Et ve et ürünleri işletmecilerinin “tek taraflı” yapıldığı iddiasıyla Küçükbaş Hayvancılıkta Tavan Fiyat Belirleme Protokolü’nden çekilme kararı almasına hayvan üreticileri sert tepki gösterdi.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, protokolün kasapların işine gelmediğini belirterek kasapların serbest piyasayı kullanarak rant sağlamayı, halkı kazıklamayı, hayvancıyı mağdur etmeyi ve kaçakçılık yapmayı istediğini savundu.
BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Naimoğulları, Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile hükümetin iş birliğiyle 1 ay içerisinde 5 bölgede 5 tane “tanzim satış yeri” açılacağını söyledi.
Hatırlanacağı üzere Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile Kasaplar Birliği arasında imzalanan Küçükbaş Hayvancılıkta Tavan Fiyat Belirleme Protokolü kapsamında kasaplara kuzu başına 800 TL teşvik verilerek kuzu etinde tavan fiyat 550 TL olarak belirlenmişti.
Kasaplar toplandı; Akbıçak ‘özür diledi’…
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nda önceki gün toplantı düzenleyen kasaplar, “tek taraflı emirnamenin derhal, bugünden geri çekilmesi” oy birliğiyle onayladı, “fiilen ve kayıtsız, kaçak yollarla yapılmakta olan et ithalatının, kontrollü ve kayıtlı yapılmasına dair” karar aldı.
Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, toplantıda protokole imza atmasının yanlış olduğunu ifade ederek “et fiyat emirnamesinin önceden hazırlanarak yayına hazır hale getirildiğini, o güne kadar yapılan tartışmaların ve verilen sözlerin tam aksi yönde bir protokol metnine imza atmak durumunda bırakıldığını” söyledi.
Bundan dolayı kasaplardan özür dileyen Akbıçak, bir yolunu bulup meslektaşlarına danışmak için bile imzadan kaçamadığını ancak bu emirnamenin ve protokolün tamamen yanlış ve tek taraflı olduğunu öne sürdü.
Naimoğulları: Üreticiden tüketiciye sistemini kuracağız
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümetin iş birliğiyle 1 ay içerisinde 5 bölgede 5 tane “tanzim satış yeri” açılacağını söyledi.
Halkın “önce protokol yapıp sonra da bunu kabul etmeyen” kasaplara ihtiyacının kalmayacağını söyleyen Naimoğulları, “Kendi etimizi kendimiz satacağız” dedi.
Et tanzim satış yerlerinin açılmasıyla aracıların ortadan kaldırılacağını ve doğrudan halka hizmet vereceklerini dile getiren Naimoğulları, bu işletmelerde en çok yüzde 10 kârla satış yapılacağını söyledi.
Üreticiden tüketiciye sistemini kuracaklarını belirten Naimoğulları, halkın bu işletmelere rağbet göstermesi durumunda işletme sayısının da artırılacağını kaydetti.
“Protokol kasapların işine gelmedi”
Naimoğulları, kasapların “tek taraflı” yapıldığı iddiasıyla et konusundaki fiyat emirnamesinin geri çekilmesine yönelik aldığı kararı da sert bir dille eleştirdi.
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nda düzenlenen toplantıda Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak’ın “yanlış yaptığını söyleyerek kasaplardan özür dilemesine” tepki gösteren Naimoğulları, ülkede kasaplık yapan insanların yüzde 90’ının bu birliğe üye olmadığını iddia etti.
Naimoğulları, hükümetle imzalanan protokolün, denetim altına girmek istemeyen kasapların işine gelmediğine dikkat çekti.
“Kasaplar denetim altında olmak istemiyor”
Kasapların serbest piyasayı kullanarak rant sağlamayı, halkı kazıklamayı, hayvancıyı mağdur etmeyi ve kaçakçılık yapmayı istediğini belirten Naimoğulları, tüm bunları yapabilmek için de denetim altında olmayı kabul etmediklerini kaydetti.
Naimoğulları, kasapların “ithal et” talep ettiğini, ancak buna izin verilmesi için ülkede yeterli hayvan olmaması gerektiğini belirtti.
“Kasapların bütün derdi kâr oranının düşmüş olması”
Ülkede hayvan sayısının fazla, talebin ise az olduğuna dikkat çeken Naimoğulları, “Eğer mesele et fiyatıysa hayvancılar da kasaplar da maliyetlerini ortaya koymalı; hükümet ise maliyetleri düşürücü önlemleri almalı” diye konuştu.
Kasapların bütün derdinin kuzu eti konusu olduğunu belirten Naimoğulları, bugüne kadar kasapların kuzu etiyle ciddi bir rant sağladığını, ancak narh uygulamasıyla kâr oranının yüzde 20’ye düşmüş olmasını kabullenemediklerini ifade etti.
“Kasaplar kuzu etini 800 TL’ye satmak istiyor”
Naimoğulları, kasapların daha önce olduğu gibi kuzu etini 800 TL’den satmak istediğini belirterek hükümetin kasapların oyununa gelmemesi gerektiğini dile getirdi.
Halkın bu süreçte yaşanılanları anlaması gerektiğini ifade eden Naimoğulları, şöyle devam etti:
“Protokol imzalanmadan önce taraflar masaya oturmuştu. Devlet, kasaplara hayvan başına 800 TL teşvik vereceğini söylemiş, canlı hayvanın kilogram fiyatı da bu masada belirlenmişti. Ancak kasaplar, daha önce bu masada ortaya çıkan rakama ‘evet’ demelerine rağmen şimdi bunu kabul etmiyor. Şimdi herkes bunların ne kadar arsız olduğunu daha iyi anladı.”
“Bu iş bilmezliktir, beceriksizliktir…”
Hükümetin piyasada et ve süt ürünlerine karşı denetimlerini artırması gerektiğinin altını çizen Naimoğulları, kasapların bu davranışının “iş bilmezlik ve beceriksizlik” olduğunu söyledi.
Naimoğulları, “Protokolü tanımayan kasaplar, derhal dükkanlarını kapatsın, bu işi de bir daha yapmasın” dedi.