Editör: TE Bilisim
Jenkins: Devlete ait bakımevlerine siyasilerin tanıdıkları değil, gerçekten yoksul olanlar yerleştirilmeli
Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Hatice Jenkins, ülkede yaşlı bakımevleri ve huzurevleri konusunda yaşanan sıkıntılar hakkında bilgi verdi.
Devletin özellikle yoksul yaşlılara bakmakla yükümlü olduğunu vurgulayan Jenkins, ancak şu anda devlete ait bakımevlerinde yaşlıları koyacak yer kalmadığını ifade etti.
Jenkins, bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirterek devlete ait bakımevlerine maddi gücü yerinde olan ve özel bakımevlerinde kalabilecek yaşlıların ve siyasilerin tanıdıklarının değil, gerçekten yoksul olanların yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Yaşlı bakımevleri ve huzurevleri konusundaki yasa eksikliğine de değinen Jenkins, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bu konuda ciddi bir çalışma yaptıklarını, tasarının hazır olduğunu kaydetti.
Jenkins, Çalışma Bakanı ve bakanlık yetkililerine de bu konudaki duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti.
“Soruşturmadan henüz bir sonuç çıkmadı”
Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Hatice Jenkins, Halk Vakfı hakkında başlatılan soruşturmanın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen henüz bir sonuç çıkmadığını söyledi.
Ortada yaşlı ihmal ve istismarı gibi çok ciddi suçların olduğundan söz eden Jenkins, bu nedenle açılan polis soruşturmasının sonuçları halk ile paylaşılması gerektiğini belirtti.
Jenkins, bu suçlar arasında sadece tecavüz olayının yankı bulduğunu ancak kapanmadan son altı ay süresince ölen yaşlıların ölüm nedenlerinin ve orada çalışan personelin haklarını alamamasının, araştırılması gereken konular olduğunu vurguladı.
“Bina düzgün yapılmamıştı”
Jenkins, binanın çatısının da düzgün yapılmadığını, ilk yıldan itibaren binanın damının akıttığını kaydetti. Jenkins, bunun yanında yönetim de 18 yıl boyunca binaya hiç bakım ve onarım yapmadığı, bir kere bile boya yapılmadığını kaydetti.
“Burası devlete aittir”
Yaşanan kötü tecrübelerden dolayı, Sınırüstü’ndeki bakımevinin yeni binası yapıldıktan sonra, yeni yönetiminin şeffaf olmasından yana olduklarını ifade eden Hatice Jenkins, bu nedenle söz konusu bakımevinin tek bir kişiye veya işletmeye verilmesine karşı olduklarını ifade etti.
Bunun bir milli varlık olduğunu söyleyen Jenkins, bu binanın devlet arazisi üzerine yapıldığını belirtti.
Hatice Jenkins tercihinin bu binanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çatısı altında devlete ait bir bakımevi olarak bölge halkına hizmet vermesi olduğunu söyledi.
Jenkins, “Unutmayalım ki devletin bugün korumak ve bakmakla yükümlü olduğu kimsesiz yoksul yaşlılarını koyacak bir yeri yoktur. Binaların yapılması bazen yıllar sürer ve bu acil durumda Sınırüstü’ndeki bakımevi ivedilikle tamir edilip yaşlıların tekrar oraya alınması gerekiyor” dedi.
Sınırüstü’ndeki bakımevinin Karpaz, İskele ve Mağusa’daki yaşlılara hizmet verecek bir bakımevi olması gerektiğini savunan Jenkins, ayrıca bu 40 dönümlük arazide alzehimerler için ve engelliler için de bakımevleri yapılabileceğini ifade etti.
“Devlet, yoksul yaşlılara bakmakla yükümlüdür”
Hatice Jenkins, özellikle yoksul olan yaşlılara devletin kendi huzurevinde bakması gerektiğini söyledi ve özel bakımevlerinin kimsesiz yaşlılara 4 bin TL’ye bakmanın görevi olmadığını belirtti.
Devletin çocukları korumakla yükümlü olduğu gibi yaşlıları da korumakla yükümlü olduğunu ifade eden Jenkins, bunun insani bir hak olduğunu söyledi.
Jenkins ayrıca bütün bakanlara da çağrı yaptı ve oy uğruna birilerinin akrabalarını devlete ait bakım ve huzurevlerine yerleştirmemelerini söyledi.
“Lapta Huzurevi’nin temeli atıldı”
Hatice Jenkins, Lapta’daki huzurevinin temelinin atıldığını belirterek “Yapımı hızla sürüyor. Bakanlık bu konuda çok duyarlı davrandı. Devlet ve halk bu konuda ortak çalışmamız, birbirimize destek olmamız gerekiyor” dedi.
Yorumlar