlanması idi. Erdal Abit İlkokul binası ile alanı LAÜ’ye devredileceği nedeniyle okul öncesi eğitim binasını inşa etmeyi LAÜ üstlenmişti. 

Yakın Doğu Üniversitesinin her ilçeye bir ilkokul binası inşa edip bunları Eğitim Bakanlığına devretme kararı ışığında zamanın Eğitim Bakanı ile yaptığımız bir toplantıda; Lefke İlçesinin şu anda ve yakın gelecekte yeni bir ilkokul binasına ihtiyacı bulunmadığı nedeniyle Yakın Doğu Üniversitesinden Lefke İlçesine yukarıda sözü edilen okul öncesi eğitim merkezi binasını inşa etmesinin talep edilmesi kararlaştırılmıştır. Buna ek olarak LAÜ’nün Erdal Abit İlkokul binası ve alanına karşılık okul öncesi eğitim merkezi için harcamayı öngördüğü yatırım tutarının, Lefke Gazi Lisesi bünyesinde tedrisata devam etmekte olan Maarif Koleji bina gereksinimi için harcanması da kararlaştırılmıştı. Bu yönde LAÜ Mütevelli Heyeti gerekli kararı üretmiş bulunmaktadır.   
Lefke’nin artan nüfusu, gerek veliler ve gerekse öğrencilerin tercihlerinin değişmesi sonucunda Lefke Gazi Lisesinde 2020-2021 ders yılında açılan kolej bölümü bu ders yılı ilk 4 sınıfı ile tedrisata  devam etmektedir. Yeni ders yılında beşinci sınıf da açılmış olacaktır. Şimdiye kadar  bina sorunu olmamakla beraber önümüzdeki ders yılından itibaren kolej sınıfları için ek dersliklere ihtiyaç doğacaktır. LAÜ’nün yapacağı katkıya ek olarak İskele Maarif Koleji binası yatırımına benzer bir yatırımın vakıf mallar diyarı Lefke’de de Vakıflar İdaresi tarafından yapılması çok yararlı olacaktır. 

CMC EMLAKI 

Kıbrıs Modern Şirketi ( CMC ) ; Lefke Merkez, Denizli ve Gemikonağı’nda bulunan takriben 10,000 dönüm arazi ile 400’ün üzerinde konut ve işyerini 1974 sonrasında terk edip ayrılmıştır.  
CMC Maden Şirketi emlaki arasında bulunan denize sıfır takriben 2000 dönümlük atık alanı 2007 yılından beridir kısa adı Port İsbi olan bir şirketin icarında idi. Sözleşme şartlarına uyulmadığı için 2016 Mart ayında  CTP – UBP hükümeti tarafından sözleşmesi feshedilmiş olan Port İsbi anılan iptal kararının iptali için Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurmuş ve Mayıs 2016 ayında idare tarafından savunma yaptırılmaması sonucu iptal kararı Mahkeme tarafından iptal edilmiştir.  
Sevindiricidir ki Port İsbi’nin sözleşmesi yeniden iptal edilmiştir. Şimdi yapılması gereken; atık alanının nasıl temizlenip hangi amaçlarla kullanılması gerektiğinin, Devlet, Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Lefke Sivil Toplum Örgütleri tarafından ortak bir toplantıda kararlaştırılmasıdır. Bunların yapılmasını denetleyen bir birimin oluşturulması da kaçınılmazdır.
CMC’nin diğer emlak ve özellikle konutların ne şekilde yönetileceği yasal bir çerçeveye kovuşturulmalı, konutlar ve işyerlerinde oturan fertlere, konut komitesinin oluru da alınıp kullanım belgeleri verilmelidir. CMC emlakının rant kapısı yapılması önlenmelidir. 
CMC emlakı arasında yer alan ve LAÜ yerleşkesinin karşısındaki güney  sırtlarda bulunan 331 dönümlük CMC arazisi LAÜ Sağlık Kampüsü ve LAÜ Tıp Fakültesi kurulması için LAÜ’ye, geriye kalan araziler de Lefke Belediyesine verilmelidir.
 
LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ

Lefke Avrupa Üniversitesi Lefke’nin ekonomik lokomotifi olmuştur. 13,000’e yakın öğrencisi 600 civarında öğretim görevlisi ve 300’ün üzerinde diğer çalışanlarıyla Lefke’nin olmazsa olmazıdır.
LAÜ’nün kurulurken ciddi bir eğitim kurumu olması yanında, Lefke’nin sosyo - ekonomik durumuna katkı yapması amacıyla da kurulmuştur. 
LAÜ’nün tasarlamakta olduğu Lefke Merkez Spor Yüksek Okulu inşaatı süratle başlatılmalı LAÜ’nün Lefke Türk Spor Kulübü ile yapacağı protokol zaman kaybetmeden imzalanmalı ve LTS Kulübü Spor tesisleri anılan kulüp üyelerinin yararlanma hakları baki kalmak kaydıyle LAÜ’ye devredilmelidir. LAÜ’de buna karşılık LTS Kulübünün sponsoru olmalıdır. 
Buna ek olarak LAÜ’nün Lefke Merkeze bir fakülte binası inşa edip üniversite nimetlerinden Lefke Merkezin de makul pay alması sağlanmalıdır.
LAÜ’nün gelişmesi ve büyümesi sürecinde arazi ihtiyacı da vardır. LAÜ’de bu yıl tetrisata başlamış olan prestij fakülte Tıp Fakültesi için de geniş bir alana ihtiyaç vardır. LAÜ Sağlık Kampüsünün kurulması hedeflerimizden bir diğeridir. LAÜ yerleşkesinin tam karşısında Gemikonağı Koyuna nazır tepeler üzerinde CMC Maden Şirketine ait ve büyük bölümü bir platoyu andıran 331 Dönümlük bir arazi vardır. Bu arazinin hiç zaman kaybetmeden Kampüs ve Tıp Fakültesi’nin inşası için LAÜ kullanımına bırakılması çok isabetli olacaktır. LAÜ’nün Lefke Merkeze inşa etmek üzere projesini tamamlamış olduğu takriben 100 konut ve Sosyal Tesisleri olan projesi hiç zaman kaybetmeden hayata geçirmelidir.

YEDİDALGA BALIKCI BARINAĞI

Yedidalga ve Gemikonağı’nda balıkçılıkla iştigal edip ekmek parası kazanan balıkçı sayısı 100 civarındadır. Bu balıkçıların büyük çoğunluğu balıkçı sandallarını halen Yedidalga sahilinde  bulunan askeri limanda demirlemeye çalışmaktadırlar. Ancak bu liman askeri bir liman olduğu için, balıkçılar zaman zaman zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Geçmişte anılan limanın bölge balıkçıları tarafından kullanımıyla ilgili Tarım Bakanlığı ile GKKomutanlığı arasında imzalanmış olan protokol nedeniyle bölge balıkçıları bazı tedirginlikler yaşamıştırlar. Sorunun nihai çözümü için bölgemiz balıkçılarına hizmet verecek müstakil bir balıkçı barınağı ihtiyacı devam etmektedir.   
Balıkçı Barınağı projesi hazırdır. Çıkarılan ilk keşif bedeli bidayette 40,000,000 TL idi.Ancak son zamanlarda artan maliyetlerle keşif bedeli bu rakamın çok çok  üzerine çıkmıştır. Bu meblağın bulunup veya yapılacak belli değişikliklerle biraz tasarruf sağlanıp projenin gerçekleştirilmesi kaçınılmazdır.
Yeşilırmak Muhtarlığı ve Yeşilırmaklı balıkçıların uğraşlarıyla Yeşilırmağa kazandırdırılan Balıkçı Barınağına gerekli destek sağlanmalıdır.
Citta-Slow Lefke’de, bu konsepte uygun olarak gelişmekte olan turizmin ve açılmakta olan yeni balık restorantlarının Akdeniz’in maviliklerinden temin edilecek günlük balığa çok ihtiyaçları vardır.

CITTA SLOW KONSEPTİNE UYGUN TURİZM

Lefke geleceğini Tarım, Eğitim ve Turizmde görmektedir. Tarım Lefke’nin yeşil dokusunun devamı için olmazsa olmazıdır. LAÜ, Lefke Eğitim sektörünün lokomotifidir. Yöremizde turizmin gelişmesi için Citta-Slow konseptine uygun turizm planı süratle yapılmalı ve Lefke’nin Turizm alt yapısı tamamlanmalıdır.
Lefke’de turizmin gelişmesi için Citta-Slow Lefke’de çok katlı ve kumarhaneli oteller yerine belirtilen konsepte uygun temiz ve güleryüzlü ev sahiplerinin yönetimindeki butik otel veya konaklama tesislerine ihtiyaç vardır. 
Citta-Slow konseptinin olmazsa olmazlarından olan festivaller veya başka bir deyimle semt pazarlarının sayısı yapılacak bir düzenleme ile artırılıp yılın geneline yayılmalı ve her etkinlik en az iki gün sürmelidir. Bu etkinlikten olarak Lefke Merkezde Ceviz, Hurma ve Yafa Portakal Festivalleri, Bağlıköy’de Eko ve Paluze günleri, Yeşilırmak’ta çilek ve Yedidalga’da Verigo Üzümü etkinlikleri vardır. Bunlara Denizli – Gemikonağı Deniz, Doğancı’da Karpuz veya Patates, Lefke – Çamlıköy – Cengizköy’de zeytin ve zeytinyağı, Yeşilyurt’ta Sultani Üzüm etkinlikleri ve kentle bütünleşmiş LAÜ çok kültürlü Bahar şenlikleri düşünülüp hayata geçirilmelidir.
Bağlıköy Eko Gönüllüleri Derneğinin Lokal talebi karşılanmalı, Bağlıköy İlk okulu binası anılan derneğe tahsis edilmedilir.
Turizmin gelişmesine büyük katkı koyacak Lefke Müzesi ve tarihi eserlerin restorasyonu hiç zaman kaybetmeden gerçekleştirilmelidir. Satın alınıp turizme kazandırılmaları Eski Eserler Dairesinin gündeminde olan Binbaşı ve Ahmet Paşa Efendi konakları bir an evvel satın alınıp aslına uygun olarak restore edilip turizmin hizmetine sunulmalıdır.
Turizmin olmazsa olmazlarından olan temiz tuvaletler kentin her yerleşim biriminde bulunmalı, temizlik ve bakımları sürekli yapılmalıdır.

Lefke Avcılık – Atıcılık Birliği lokalindeki restorant binası yıkılıp yerine günün ihtiyaçlarına ve yöre turizmine katkı koyacak bir tesis kazandırılmalıdır.
Buna ek olarak gölet ve çevresi için de bir proje hazırlanıp çevre yeşillendirilmeli ve gölet içerisinde göletin su tuttuğu dönemlerde su sporları düzenlenmelidir. Turizmin geliştirilmesi için esnaf ve diğer ilgili kurumlar bilgilendirilip, eğitim programları ile Turizm  Bakanlığı tarafından güçlendirilmelidirler. 
Yine yöre turizminin geliştirilmesine katkı için Lefke’de Çarşı Merkezinin cazibesinin artırılması hususunda çalışma yapılmalı, Gemikonağı ile Türkiye arasında feribot seferlerinin düzenlenip yolcu taşımanın önü açılmalıdır.

YOL

Güzelyurt – Lefke Düble yolunun Doğancı – Lefke etabı geç de olsa 20 Temmuz 2022 tarihinde tamamlanmış olup ulaşıma açılmıştır. Ancak çok acil olarak anılan düble yolun kavşaklardan başlayıp tümünün ışıklandırması şarttır.
Lefke Merkez ve Denizli’de araç park yeri sorunu çözülmeli ve kaldırımlar araçların işgalinden kurtarılmalıdır. 
Duble yol Lefke – Gemikonağı ana yoluna ulaştıktan sonra bu yolun yapılacak bir çevre yolu ile Lefke Karadağ bölgesine diğer bir yolla da LAÜ’ye ulaştırılması şarttır. Anılan yol LAÜ’ye ulaştıktan sonra da hedef duble yolun Yedidalga çıkışında Yeşilırmak yoluna bağlanması olmalıdır.
Duble yolun Cengizköy – Lefke hududunda ulaştığı yerden de Lefke Merkeze giriş çıkış için bir düzenleme ve yol çalışması yapılmalıdır.
Yine duble yoldan Cengiz Topel Hastahanesine ulaşan yol da planlanıp genişletilmeli ve ulaşım kolaylaştırılıp süratlandirilmelidir.

K.T. ELEKTRİK KURUMU

K.T. Elektrik Kurumu Lefke Amirliğinin tabela amirlikten kurtulup gerçek işlev kazanabilmesi için süratle önce bir hizmet binasına daha sonra da Atölye ve Ambara kavuşturulması şarttır.

TÜRKİYE’DEN GELEN SU

Türkiye’den gelen 75 milyon m3 lük sudan Lefke’nin de yararlanabilmesi için yöremiz için de dağıtım şebekesi planlanıp uygulanmalıdır. Bu arada yerel su kaynaklarımızdan da yapılacak bir proje tahtında maksimum yarar sağlanmalıdır.

LEFKE MASASI

KKTC’nin en yeni ilçesi olan Lefke’nin ilçeleşme bağlamında çok eksiklikleri vardır ve bunların belli başlıları yukarıda aktarılmıştır. Bu sorunların süratle çözülüp eksikliklerin tamamlanması amacıyla kanaatimizce Başbakanlık bünyesinde bir Lefke Masası kurulması çok faydalı olacaktır. Toplumumuzda her zaman gündemde olan müşavirler arasındaki, takdir edilecek sayıda deneyimli bürokrattan yararlanarak böyle bir masa oluşturulabilir düşüncesindeyiz. Bu yapıldığı takdirde Lefke sorunları sahipsiz kalmaktan kurtulacaktır. 
 Yukarıya aktardıklarımız sorunlarımızın belli başlılarıdır. Bu sorunlarımıza çözüm getirildiği oranda Lefke daha müreffeh bir ilçe olacaktır.”
 

Editör: Ahmet Karagözlü