Kıbrıs Türk Ticaret Odası, 30 Aralık 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ve birçok temel tüketim ürününü kapsayan Fiyat İstikrar Fonu (FİF) artışlarını ve yeni ürünlerin fon kapsamına alınmasını eleştirdi. KTTO, hükümetin bu düzenlemesiyle KKTC piyasasındaki pahalılaşma ve rekabet gücünün daha da zayıflayacağını savundu.
"FİF artışı pahalılığı tetikleyecek"
Hükümetinin ithalatta alınan Fiyat İstikrar Fonu’nun miktar ve oranlarını artırarak, temel gıda ürünlerinden temizlik malzemelerine kadar birçok üründe yeni bir yük getirdiğine dikkat çeken KTTO, bu artışın halkın alım gücünü olumsuz etkileyerek, yerel piyasadaki fiyatların daha da yükselmesine yol açacağına vurgu yaptı.
Peynir, bal, et ürünleri, patates, içme suyu gibi temel gıda maddelerinin yanı sıra birçok üründe yapılan fon artışlarının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, bu uygulamanın ticaretin güneye kaymasına ve yurttaşların geçim zorluklarının daha da artmasına neden olacağına işaret edildi.
Hükümetin Uyarılara Kulak Asmadığı İleri Sürüldü
KTTO, yıllardır ithalatta alınan fonların gerçekte bir maliyet unsuru olduğunu ve piyasaya sürülen malların fiyatlarını doğrudan etkilediğini hükümete anlatmaya çalıştıklarını ifade ederek, bu uyarıların dikkate alınmadığını ve hükümetin yeni fon artışları ile KKTC piyasasında fiyatların daha da yükselmesine ve rekabet gücünün azalmasına yol açacağını belirtti. Oda, yerel işletmelerin maliyetlerinin artacağını ve bunun da hane halkları üzerindeki ekonomik baskıyı artıracağını vurguladı.
"2025 bütçesinde vergi artışları bekleniyor"
Oda ayrıca, 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülürken, Fiyat İstikrar Fonu ve diğer harç ve vergi kalemlerinin de enflasyonun üzerinde oranlarla artırılmasının öngörüldüğünü, bunun da yurttaşlar ve özel sektör üzerindeki vergi yükünü daha da artıracağını belirtti. Ticaret Odası, bu artışların kabul edilemez olduğunu, zorluk çeken hane halklarının ve işletmelerin üzerindeki ek yükün daha fazla ekonomik sıkıntıya yol açacağını ifade etti.
KTTO, hükümetin 2025 yılı bütçesinde yerel gelirleri artırmayı amaçlıyor olabileceğini, ancak daralan ekonomik faaliyetlerin bu hedefi gerçekleştirmeye olanak vermeyeceğini belirtti. Oda, fiyat istikrar fonu artışlarının derhal geri alınması gerektiğini ve bunun yerine halkın alım gücünü artıracak, işletmelerin maliyetlerini düşürecek önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.
Ticaret Odası, hükümetin uygulamalarının sadece yerel işletmelere ve çalışanlara değil, aynı zamanda kamu maliyesine de zarar verdiğine dikkat çekerek, daha sürdürülebilir ve halkın refahını artırıcı politikaların devreye girmesi gerektiğini vurguladı.