Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın KKTC’de “yabancılara toprak satışı” konusunda yaptığı açıklama kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

   Kamuoyunda yabancılara satılan taşınmaz mallar nedeniyle “KKTC’nin topraksız kalacağına” ilişkin büyük bir endişe yaşanıyor.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kıbrıs Türk Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Sungur, KKTC yetkililerinin bugüne kadar “yabancılara emlak satışı” hakkında hiçbir açıklama yapmadığına dikkat çekti.

   Sungur, devletin görevini ihmal ettiğini belirterek resmi açıklama olmadığı için ülkede panik havası yaratıldığını söyledi.

   KKTC’de toprak satışına ilişkin üyelerinden aldığı bilgiye göre yabancılara satılan toprakların yüzde 1’i bile bulmadığına dikkat çeken Sungur, devletin ister düşük ister yüksek toprak satışıyla ilgili gerçek rakamları açıklaması gerektiğini kaydetti.

   Sungur, “Gerçekten ciddi bir tehlike varsa KKTC’nin yaşatılması için her türlü desteği vereceğiz” dedi.

Sungur: Kıbrıs’ta bu işi dürten birileri var

   Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın TBMM’de yaptığı konuşmaya işaret eden Sungur, KKTC makamlarının bu konuda hiçbir veriyi kamuoyuyla paylaşmadığını ifade etti.

   Hükümet yetkililerine defalarca verilere ilişkin rakamları sorduklarını söyleyen Sungur, “Ellerinde veri olmasa Türkiye’deki üst kademe büyüğümüz nasıl böyle bir açıklama yaptı” diye sordu.

   Sungur, “Birileri memlekette bu sektörü batırmaya mı çalışıyor hiç anlayamıyoruz” diyerek Kıbrıs’ta bu işi dürten birilerinin olduğunu savundu.

“Niye kamuoyuna cevap vermiyorlar?”

   KKTC’de “kime ne kadar arazi satıldığı” veya satılan arazilerin hangi uyruktan olduğuna ilişkin verilerin olduğunu belirten Sungur, “Bu işi dürten kişiler verileri de ortaya koymalı” dedi.

   Ülke genelinde yabancılaşma ve toprak kaybı açısından çok farklı spekülasyonların yaşandığını, ancak KKTC yetkililerin ısrarla verileri açıklamaktan kaçındığını ifade eden Sungur, “Niye kamuoyuna cevap vermiyorlar?” şeklinde konuştu.

“Birileri bu ülkede kaos yaratmaya çalışıyor”

   Devletin derhal verileri masaya yatırması ve halka doğru bilgiyi vermesi gerektiğini belirten Sungur, şöyle devam etti:

   “Tapu Dairesi’ndeki bilgisayarda kimin ne aldığı, hangi bölgede satışların daha yoğun olduğu, taşınmaz malı alan şahısların uyruğunun ne olduğu ve satılan malın pafta-parsel numarası dahil ilk günden bugüne kadar olan birçok veri bulunuyor.

   Bu bilgileri öğrenmek tek bir tuşa bakar… Ama devlet bunları açıklamak istemiyor. Demek ki birileri bu ülkede kaos yaratmaya çalışıyor. Devlet bu verileri açıklasın ki oynanan oyunları bozalım.

   Bizim için önemli olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının ne hissettiğidir. Halkımız panik ve kızgınlık içinde… Bu memlekette ‘mallarımızın yarısı satıldı’ ve ‘topraksız kaldık’ şeklinde birçok şey konuşuluyor. İnsanlar çocuklarına toprak kalmayacağından endişe ediyor. Devletin bu konuda birinci görevi halkı rahatlatmak olmalıdır. Bu yüzden de kamuoyuna yabancılara satılan arazi miktarını açıklaması gerekmektedir.”

“Devletin ihmali büyük”

   KKTC’nin yaklaşık 2 milyon 400 bin dönüm civarında olduğunu belirten Sungur, devletin yabancılara satılan arazi miktarını açıklaması durumunda kamuoyunda oluşan algının kırılabileceğini kaydetti.

   Sungur, devletin görevini yapmadığını ifade ederek bu konuda çok büyük bir ihmalin olduğunu vurguladı.

   Kamuoyunda bazı taşınmaz malların birden fazla kişiye satıldığına yönelik iddialara da yanıt veren Sungur, “Sözleşme üzerinde dolandırıcılık yapıldıysa bunu denetleyecek olan makam devletin kayıt merkezidir” dedi.

“Bizdeki verilere göre toprak satışı yüzde 1’i bulmadı”

   Sungur, Türkiye’nin bazı bölgelerinde yabancılara satış oranının yüzde 20’ye çıkması durumunda yabancılara satışın tamamen durdurulduğuna dikkat çekti.

   Hasan Sungur, KKTC’de toprak satışına ilişkin kendilerinde resmi bir veri olmadığını ancak üyelerden aldığı bilgiye göre yabancılara satılan toprakların yüzde 1’i bile bulmadığını vurguladı.

“Gerçekten tehlike varsa her türlü desteği vereceğiz”

   Devletin ister düşük ister yüksek toprak satışıyla ilgili gerçek rakamları açıklamasını istediklerini belirten Sungur, şöyle devam etti:

   “Biz, devletimizin bize ‘Hayır, toprak satışımız yüzde 1’i geçti, yüzde 20 oldu’ ya da ‘satışlar binde yarım oldu’ demesini bekliyoruz. İçişleri Bakanlığı bu konuda görevini ihmal ediyor, Başbakan’ın bu olaya müdahale etmesi gerekiyor.

   Yani toprak satış rakamları ister yüksek olsun, ister az olsun, planlama yapılması ve doğru bir adım atılması için devletin açıklama yapması şarttır. Ama resmi açıklama olmadığı için ülkede panik havası yaratıldı. Devlet rakamları açıklasa ve ortada gerçekten ciddi bir tehlike varsa tedbir alınması ve KKTC’nin yaşatılması için her türlü desteği vereceğiz.”