Deniz fillerinin uyku düzenine dair sır perdesi aralandı. Bilim insanları, bu hayvanların okyanusta çıktıkları 7 aylık yiyecek arayışı sırasında günlük uyku süresinin toplamda sadece iki saat olduğunu belirledi.
Bu hayvanlar, karaya çıktıkları zamansa günde 14 saate kadar uyuyabiliyor.
Uyku sürelerindeki bu farklılık, hayvanlarda sık görülmeyen bir özelliğe işaret ediyor. Yapılan araştırmada bu memelilerin genellikle 30 dakikalık dalışlarında 10 dakikalık şekerlemeler yaparak dinlendiği tespit edildi.
ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz Kampüsü'nden uzmanlar, çalışma için 13 genç dişi deniz filine başlıkla elektroensefalogram taktı. Beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçen bu cihazla, hayvanların beyin dalgaları 104 dalış sırasında analiz edildi.
20 Nisan'da Science adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, bu memelilerin nefesini tutarak yaptığı derin dalışlarda kısa süreli uyuduğunu gösterdi.
Deniz fillerinin dalışlarındaki 10 dakikalık uykularında aşağı doğru spiraller çizerek indiği ve ara sıra deniz tabanında uzanarak kestirdiği kaydedildi.
Bu dalışların, deniz fillerinin yırtıcılar tarafından avlanmasını önlediği düşünülüyor.
Memeliler arasında en az uyuma rekoru günde iki saatle Afrika filine ait. Uzmanlar, deniz fillerinin de bu hayvanlara benzerlik gösterdiğini vurguladı.
Araştırma ekibinde yer alan deniz ekolojisti Daniel Costa, "Artık en nihayetinde deniz fillerinin bu dalışlar sırasında uyuduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Genel olarak diğer memelilere kıyasla çok fazla uyumadıklarını da gördük" dedi.
Makalenin yazarlarından Jessica Kendall-Bar ise şöyle konuştu:
Deniz filleri nefeslerini uzun süre tutabiliyor. Bu sayede güvende olduğu derinliklerdeki dalışlarda derin bir uykuya dalabiliyorlar. (Uğurcan Yıldız)