Ülkemizin lokomotif sektörlerinden inşaat sektöründe, kalifiye işçi sorunu yaşanıyor.

   Asgari ücretin Türkiye ile neredeyse eşitlenmesi, buna ilaveten Türkiye’de yaşam şartlarının KKTC’ye göre çok daha uygun olması nedeniyle Türk işçilerin KKTC’ye gelmeyi tercih etmedikleri belirtiliyor.

   Özellikle hepimizi yasa boğan 6 Şubat depreminin ardından Türkiye’de deprem bölgesinde yıkılan konutların yerine 100 binlerce konut inşa edilmeye başlandı. Bu da nitelikli işçilerin ülkelerinden ayrılıp, KKTC’ye gelip çalışmaya sıcak bakmamalarına neden oldu.

   Öte yandan, Türkiye’de inşaat işçilerinin de ücretleri son zamanlarda ciddi artış gösterdi.

   Türkiye’de nitelikli bir işçinin günlük yevmiyesi 1.300 TL’ye kadar çıkabiliyor. Buna ek mesai de eklenince aylık kazancı 45-50 bin TL’ye kadar varıyor. KKTC’de ise nitelikli bir işçinin aylık kazancı 25 bin TL civarında…

   Hal böyle olunca da KKTC’de nitelikli işçi bulmakta büyük zorluk yaşanıyor.

   Sektör temsilcileri ise, nitelikli işçi sorununun KKTC’de büyük sıkıntı yarattığını, konunun kapsamlı bir şekilde masaya yatırılması gerektiğini, palyatif önlemlerle değil, bilimsel çalışma yaparak iyi bir politika geliştirilerek sorunun çözülmesi gerektiğini ifade ediyor.

Gürcafer: Türk işçisi KKTC’de çalışmayı tercih etmiyor

   Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, 2004-2005 yıllarında ön izin sisteminin yürürlüğe girdiği dönemde KKTC’de asgari ücretin Türkiye’dekinin 2 katı olduğunu anımsattı.

   Türkiye’den gelen işçilere o dönem bu ücretin çok cazip geldiğini, ancak asgari ücretin geçen zaman içerisinde neredeyse Türkiye ile eşitlendiğini söyleyen Gürcafer, günümüzde yaşam koşullarının da Türkiye’de, KKTC’nin yarı fiyatına olması nedeniyle Türk işçisinin KKTC’ye gelip, çalışmayı tercih etmediğini kaydetti.

   Konu ile ilgili bir diğer faktörün de üzücü deprem sonrasında, deprem bölgesinde yapılacak inşaatlarda kalifiye işçiye ciddi ihtiyaç doğduğunu ifade eden Gürcafer, yine Türkiye’de kalifiye işçi ücretlerinin ciddi artış gösterdiğini, Türkiye’de nitelikli bir ustanın günlük 1300 TL ücret aldığını, buna ayrıca ek mesainin de eklendiğini söyledi.

   Cafer Gürcafer, inşaatta usta olarak çalışan kalifiye bir işçinin Türkiye’de 45-50 bin TL, KKTC’de çalışan bir ustanın ise 25 bin TL civarında aylık ücret aldığını, bu nedenle de Türk kalifiye işçisinin KKTC’ye gelip çalışmayı tercih etmediğini dile getirdi.

“Türk işçileri daha verimli”

   “Ülkeye palyatif önemlerle işçi getirilemez” diye konuşan Gürcafer, KKTC’de inşaatlarda çalışan kalifiye işçi ücretlerinin zaman içerisinde yeniden yükseleceğini, ancak bunun maliyetlerin yükselmesine neden olacağına vurgu yaptı. Müteahhitler Birliği Başkanı Gürcafer, bu sorunun aslında başka bir sorunlar zinciri olduğunu söyleyerek “Palyatif önlemlerle bu sorunlar çözülemez. Ekonomiyi düzeltmemiz gerekiyor. 3’üncü dünya ülkelerinden gelen işçiler Türk işçileri kadar verim vermiyor. Türk ustalarının verimi ve iş kaliteleri çok daha yüksektir” dedi.

“Sorunun çözümü için bilimsel politika üretilmeli”

   Türkiye’deki depremin ardından özellikle Hatay ve Adıyaman olmak üzere depremde yıkım yaşanan bölgelerde 100 binlerce konut yapılmaya başlandığına dikkat çeken Gürcafer, Türkiye’deki müteahhitlerin dahi işçi aramaya başladığını ve hatta yurt dışında işçi getirdiklerini söyledi.

   Gürcafer, Türkiye’deki müteahhitlerin yine Azerbaycan ve Dubai gibi Arap ülkelerinde iş yaptıklarını ve oralarda da nitelikli Türk işçi ihtiyaçları olduğuna vurgu yaptı.

   Nitelikli işçi sorununun KKTC’de büyük sıkıntı yarattığının altını çizen Gürcafer, konunun kapsamlı bir şekilde masaya yatırılması gerektiğini, palyatif önlemlerle değil, bilimsel çalışma yaparak iyi bir politika geliştirilerek sorunun çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Ceren Özbil