Ülkemizde okulların açılmasına sayılı günler kala depreme dayanıksız olduğu tespit edilen 10 okula 92 prefabrik-konteyner yerleştirildi, 3 okul ise yer değiştirdi.
BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, ülke genelinde şu an 92 prefabrik/konteyner sınıfın olduğunu söyledi.
Okul binalarının saha çalışmalarının tamamlanıp, ihale aşamasına gelmesiyle bu sayının artacağını belirten Maviş, Haspolat, Dikmen, Değirmenlik, Alasya, Yeniboğaziçi, Karakol, Yeşilyurt, Çamlıbel, Çağlayan ve Gaziköy ilkokullarına konteyner sınıfların yerleştirildiğini ifade etti.
Canbulat, Konuklar ve Mustafa Kemal okullarının boş binalara veya başka okulların boş sınıflarına hareket etmesinin sorunu geçici olarak çözdüğünü dile getiren Maviş, bunun dışında Vadili, Ağırdağ, Mehmetçik ve Ziyamet Özel Eğitim okullarında da çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Maviş, nüfus artışından dolayı Lefkoşa Dr. Suat Günsel İlkokulu’na da 2 adet konteyner yerleştirildiğine dikkat çekti.
“Okullarla ilgili önlem alınmalı”
Burak Maviş, bu okullardaki çalışmaların tamamlanmasının eğitim dönemi içinde devam edeceğini, bu yüzden her halükarda eğitim-öğretim döneminin başına yerleşmesi mümkün olmadığını belirtti.
Bu noktada inşaat sürecinin devam edeceğini söylemenin gerçekçi olduğunu dile getiren Maviş, saha çalışması tamamlanmamış okullarla ilgili de ciddi sıkıntıların yaşanabileceğinin öngörülüp önlem alınması gerektiğini kaydetti.
Maviş, Eğitim Bakanlığı’nın topluma şeffaf bilgilendirme yapması, ailelerin sürece dahil olması ve her okula yönelik çözüm şeması oluşturmasının sorunları minimize edeceğine dikkat çekti.
“Okulların betonarme ömrü tamamlandı”
Burak Maviş, saha çalışmalarına göre okulların betornarme ömrünün tamamlandığını ve yüzde 78 okulun güçlendirme veya yeniden yapım aşamasına ihtiyaç olduğunu gözlemlediklerini vurguladı.
Bu süreçte yaşanılanların okulların bakım onarım çalışmalarının eksikliğini veya zamanında müdahale yapılmadığını gösterdiğini belirten Maviş, “Son 49 yılın 40 yılında UBP’nin hükümette olduğunu düşünürsek, çadır ve konteynır sınıfların özrünün kabahatinden büyük olduğunu görürüz” dedi.
“Konteynır geçici bir çözüm, sınıfların yerini alamaz”
Maviş, konteynır sınıfların geçici bir çözüm olduğunu, sınıfların yerini almasının mümkün olmadığını belirtti.
Doğal afet olmadıkça eğitimin çadır veya konteynır sınıflarda devam etmesinin verimsiz olduğu gibi eğitim ortamı olarak da eşitsizlik yaratacağına dikkat çeken Maviş, “Öğrenme ortamlarının oranı, ışığı, yalıtımı ve psikolojik rahatlığı önemlidir. Bu anlamda eğitimin bir bacağı bu yıl eksik olacak” diye konuştu.
Daha önce defalarca okulların yeni dönemde şantiye olacağını söylediklerine işaret eden Maviş, bu öngörülerinin tahmin edilemeyen bir durum olmadığını belirtti.
Maviş, durumun vahametinin anlaşılıp bina güvenliği ve okul sağlığı noktasında çözüm üretilmesi için çaba harcayarak farkındalık yarattıklarını ifade ederek şimdi en büyük görevin ailelere düştüğünü söyledi.
Burak Maviş, ailelerin çocuklarının eğitim ortamının güvenliğinin sağlanması, çağdaş sınıf normlarında eğitim alması, beslenme ve korunma gibi noktalarda talepkar olmasının süreci kısaltacağını, bu yüzden ailelerin her konuda öğretmenle birlikte talepkar olmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.