James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen yeni bir görüntü, gezegenlerin başlangıcını gösteriyor olabilir.
   Geniş, girdaplı yeni görüntü, Küçük Macellan Bulutu'nda yer alan ve NGC 346 diye bilinen genç bir yıldız kümesini gösteriyor. Bu bölge, Dünya'dan en az 200 bin ışık yılı uzakta yer alıyor.
   Bilim insanları bu yıldız kümesindeki koşulların, evrenin hızlı biçimde yeni yıldızlar doğurduğu erken dönemdeki koşullarına benzediğine inanıyor.
   Görüntü, bilim insanlarının bu süreci gerçekleşirken gözlemlemelerini, yıldızları oluşurken izlemelerini sağlıyor. Öte yandan aynı zamanda gezegenleri de içeriyor olabilir; bu da yeni dünyaların evrende bilim insanlarının fark ettiğinden daha erken oluştuğunu düşündürüyor.
   Gökbilimciler bu bölgenin incelenmesinin, Büyük Patlama'dan sadece iki ya da üç milyar yıl sonraki "kozmik öğle" sırasında ilk yıldızların nasıl oluştuğuna ışık tutabileceğine inanıyor.
   Yeni görüntü, bilim insanlarının James Webb'in ilk gezegenini bulduğunu ve bunun Dünya'ya epey benzediğini duyurmasıyla ortaya çıktı.
   NGC 346, uzayda yıldızlara dönüşme sürecindeki gaz ve toz bulutları olan proto-yıldızlara ev sahipliği yapıyor.
   Gökbilimcilere göre, yıldızların nasıl oluştuğunu anlamanın en iyi yolu proto-yıldızları incelemek.
   Yıldızlar oluşurken, çevrelerindeki moleküler buluttan şerit gibi görünebilen gaz ve toz tabakaları topluyor.
   Bu madde, merkezdeki proto-yıldızı besleyen bir diskte birikiyor.
   Gökbilimciler daha önce NGC 346'daki proto-yıldızların etrafında gaz tespit etmişti ama James Webb'in gözlemleri bu disklerde toz da saptadı.

Editör: TE Bilisim