İrlanda'da anayasada yer alan ailenin tanımı ve kadının evdeki görevlerine ilişkin maddelerin değiştirilmesi için düzenlenen referandumdan "hayır" oyu çıktı.

Ülkede hem hükümet hem de muhalefet partileri mevcut maddeleri çağdışı ve cinsiyetçi olarak tanımlıyordu.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde gerçekleştirilen referandumda, yüzde 67,7 aile tanımının değişmesine karşı çıkarken, yüzde 74'te kadının evdeki görevlerine ilişkin maddenin olduğu gibi kalması yönünde oy kullandı.

Oylamaya katılım oranıysa yüzde 44'te kaldı.

Referandumda seçmenlere, evlilik bağının yanı sıra uzun süreli ilişkilerin de aile tanımına dahil edilmesi teklifi sunulmuştu.

Değiştirilmesi teklif edilen diğer maddedeyse, "Devlet, annelerin ekonomik zorunluluklar nedeniyle evdeki görevlerini ihmal ederek çalışmak zorunda kalmamalarını sağlamaya çalışacaktır" ifadeleri yer alıyordu.

Dün başkent Dublin'de bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Leo Varadkar, "Bu aşamada aile ve himaye düzenlemeleriyle ilgili referandumların kaybedildiği çok açık" ifadelerini kullandı.

Varadkar, oylama öncesinde referandumdan çıkacak olası bir hayır sonucunun kadın hakları için "geri adım" olacağını söylemişti.

İrlanda medyasında yer alan haberlere göre teklif edilen düzenlemelerde kullanılan belirsiz dil ve son derece sönük geçen kampanya süreci seçmenlerin hayır oyu vermesinin başlıca nedenleri oldu.

Bazı feminist ve ilerici gruplar da teklif edilen düzenlemelerdeki belirsiz dil nedeniyle hayır oyu verilmesi çağrısı yapmıştı.

1937'de yürürlüğe giren İrlanda Anayasası büyük oranda Katolik kilisesinin etkisi altında yazılmıştı ve bu nedenle sosyal konularda muhafazakar görüşler içeriyor.

Ancak ülkede son 10 yılda düzenlenen iki ayrı referandumla eşcinsel evlilikler yasallaştırılmış ve kürtaj yasağı  kaldırılmıştı. (Independent Türkçe)