Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet İyigün, çam kese böceği ve orman yangınlarının ülkemizdeki ormanlar için çok büyük bir tehdit olduğuna dikkat çekerek, ormanların tehlike altında olduğu konusunda uyardı.

İyigün, “Orman yangınlarına karşı yetersiz hazırlık” ve “Çam kese böceği istilası” tehditlerine rağmen hiçbir önlemin alınmadığına dikkat çekti.

BAĞIMSIZ TV’de yayınlanan, Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’ın sunduğu “Markaj” programına konuk olan Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet İyigün, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Orman yangınları ve çam kese böceği tehdidiyle mücadelede yaşanan eksikliklerin, sadece ağaçları değil, ülkenin ekosistemini ve geleceğini de tehlikeye attığını dile getiren İyigün, “Bu sorunların çözülmesi için yetkililerin acil önlemler alması gerekiyor, ormanlarımızı korumazsak, sadece doğayı değil, geleceğimizi de kaybederiz” dedi.

Www.facebook 2024 09 28T013159.891

“Yetersiz personel ve ekipman, orman
yangınlarına müdahaleyi engelliyor"

Ülkemizde son yıllarda orman yangınlarının arttığını ve şiddetli olduğunu belirten Ahmet İyigün, “Orman yangınları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir çevresel felaket haline gelmiş durumda” dedi. İyigün, orman yangınları konusunda alınan önlemlerin oldukça yetersiz olduğunu vurguladı.

Yangınlara müdahale edecek personel ve ekipman eksikliğinin olduğuna dikkat çeken İyigün, “Orman yangınları çıktığında müdahale için gerekli olan ekipmanlar yeterli değil” şeklinde konuştu.

“Yangın söndürme helikopterimiz bile yok”

Ülkemizde yangın söndürme helikopterinin bile olmadığının altını çizen İyigün, “Yaz aylarında kiralayabileceğimiz bir helikopter dahi hazırda beklemiyor” dedi.

Yangın söndürme helikopterinin Türkiye’den yardıma geldiğini ancak Türkiye’de de yangınlar çıktığında müdahale için geciktiğini belirten İyigün, bu nedenle yangınların büyüdüğünü ve ormanların hızla yok olduğunu kaydetti.

Yangınlar sırasında personel eksikliğinin yaşanmasının da çok büyük bir problem olduğuna değinen İyigün, ekiplerin sayısının yetersiz olmasının yanı sıra yangın söndürme araçlarını kullanacak eğitimli personelin de olmadığını söyledi.

“Geçici mevsimlik işçiler alınıyor, ancak bu kişilere yeterli eğitim verilmeden yangına müdahale etmeleri bekleniyor” diyen İyigün, yangın söndürmenin uzmanlık gerektiren bir iş olduğunu, sadece su sıkmakla bu işlerin halledilmediğini vurguladı.

İyigün, yangınlara karşı hazırlık konusunda daha ciddi önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

Www.facebook 2024 09 28T013208.219

“Çam kese böceği ormanlarımızı sessizce yok ediyor”

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet İyigün, çam kese böceğinin çam ağaçlarını kuruttuğunu belirterek, orman ekosistemini büyük bir tehlikeye attığını söyledi. İyigün, özellikle biyolojik mücadelede istenilen sonucun alınamamasının, bu tehdidi daha da büyüttüğünü vurguladı.

“Çam kese böceği, özellikle kızılçam ormanlarımızı tehdit ediyor” diyen İyigün, bu böceklerin çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek ağacın büyümesini durdurduğuna dikkat çekti.

Zayıflayan ağaçların diğer zararlılara karşı savunmasız hale geldiğine vurgu yapan İyigün, sonuç olarak ağaçların tamamen kuruduğunun altını çizdi

Www.facebook 2024 09 28T013205.205

“Biyolojik mücadelede başarı sağlanamadı”

Biyolojik mücadelede yeterli başarının sağlanamadığını belirten Ahmet İyigün, kimyasal ilaçların da bulunduğunu fakat bu tür ilaçların çevredeki diğer canlılara zarar verebileceği için kullanmak istemediklerini söyledi. İyigün, bu tehlikenin kontrol altına alınmaması halinde, çam kese böceği istilasının ülkemizdeki orman varlığını hızla yok edebileceğini belirtti.

“Böceğin etkisi sadece bir ağacı öldürmekle sınırlı değil, bu böcek, ağaçların zayıflamasına ve diğer zararlılara karşı daha savunmasız hale gelmesine yol açıyor” diyen İyigün, özellikle kabuk böceklerinin bu süreçte devreye girerek ağacın ölümünü hızlandırdığını anlattı.

Hızlı ve etkili bir mücadele yapılmadığı taktirde çam ormanlarının tamamen kaybedilebileceğini kaydeden İyigün, yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

“Ağaçlandırma çalışmaları yetersiz,
orman fakirliği tehlikesi kapıda”

Ağaçlandırma çalışmalarının yetersiz olduğunu belirten Ahmet İyigün, ülkenin orman fakiri olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. İyigün, ormanların ülkenin yüzölçümünün sadece yüzde 20-21'ini kapladığına vurgu yaparak, yanan ya da zarar gören ormanlık alanların yeniden ağaçlandırılmadığını, bu alanları geri kazanmak için yeterli fidanın bulunmadığını vurguladı.

"Yanan orman alanlarını ağaçlandırmak için gereken fidan üretim kapasitemiz çok düşük” diyen İyigün, her yıl yangınlarda büyük alanlar kaybedildiğini ancak ağaçlandırma faaliyetlerinin bu kayıpları karşıladığını anlattı.

Yanan orman alanlarının geri kazanılması için daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan İyigün, ağaçlandırmanın sadece ormanları korumak değil, iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir araç olduğunun altını çizdi.

Bulgaristan’da yapılan bir ağaçlandırma çalışmasında şehir içi sıcaklıkların 2 derece düştüğüne değinen İyigün, “Biz de bu tür çalışmaları yaygınlaştırmalıyız, ağaçlar sadece ormanları değil, şehirlerimizi de serinletiyor ve iklim krizine karşı koruyor” ifadelerine yer verdi.

Www.facebook 2024 09 28T013210.761

“Kaçak ağaç kesimi hız kesmiyor”

Ülkemizdeki kaçak ağaç kesiminin hala büyük bir sorun olduğunu belirten Ahmet İyigün, özellikle kış aylarında kaçak kesimlerin arttığını söyledi. Ormanlık alanlarda kaçak kesimlerin halen devam ettiğine değinen İyigün, bunun ağaçlandırma çalışmalarını sekteye uğrattığını vurguladı.

Kış aylarında insanların yakacak odun bulmak için ormanlara zarar verdiğine dikkat çeken İyigün, “Bu da yanan alanların yeniden ağaçlandırılmasını zorlaştırıyor, denetimler artırılmalı” dedi.

Editör: Erol Kanlıada