FARUK ESKİOĞLU - (LONDRA)

Birleşik Krallık'ta ülke çapında her yıl 10 Kasım saat 11.15'te düzenlenen Anma Günü’nde (Remembrance Day) her iki dünya savaşında, holikast ve soykırımlarda ölen ve yaralananlar anıldı.

Türkçe konuşan toplumun yoğun yaşadığı Kuzey Londra'daki Wood Green'deki anıtta yapılan anma törenine de bölge belediye başkanı ve kurumlarla Türkiye ve Kıbrıslı toplumdan da temsilciler katıldı ve anıta kırmızı gelincik çelengi bırakıldı. Duayla başlayan tören iki dakikalık saygı duruşunda ilahiler ve şiirler okundu. Törenin sonunda da protokol sırasına göre anıta çelenk bırakıldı.

Türk Kadınları Yardım Derneği’nin adına Özkul Beyzade ve torunları Dilan ve Kayahan Beyzade Elliott kardeşler ile eski başkan Ayşe Osman, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi adına da Erim Metto da törene katılarak gelincik çelengi koydular.

Kilise adına yapılan dua sonrasında Yahudi haham barış duası yaptı ve savaşta ölenlere rahmet diledi. Kıbrıs İslam Cemiyeti adına katılan Hüseyin Haşim de Salavat getirdikten sonra barış dileğinde bulundu, İngiltere saflarında savaşa farklı kültür ve dinlerden katılanlar olduğunu, Kıbrıs'tan da Müslüman Türk ve Ortadox Rum'ların öldüğünü söyledi. Barış ve özgürlük için görev yapanlara teşekkür etti. Din adamlarının konuşmaları arasında Alevi temsilcisi de yer aldı. İngiltere Alevi Kültür Merkezi - Cemevi adına katılan eşbaşkan İbrahim Has da "Özgürlük için yaşamlarını adayanlar için toplanmış bulunuyoruz. Barışın sağlanması ve devamı için onların mücadelesini unutmayacağız" diye konuştu.

Toplumdaki duayen turizmcilerden olan Özkul Beyzade tören sonrasında iki dayısı Hüseyin ve Mehmet Salih'in de Kıbrıs Larnaka'nın

Kalavason köyünden 2'nci Dünya Savaşı'na İngiltere saflarında katıldığını belirterek, "Ne yazık ki Hüseyin dayım savaştan geri dönmedi. Mehmet Dayım 1960'larda Kıbrıs'ta vefat etti. Hobi olarak düğünlerde zurna çaldığını ve ava gittiğini hatırlıyorum. Bu ülke için biz Müslüman Türkler de öldük. Bu anma gününde bizim de yer almamız bu açıdan önemliydi" dedi.

Öte yandan Türk Kadınları Yardım Derneği’nin Başkanı Dr. Seyyare Beyzade de Barnet, Hendon War Memorial’a oğlu Taylan Beyzade Elliott ile katılarak çelenk koydu. Seyyare Beyzade, "Bu ülkeye bizim Türk toplumunun katkısını görünür kılmamız açısından anma törenine katılmamız önemliydi. Bizler bu ülke için Nazilere karşı savaştık. Nazilerin yanı sıra yoksulluğa ve ekonomik krizde de birlikte mücadele ettik. Bizim toplum olarak katkılarımızın bilinmesi ve unutulmamasını isteriz" diye konuştu.

KIBRISLILARDAN OLUŞAN ALAY

İngiltere 2'nci Dünya Savaşı'nda 30 bine yakın Kıbrıslıyı Polemidya kampında eğiterek savaşa katar. Kıbrıslı Türklerin çoğu “katırcı” olarak katıldıkları savaşta

silahsız ve savunmasız olarak cepheye yiyecek ve cephane taşır. Önemli bir kısmı da cephede ve Nazi toplama kamplarında yaşamını yitirir, adaya dönemezş. Savaş sonrasında Kral’dan üstün cesaret madalyası alan askerler arasında Yarbay Faik Müftüzade ve Nazi Almanyası’na uçağıyla 67 kez pike yaparak bomba yağdıran pilot Mehmet Tayyareci bulunuyor.

KIRMIZI ÇELENK

1'nci Dünya Savaşı'nın 11'inci ayın 11'inci günü saat 11'de bitmesinden esinlenerek her yıl yapılan anmanın simgesi unutulmuş, kurak topraklarda da açan kırmızı gelincik sayılıyor. İngiltere ve İngiltere Uluslar Topluluğu'nda her yıl aynı tarihte yapılan anma 2 dakikalık saygı duruşuyla başlıyor.

1933'ten bu yana anma haftasında kırmızı gelincik yerine beyaz gelincik rozeti takılmaya başlandı. Gelincikler sadece sembolik değil, aynı zamanda bağış toplama araçları. Kırmızı savaşta ölen askerleri temsil ediyor ve rozet gelirleri Kraliyet Lejyonu'na, beyaz gelincikler sivil ölümleri de temsil ediyor ve savaş yerine barışcıl çözümleri savunan Peace Pledge Union’a gidiyor.

Anma1Savaşa iki dayısı katılan Özkul Beyzade ve torunları Dilan ve Kayahan Beyzade Elliott

Anma4Anma3 (1)Anma2 (1)

Editör: Onur Evrensel