Ahmet KARAGÖZLÜ
Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yürürlüğe girmesi ilgili paydaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı.
İmar planının yürürlüğe girmesiyle yıllardır uygulanmakta olan “Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci (Değiştirilmiş Şekliyle) Emirnamesi” ile “Gazimağusa Kıyı Şeridi Bildirisi” kapsamındaki emirnameler ile bu emirnameler tahtında alınan kararlar ve yapılan işlemler de halel gelmeksizin yürürlükten kaldırıldı.
Gürcafer: Memnuniyet verici
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yürürlüğe girmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.
Ülkenin geriye kalan bölgelerinde de süratle planlama çalışmalarının hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Gürcafer, “Süratli bir planlama yapmazsak memleketi kaybedeceğiz” dedi.
Gürcafer, ülkede gayrimenkul alımına karşı inanılmaz bir talebin olduğunu belirterek bu işlerle ilgili paydaşların bir an önce araya gelmesi gerektiğini kaydetti.
Cafer Gürcafer, ülkeyi kaybetmemek için varılan uzlaşının “istedikleri noktada” olduğunu söyledi.
Planın yürürlüğe girmesine katkı koyan herkese teşekkür eden Gürcafer, planla ilgili revizyon çalışması da yapılacağını belirtti.
Gürcafer, revizyon çalışmasının, yatırımcıların yanı sıra köylüler ve bölge halkının haklı olduğu hassasiyetlerinin değerlendirilmesiyle başlatılacağını söyleyerek “Keşke bu planı çok daha önceden yapabilseydik” dedi.
Caner: Çok önemli bir kazanım
Şehir Plancıları Odası Başkanı Gizem Caner, Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı’nın yürürlüğe girmesini çok önemli bir kazanım olarak gördüklerini belirtti.
Caner, imar planı yürürlüğe girmeden önce yapılması planlanan değişiklikle ilgili bazı küçük önerilerde bulunduklarını söyledi.
Gizem Caner, imar planında teknik anlamda belirtilen koşuları planlama açısından oldukça uygun bulduklarını ifade etti.
İmar planı yürürlüğe girmeden Başsavcılıktan görüş alınması önerisinde bulunduklarını dile getiren Caner, bu konuda sözlü görüş alındığını bildiklerini kaydetti.
Genel anlamda planı “büyük bir kazanım” olarak gördüklerini belirten Caner, “Plana henüz detaylıca bakamadık. Bize sundukları doküman ile Resmi Gazete’de yayımlanan dökümanın detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. İlk bakışta aynı gibi görülüyor ama daha sağlıklı bilgi için detaylı inceleme şart” dedi.
İşte imar planı…
Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’yla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şu bilgiler verildi:
“55/1989 SAYILI İmar Yasası 7’nci Maddesi Altında Hazırlanan ve 14'üncü Maddesi ile 15'inci Maddesi Uyarınca 30 Aralık 2019 Tarihinde Birleşik Kurul Tarafından Onaylanan "GAZİMAĞUSA, İSKELE ve YENİBOĞA İÇİ İMAR PLANI"
1. Bu imar Planı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Planlama Makamı tarafından, İmar Yasası’nın 7’nci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanan ve İmar Yasası’nın 14'üncü ve 15'inci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak Birleşik Kurul tarafından 30 Aralık 2019 tarihinde onaylanan "GAZİMAĞUSA, İSKELE ve YENİBOĞAZİÇİ İMAR PLANI" olarak isimlendirilir.
2. Gazimağusa, iskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı; Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Belediyeleri hudutları içerisinde kalan Gazimağusa, Mutluyaka, İskele, Ötüken, Kuzucuk, Aygün, Sınırüstü , Boğaziçi , Boğaztepe, Boğaz, Kalecik, Yarköy, Turnalar, Kurtuluş , Ergazi, Ardahan, Ağıllar, Altınova, Topçuköy, Yeniboğaziçi, Mormenekşe, Akova, Yıldırım, Alaniçi, Muratağa, Sandallar ve Atlılar yerleşimlerini kapsamaktadır.
3. Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı Vizyonu; Doğal, kültürel ve tarihi dokusunu sürdürülebilir ve yenilikçi bir anlayışla değerlendiren, gerek kırsal bölgelerde gerekse kentlerde nitelikli iş sahaları ve yerli istihdam olanakları yaratan kıyı arı ile bütünleşik kaliteli yaşam merkezi" olarak belirlenmiştir.
4. (1) Gazimağusa, iskele ve Yeniboğaziçi imar Planı, kamu yararı için;
a) Ekonomik büyüme ve kalkınma stratejilerinin mekansal kararlarla desteklenmesi,
b) Bölgenin denizle buluşması ve 40km'lik sahil şeridine kesintisiz erişimin sağlanması,
c) Kompakt büyümenin ve üretimde sürekliliğin sağ anması,
d) Yerleşim birimlerinin özgün kimliklerinin geliştirilmesi ve uyumlu birlikteliklerinin sağlanması,
e) Doğal ve tarihi kültürel değerlerin korunması ve geliştirilmesi,
f) Bölgenin sosyal altyapı ihtiyacının ekonomik, kültürel gelişimle koordineli ve çevresel değerlere duyarlı bir şekilde oluşturulması,
g) Ulaşım ile arazi kullanım kararlarının uyum içerisinde planlanması, yaya ve toplu taşımacılığın geliştirilmesi,
h) özel çevre koruma bölgelerinin, orman lanl arının, sulak alan arın ve derelerin korunması ,
i) Bölgenin enerji ve telekem, katı atık ve atık su altyapısının güçlendirilmesi,
j) Potansiyel risk ve tehlikelerin önlenmesi amaçları ile hazırlanmıştır.
(2) Çalışmalarına, Kasım 2016 tarihinde başlanan Gazimağusa , iskele ve
Yeniboğaziçi imar Planı;
(a) Anayasa'nın "Gezi ve Yerleşme Özgürlüğü" başlıklı 22(2)'nci maddesinde belirtilen "her yurttaş dilediği yerde yerleşme özgürlüğüne sahiptir; bu özgürlük, ancak ulusal güvenliği sağlama , salgın hastalıkları önleme, kamu mallarını koruma, sosyal, ekonomik ve tarımsal gelişmeyi
ve sağlıklı kentleşmeyi gerçekleştirme zorunluluğu ile ve yasa ile sınırlanabilir."
(b) Anayasa'nın "Mülkiyet Hakkına Ait Genel Kural" başlıklı 36(2)'nci maddesinde belirtilen "Mülkiyet hakkının kullanılmasına kamu güvenliği genel sağlık, genel ahlak, kent ve ülke planlaması veya herhangi bir malvarlığının kamu yararı için geliştirilmesi ve faydalı kılınması veya başkalarının haklarının korunması için kesin olarak gerekli kısıntı ve sınırlamalar yasa ile konabilir."
(c) Anayasanın "Kıyıların Korunması" başlıklı 38(3)'üncü maddesinde belirtilen "Belediye sınırları içindeki kıyıların korunması ve yüz metrelik kıyı şeridi içinde kalan bölgede inşa edilebilecek yapı ve tesisler ile mevcutların durumu, kamu yararının ve kent planlamasının gereklerine uygun olarak yasa ile düzenlenir."
(d) Anayasa'nın "Tarih, Kültür ve Doğa Varlıklarının Korunması" başlıklı 39'uncu maddesinin ilk paragrafında belirtilen "Devlet, tarih ve kültür değeri olan eser ve anıtlar ile doğa varlıklarının korunmasını sağlar; bu amaçla düzenleyici, destekleyici ve özendirici önlemleri alır."
(e) Anayasa'nın "Çevrenin Korunması başlıklı" 40(3)üncü maddesinde belirtilen "Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin, gerçek ve tüzel kişilerin ödevidir." hükümlerine ve 55/1989 sayılı imar Yasasında yer alan 7'nci madde gereğince Ülkesel Fiziki Planın genel ilke, amaç ve hedeflerine uygu olarak, ilgili Belediyelerin, Muhtarlıkların ve Kaymakamlığın ve Plandan etkilenebilecek diğer gerçek ve tüzel kişilerin beklenti ve istemleri dikkate alınarak, yapılan araştırmalar ve çalışmalara dayanılarak hazırlanmıştır.
5. (1) Gazimağusa, iskele ve Yeniboğaziçi imar Planı; Gazimağusa , Mutluyaka, iskele, Ötüken, Kuzucuk, Aygün, Sınırüstü, Boğaziçi , Boğaztepe , Boğaz , Kalecik, Yarköy, Turnalar, Kurtuluş, Ergazi, Ardahan, Ağıllar, Altınova, Topçuköy, Yeniboğaziçi, Mormenekşe, Akova, Yıldırım, Alaniçi, Muratağa, Sandallar ve Atlılar yerleşim erini kapsayan alanda düzenli gelişmeyi sağlamak, yaşayanlarına sağlık, huzur, rahatlık, sosyal refah sağlayacak şekilde yaşanabilir bir çevre yaratmak, sosyal, kültürel, tarihi, mimari önemi ve özelliği olan yapı ve bölgelerle, doğal çevreyi korumak, belirli kullanımlar için bölgeler ayırmak ana amacına yönelik olarak gelişmelere genel bir planlama çerçevesi çizmektedir.
(2) Gazimağusa, iskele ve Yeniboğaziçi imar Planı ; (a) Planlama alanının vizyonu, amaç ve stratejileri, sektöre! hedef ve politika arı , yapılaşma kural ve koşulları, detaylı planlama çalışması yapılacak alanları ve uygulama ilkelerini içeren plan raporu, mevcut duruma ilişkin verileri içeren "Mevcut Durum ve Analiz Raporu", "Geleneksel Köyiçi Alanları Mevcut Durum ve Analiz Raporu", "Suriçi Mevcut Durum ve Analiz Raporu", "Taşkın Riski Raporları" , "lşyeri-Konut Anketi" ve "Vizyon ve Stratejiler Raporu" ve "Katılım Raporu"ndan
(b) Aşağıdaki "Karar Haritaları" ndan
- 1/30.000 ölçekli Yönetsel Alan arını gösteren 1 numaralı Harita
- 1/30.000 ölçekli Gelişme Planı ve Yapılaşma Kurallarını gösteren 2 numaralı Harita
- Geleneksel Köyiçi Koruma Alanlarını Gösteren 3 numaralı Haritalar
- 1/3000 ölçekli Suriçi Koruma Alanını Gösteren 4 numaralı Harita
(c) Planın yerleşim ve planlama alanlarının gösterildiği 1/2500, 1/2000 ve 1/1000 ölçekli tapu haritalarından oluşmaktadır.
(3) Planı oluşturan rapor ve haritalar ile plan kararlarının gösterildiği haritalar, birbirini tamamlayacak biçimde düzenlenmiştir ve birlikte değerlendirilirler. 6. Planlama Makamı tarafından imza edilip mühürlenen plan raporu ve haritaları, mesai saatleri içerisinde Gazimağusa Belediyesi, iskele Belediyesi, Yeniboğaziçi Belediyesi, Gazimağusa ve iskele Kaymakaml kları ve Şehir Planlama Dairesi'nde, ilgililerin ve ilgilenenlerin incelemesine açık bulundurulur.
7. Bu Plan'ın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her türlü gelişme planlama onayına bağlıdır.
A. iş Bu Planın Yürürlüğe Girdiği Tarihten Önce Verilmiş Bir Planlama Onayına istinaden inşaat izni Almış Gelişmeler
1. inşaat ruhsatı süresi içinde inşaata başlamış ve inşaat ruhsatı bitiş tarihinden sonra en geç 1 ay içinde Planlama Makamına Planlama Onayı için başvurulması halinde bu gelişme engellenemez.
B. iş Bu Planın Yürürlüğe Girdiği Tarihten önce Planlama Onayı Almış Gelişmeler
1. iş Bu Planın yürürlüğe giriş tarihinden önce planlama onayı almış ve planlama onayı süresi bitmeden önce buna uygun olarak inşaat izni alarak planlama onayı ve inşaat iznine uygun olarak yerinde inşaata başlamış gelişmeler engellenemez.
2. Yukarıdaki (1 )'inci fıkra uyarınca verilen süre içerisinde başlayan ancak süre tamamlandığı halde bitmeyen bir gelişme için, Planlama Makamına başvurulması halinde imar Yasası'nın 24'üncü madde kuralları uyarınca bu süre uzatılabilir.
3. iş Bu Planın yürürlüğe giriş tarihinden önce planlama onayı almış ve planlama onayı süresi bitmeden önce buna uygun olarak inşaat izni alarak, planlama onayı ve inşaat iznine uygun olarak yerinde inşaata başlamamış gelişmeler imar Planı kural ve koşullarına göre değerlendirilecektir.
C. İş Bu Plan Yürürlüğe Girdiği Tarihten önce Planlama Onayı Başvurusunda Bulunulmuş Ancak Henüz işlemleri Sonuçlandırılmamış gelişmeler
1. iş Bu Planın yürürlüğe giriş tarihinden önce, geçerli bir planlama onayı başvurusuna bağlı olarak Planlama Makamına yapılan ve henüz işlemleri sonuçlandırılıp planlama onayı verilmemiş başvurular, iş Bu Plan öncesi kural ve koşullara bağlı olarak bir yıl süre ile Planlama Onayı verilir.
2. Yukarıdaki (1)'inci fıkra uyarınca planlama onayı ve buna uygun olarak inşaat izni almış, alınmış planlama onayı süresi bitmeden önce planlama onayı ve inşaat iznine uygun olarak yerinde inşaata başlamış gelişmeler engellenemez.
3. Yukarıdaki (2)'inci fıkra uyarınca verilen süre içerisinde başlayan ancak süre tamamlandığı halde bitmeyen bir gelişme için, Planlama Makamına başvurulması halinde imar Yasası'nın 24'üncü madde kuralları uyarınca bu süre uzatılabilir.
4. Yukarıdaki (1 )'inci fıkra uyarınca planlama onayı almış ancak, planlama onayı süresi bitmeden önce alınmış planlama onayı ve inşaat iznine uygun olarak inşaata başlanmamış tasarı gelişmeler bu Plan kural ve koşullarına tabi olur.
D. iş Bu Planın yürürlüğe giriş tarihinden önce Gazimağusa Kıyı Şeridi Bildirisi Altında
1. inşaat izni alınmış gelişmelerde, inşaata başlanmış olsun veya olmasın Planlama Makamına Planlama Onayı için inşaat izni süresi bitiminden en geç 1 ay içerisinde ve/veya bu plan yürürlüğe girdiği tarihten sonra en geç 6 ay içerisinde başvurulması halinde bu gelişme engellenemez.
2. KTMMOB Mimarlar Odası Vize Bürosu tarafından vize enmiş ve izin almak üzere ruhsat makamlarına giriş yapmış ve henüz iş emleri sonuçlandırılıp İnşaat izni verilmemiş başvurular için Bu Planın yürürlüğe girdiği tarihten sonra 3 ay içerisinde Planlama Makamına başvurulması halinde Bu Plan kurallarına uygun olup olmadığına bakılmaksızın Bu anın Yürürlüğe girdiği tarihten önceki mevzuat kapsamında değerlendirilerek Planlama Onayı verilir.
3. Yukarıdaki 2. fıkra uyarınca Planlama Onayı almaya hak kazanan başvurular içerisinde Çevresel Etki Değer endirme (ÇED) Tüzüğü uyarınca ön ÇED veya ÇED'e tabii olan gelişme başvurularında Çevre Koruma Dairesi tarafından "Çevresel Etkileri önemsiz" veya "ÇED olumlu" kararının başvuru sahibine bildirilmesinden ve Çevre Koruma Dairesi tarafından sunulan koşullara uygun şekilde başvurunun düzenlenmesinden sonra Planlama Onayı alabilecektir.
Bu Plan için Bir Defaya Mahsus Uygulanmak Üzere Tanınan Haklar
8. (1) 10 Aralık 2018 tarihinden önce; (a) Çevresel Etki Değerlendirme Tüzüğü (ÇED) uyarınca ön ÇED veya ÇED'e tabii olan veya olmayan, 10/12/2018 tarihinden önce veya sonra vizesini almış ve 10 Haziran 2019 tarihine kadar planlama makamına başvurmuş veya,
(b) Çevresel Etki Değerlendirme Tüzüğü (ÇED) uyarınca Ön ÇED veya ÇED'e tabi olup planlama makamına ÇED önemsiz veya ÇED olumlu kararını bildirmiş, gelişme başvurularına yürürlükteki diğer tüm yasalarla birlikte aşağıdaki 2'nci ve 3'üncü fıkra kurallarına uygun olarak Planlama Onayı verilir.
(2) Planın KA6 bölgesinde bulunan başvurulara , aşağıdaki (a) ve (b) bendlerinde belirtilen kurallara uygunluğun sağlanması koşulu ile Plan Kurallarına bakılmaksızın Fasıl 96 Yollar ve Binaları Düzenleme Yasası uyarınca 1 yıl süre ile planlama onayı verilir.
(a) inşaat haklarının brüt alan üzerinden hesap anması koşulu ile arazi alanın %30'una kadar olan kısmı ihtiyaca göre Planlama Makamı ve/veya Belediye tarafından belirlenecek yol, otopark, yeşil alan, trafo ve benzeri altyapı ve toplumsal hizmet kullanımı ihtiyacı karşılamak üzere kamuya bedelsiz olarak terk edilir.
(b) Yukarıdaki (a) bendinde belirtilen kamuya bedelsiz olarak terk edilmesi gereken %10 oranındaki yeşil anın gelişme başvurusu yapılan parsel üzerinde gösterilemediği durumlarda imar gelişme sınırları içerisinde kalan konut alanlarında belirlenecek ve Planlama Makamının uygun göreceği özel mülke ait bir alanın , yatırımcı tarafından satın alınarak sosyal donatıları ve altyapıları tamamlandıktan sonra Yeşil alan" kullanım amacı ile mülkiyetinin belediyeye devredilmesi Planlama Onayına koşul olarak konacaktır. Veya ilgili Belediye tarafından imar gelişme sınırları içerisinde kalan konut alanları içerisinde "Kent Parkı veya Bölge Parkı" kullanım amacına uygun olarak satın alınacak en az 2 hektar büyüklüğündeki bir alan için başvuru sahiplerinden ilgili belediye tarafından katkı payı alınacaktır.
(c) Başvuru sahibi tarafından Planlama Makamına yapılacak değişiklik başvurularında birim sayısı, kat adedi, bina adedi azaltılabilir. Bina cephesi, iç tadilat ve vaziyet planı üzerinde bina, havuz ve benzeri yer değişiklik eri yapılabilir.
(d) Bu Plan uyarınca taşkın riski olan alanlar içerisinde kalan gelişme başvurularında bahse konu projelerin Plan Raporunun 4.7 Taşkın Riski Taşıyan Alanlara Yönelik Kural ve Koşullar maddesinde belirtilenlere uygun olarak tadil edilmesi esastır. Ancak 4.7 maddesinden farklı olarak inşaat hakkı brüt alan üzerinden hesaplanacaktır.
(3) Planın KA6 bölgesi dışında, imar gelişme sınırları içerisinde veya imar gelişme sınırına uzaklığı 200 metreyi aşmayacak alanlarda bulunan ve yeterli yolu bulunan başvurulara yukarıdaki (1)'nci fıkranın (a) ve (b) bendlerinde belirtilen kurallara uygunluğun sağlanması koşulu ile Plan Kurallarına bakılmaksızın kullanım anı olarak Fasıl 96 Yollar ve Binaları Düzenleme Yasası uyarınca ve aşağ da (a), (b), (c) bendlerinde belirlenen kural ve koşu ll ara göre 1 yıl süre ile planlama onayı verilir.
(a) Başvuruya konu proje; içinde bu unduğu yapılaşma bölgesinin veya imar gelişme sınırı dışında bulunduğu durumlarda en yakın yapı aşma bölgesinin maksimum kat sayısı ve kat yüksekliğini aşmayacak şekilde tadil edilecektir. Veya.
(b) Başvuruya konu proje; yakın çevresindeki kat yüksek iğinin bölge kuralından fark ı olması halinde buna göre tadil edilecektir.
(c) ÇED'e tabi olan başvuru projeleri, 199 konutu aşmayacak şekilde tadil edilecektir.
(4) KA6 bölgesi içerisinde veya KA6 bölgesine sınırı olan bir parsel üzerinde yapılacak gelişme başvurusunda , yukarıdaki (3)'üncü fıkraya uygun bir başvuruya sahip ise ve bu başvurudan feragat etmesi halinde ve yukarıdaki (1)'nci fıkranın (a) ve (b) bendlerinde belirtilen kurallara uygun uğun sağ anması koşulu ile taban inşaat alanı %50, toplam inşaat alan ı 2.00/1 aşmayacak , bina yüksek iği tanjant 55'e göre belirlenecek ve KA6 bölgesinde belirlenen brüt yoğunluğa uyacak şekilde imar haklarında artış yapı arak 1 yıl süre ile planlama onayı verilir.
(5) Yukarıdaki fıkralar uyarınca planlama onayı verilmiş başvurular. (a) Verilen süre içerisinde başlayan ancak süre tamamlandığı halde bitmeyen bir gelişme için, Planlama Makamına başvurulması halinde imar Yasasının 24'üncü madde kuralları uyarınca bu süre uzatılabilir.
(b) Planlama onayı süresi bitmeden önce alınmış planlama onayı ve inşaat iznine uygun olarak inşaata başlanmamış tasarı gelişmeler bu Plan kural ve koşullarına tabi olur.
9. Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planda farklı bir kural belirlenmediği durumlarda, Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası, Çevre Yasası ve yürürlükteki ilgili diğer yasalar ile birlikte değerlendirilir ve imar Yasası Uyarınca, bu plana göre planlama onayı almamış gelişme için, yürürlükteki diğer yasalara göre izin verilemez. Aksi davranılması durumunda, imar Yasasının 27 ve 29'uncu maddeleri uyarınca imar Yasasıına aykırı davranılmış olunur.
10. Gazimağusa, iskele ve Yeniboğaziçi imar Planının yürürlüğe girmesi ile Plan Alanında uygulanmakta olan "Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci (Değiştirilmiş Şekliyle) Emirnamesi" ve "Gazimağusa Kıyı Şeridi Bildirisi" söz konusu Emirnameler tahtında alınan kararlara ve yapılan işlemlere halel gelmeksizin yürürlükten kalkar.
11. Gazimağusa, iskele ve Yenboğaziçi İmar Planı Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer.”