Kıbrıs Sulak Alanlar Topluluğu, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Topluluktan yapılan açıklamada çiftçilerin ve üretimin önemine işaret edilerek sürdürülebilir çiftçilik için çiftçilerin sorunlarının çözülmesi gerektiği vurgulandı.
Kıbrıs Sulak Alanlar Topluluğu Çevre Eğitimi ve Yönetimi Uzmanı Dr. Asuman Korukoğlu Kuyucu, dost bir çiftçilik uygulaması için unutulmaması gereken kurallar arasında yağmur suyunun tutulması, suyun akılcı ve sürdürülebilir kullanımı, bitkisel ve hayvansal artıkların kullanımı, geleneksel çiftçiliğin unutulmaması, çevre ağaçlandırması, toprak ve suyumuzdan plastik kirliliğinin uzak tutulması, yaban hayatına besin ve su ayrılmasının yer aldığını belirtti.
Kuyucu, Dünya Çiftçiler Günü kutlamaları sırasında; çiftçilere teşekkür etmek, sorunlarını görmek, güvenli gıda üretimi ve sürdürülebilir çiftçilik için gerekli politikaların üretiminin teşvik edilmesinin dile getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Gazioğlu: Çiftçilik geçmişle de gelecekle de yakından ilişkilidir
Biyolog, kuş gözlemci ve doğa sporcusu Mehmet Gazioğlu, çiftçiliğin insanlık tarihinin en eski mesleklerden biri olduğunu belirterek, çiftçiliğin geçmişle de gelecekle de yakından ilişkili olduğunu vurguladı.
“Binlerce yıl boyunca, insanlar toprakla olan ilişkilerini geliştirmiş ve tarımsal üretim yoluyla yaşamlarını sürdürmüşlerdir” diyen Gazioğlu şöyle devam etti:
“Bugün, çiftçilik için sulak alanların ve suyu depolamanın önemi, doğa ve tarım, gelecek nesiller açısından giderek daha fazla vurgulanmaktadır. Sulak alanlar, dünyadaki biyoçeşitliliğin ve çiftçilik faaliyetlerinin kaçınılmaz kaynağıdır”.
Mustafaoğulları: Kıbrıs’ın bu ilk köy yerleşkesinin adı “Çiftlikdüzü”
Tarihçi, rehber ve çevre aktivisti Zühal Mustafaoğulları, dünyada ve Kıbrıs’ta çiftçiliğin tarihini anlattı.
Mustafaoğulları, insanlık tarihinde Neolitik Dönemde yerleşik hayata geçilmesi ile birlikte tarım ve ziraat başladığını, çiftliklerin oluştuğunu belirterek, M.Ö 9000’de Mezopotamya'da çiftçilik bir yaşam biçimi olarak başlandığını açıkladı.
Mustafaoğulları, Kıbrıs'ta ise M.Ö 8000’lerde Akantou bölgesinde yine Neolitik döneme tarihlenen yerleşik hayatın başladığını, Kıbrıs'ın kuzey sahillerindeki bu ilk köy yerleşkesinin adının tarihe “Çiftlikdüzü” olarak geçtiğini belirtti.
Özgürün: Gıda güvenliği politikaları uygulanmalı
Anıl Özgürün de, yerel üreticilerin korunması ve sürdürülebilir çiftçilik için; çiftçilerin ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Özgörün, çiftçilerin dayanışma örgütleri, insanların gıdaya eşit ulaşımı, doğal tarım, yerel tohumların yaygınlaşması ve gıda güvenliği politikalarının uygulanması büyük önem taşıdıklarına da vurgu yaptı.