KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, Gönyeli İlkokulu’nda yapılan basın toplantısında Eğitim Bakanlığı’nın Facebook paylaşımlarına Facebook’tan cevap verdi.

   Maviş, Milli Eğitim Bakanu Nazım Çavuşoğlu'nun “ülkeye daha iyi hizmet etmenin yollarını” aradığını iddia ettiği yasa tasarısını Facebook/KTÖS sayfasından görülebileceğini beliriterek,  şöyle devam etti:

   İki öğretmen sendikası ile istişare edilmeden, polis çemberi etrafında Meclis’e gönderilen ve  ‘tüm dertlerimizi çözeceği’ iddia edilen yasa tasarısının ortaya çıkmasındaki en önemli neden Atatürk Öğretmen Akademisi’ni tüm YÖDAK ve YÖK onaylı üniversitelere denk tutmak, öğretmen A-B statüsünü değiştirmekti. Nazım Bey süreçlerde hiç yok, sadece sonuçlar üzerine konuşuyor.

  Bakanlık sosyal medya üzerinden 'bakın biz aslında çok iyi niyetliyiz, sendikalar kötü' temalı paylaşımında kullanılan metin herhangi bir yerde yayınlanmış değildir. Eğer ki Yasa Tasarısı’nın son hali buysa, eminiz ki yapılan değişiklikler de tamamen bir 'aydınlanma' sonucu gerçekleştirilmiştir. Sendikanın talebi diye açtıkları kısımlara da 'aynı kalsın' yazarak bizleri bu zor günlerde biraz olsun güldürmüştür.

 Sendikanın taleplerini yazılı olarak raporlar halinde ve araştırmalar şeklinde sunduk, iki kelimeyle kendimizi ifade etmeyi tercih etmeyiz.  Ancak Nazım Bey'e iki kelimemiz var: İSTİFA ET!"

"Bakanlık yetersizliğini örtmek için suni gündemler yaratıyor"

Maviş, kalabalık okullar ile ilgili sorunlara dikkat çekerek, çözüm önerilerini anlattı. Maviş, şöyle konuştu:

"Eğitim Bakanlığı birçok konuda okullara ve öğretmenlere destek verme konusunda yetersiz kalıyor. Yetersizliğini örtmek için suni gündemler yaratarak, 9 aydır buzdolabında bekleyen Öğretmenler Yasası Değişiklik Tasarısı’na sarıldı. Gerçek eğitim gündemlerinden biri olan nüfus yoğunluğu yüksek okullar ve kalabalık sınıflardır. Hükümet ve bakanlığın bu konuda da önlem almaması nedeniyle okullarımızda çeşitli sorunlar yaşanıyor. Sorunun kaynağı ise  hem devletin vatandaşlık ve nüfus politikası hem de eğitime yatırım yapılmaması."

Maviş, Kalabalık sınıflardaki özel gereksinimli bireyler, Türkçe konuşamayan yabancı öğrenciler ve farklı davranış gösteren çocuklar ile bire bir ilgilenmek için özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinin ihtiyacının artık tartışma kaldırmayan bir gerçekliğe dönüşmüştüğünü belirterek, her okulun öğrenci nüfusu, sınıfın metre kare alanı ve okulun metre kare alanına göre yeniden yapılandırılması ve okul kotalarının belirlenmesi gerektiğini vurguladı. 

Maviş, okuldaki yapısal ihtiyaçlara dikkat çekerek, bu ihtiyaçları şöyle sıraladı:

  • "Okul ve sınıflar tasarlanırken her çocuğa sınıf içinde rahat hareket edebileceği çocuk başına 2 – 2,5  metrekarelik alan,
  • Ders dinlerken sabit olarak oturabileceği 1.4 metrekarelik alan, her çocuğa  2 metrekarelik  oyun alanı
  •   Her 30 öğrenciye düşecek şekilde kız-erkek-engelli ayrı olmak üzere 1 tuvalet,  8 öğretmene kadar en az 16 metrekarelik öğretmen odası
  •  Ayrı sanatsal ve kültürel ders odaları
  • Kapalı spor salonu"

"Kalabalık okullardaki çocuklar eşitsizlik yaşıyor"

   Maviş, branş odalarını sınıfa dönüştürme, okullara konteyner sınıf koyma gibi geçici yöntemler ile eğitim/öğretim faaliyetlerinin  olumsuz etkilendiğini söyleyerek, kalabalık okullarda çocukların becerilerinin, psiko-motor, görsel ve işitsel gelişimde eşitsizliklerin yaşandığını kaydetti.

Maviş, grevde oldukları okullar dışında da birçok okulun kapasitesini aşmış olduğunu belirterek, Kamusal alt yapısının ve personelin açıklanamayan “kalabalık” nüfusa cevap vermekte yetersiz kalacağının  aşikârdır olduğunu vurguladı.

Eğitim özelinde, kalabalık öğrenci nüfusunun bazı okullarda ciddi sorun yarattığını, nitelikli eğitim hakkına erişim konusunda sıkıntı yaşandığının gözlemlendiğine işaret eden Maviş, şöyle devam etti:

"Lefkoşa merkez, Gönyeli, Girne merkez yanında batısı ve doğusu, Mağusa merkez ve İskele merkez bölgelere acilen yeni okul planlamalarının yapılması gerek. Bakanın okul planlamalarını görmek istiyoruz. Belediyelerin veya hayırseverlerin üzerine bu yükü yıkmasını ve sadece kurdele kesme safhasında bulunmasını istemiyoruz. KTÖS Başkanı Mustafa Baybora’nın sorunları ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşacağız."