Ülkemizde yaşanan “harnup krizinin” çözümü için hükümet yetkilileri elini taşın altına koydu.
Bir zamanlar “kara altın” olarak nitelendirilen harnuptaki krizin bir hafta içerisinde sona ereceği öğrenildi.
Karma Hayvan Yemi, Harup Ürünleri ve LPG Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Ltd’den (Binboğa Yem) edinilen bilgiye göre, harnup kriziyle ilgili hükümetle görüşmeler sürüyor.
Edinilen bilgilere göre, harnubun bu yıl da geçen seneki gibi Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) tarafından mı alınacağı, yoksa Binboğa’ya kaynak aktarımı mı yapılacağı henüz netleşmedi. Konuyla ilgili kararın bir hafta içerisinde belli olacağı, harnup fiyatının da bu süre zarfında belirleneceği öğrenildi.
Harnup üreticileri ve ilgili taraflar, çözümün bir an önce bulunmasını beklerken, görüşmelerin sonucunun bu konudaki belirsizliği sonlandıracağı düşünülüyor.
Öte yandan BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN) Genel Başkanı Mehmetali Güröz ise Binboğa Yem Fabrikası’nın “mali sıkıntılar” içinde olmasından dolayı kredi alamadığını belirterek “Binboğa borçlanamadığı için harnubu alamıyor” dedi.
Güröz: Geçen sene de aynı durum yaşandı
Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN) Genel Başkanı Mehmetali Güröz, Binboğa Yem Fabrikası’nın üreticilerden alacağı yaklaşık 12 milyon TL’lik ürünün olduğuna dikkat çekerek bu paranın üreticiye ödenmesi gerektiğini, ancak yaşanan mali krizin yanı sıra borçlanamadığı için bu paranın verilemediğini ifade etti.
Harnupla ilgili krizin bu olduğunu dile getiren Güröz, geçen sene de aynı durumun yaşandığını belirtti.
Güröz, geçen sene harnubun Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı vasıtasıyla Toprak Ürünleri Kurumu tarafından alındığını anımsattı.
“10 milyon TL’lik borç duruyor”
Mehmetali Güröz, Binboğa Yem Fabrikası’nın iki yıl önce aldığı harnubun bedeli olan 12 milyon TL’yi Kooperatif Merkez Bankası’ndan borçlandığını, ancak şu ana kadar sadece 2 milyon TL’lik taksiti ödeyebildiğini, 10 milyon TL’lik borcun durduğunu söyledi.
“Binboğa iki sene önce harnup için aldığı borcun bedelini ödeyemedi” diyen Güröz, söz konusu dönemdeki yöneticilerin, harnup çekirdeğini “fiyat pahalı olacak” gerekçesiyle “geçerli fiyattan” satmayarak yanlış politika izlediğini ifade etti.
“Binboğa’nın 85 milyon TL borcu var”
Güröz, bu durumun “idareci hatası” olduğuna dikkat çekerek bu hatadan dolayı ucuza satılan harnuptan alınan 2 milyon TL’nin banka taksiti olarak Kooperatif Merkez Bankası’na satıldığını, ancak ana borcun halen ödenemediğini yineledi.
Kooperatif Merkez Bankası’nın Binboğa Yem Fabrikası’na bu nedenle “yeni kredi” veremediğini dile getiren Güröz, “Binboğa borçlanamadığı için harnubu alamıyor” sözünü yineledi.
Yasa gereği Binboğa’nın başka bir bankadan da borçlanamayacağına işaret eden Güröz, “Yanlış yöneticiler yüzünden Binboğa Yem Fabrikasının dış piyasaya 85 milyon TL’ye yakın borcu var. Bu durumdan dolayı da nakit sıkıntısı yaşanıyor” diye konuştu.
“Hammadde alımı bile yapılamıyor”
Binboğa’nın yöneticilerin aldığı “yanlış kararlar” yüzünden hammadde alımı bile yapamadığını anlatan Güröz, şu anda “kriz” yaşandığına dikkat çekti.
Güröz, Binboğa’nın nakit sıkıntısı yüzünden küspe, darı ve arpa gibi en temel hayvan yemine bile ulaşmakta zorluk yaşadığını ifade ederek şu anda yeterli hammadde olmadığı için fabrikanın “dörtte bir” kapasiteyle çalıştırıldığını kaydetti.
“Binboğa maaşları ödemekte bile zorlanıyor”
Bu durumun suçlusunun yöneticiler olduğunu belirten Güröz, Binboğa’nın maaşları ödemekte bile zorlandığına dikkat çekti.
Hükümetin Binboğa’ya kredi olanağı sağlamak için bir takımı girişimlerde bulunduğunu anlatan Güröz, “Gelişmeleri yaşayıp göreceğiz. Özel sektör harnup için Binboğa’yı bekliyor. Tarım Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı bir araya gelip acilen girişim yapmalıdır. Yani harnubu ya kendileri alacak, ya da Binboğa’nın alabilmesi için önünü açacaklar” diye konuştu.