Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) son raporunu yayımladı.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mediha Orun Sarp, IPCC raporunu değerlendirdi, iklim değişiminden en fazla etkilenecek ülkeler arasında Kıbrıs’ın da bulunduğuna dikkat çekti.

   Sarp raporda, insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazlarının 1850-1900 yıllarına kıyasla küresel sıcaklığı yaklaşık 1.1 ˚C artırdığı ve küresel sıcaklığın gelecek 20 yıl içinde 1.5˚C artmasının, hatta bu rakamın aşılmasının da beklendiğinin açıkladığını söyledi.
   Mediha Orun Sarp, tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de kısa süreli ve şiddetli yağışların olduğunu, gölgede 45˚C’leri bulan sıcaklıkları, sıcak hava dalgalarını, toz hadiselerini ve şiddetli kuraklık olaylarının ekstrem değerlerde yaşandığını vurguladı.

   Sarp, Meteoroloji Dairesi’nin resmi açıklamalarına göre 1941-2022 periyodunda; 2018 yılının kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu, KKTC’de bugüne kadar ölçülmüş en yüksek sıcaklığın ise 2010 yılında Lefkoşa’da 46.6˚C olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

   Aynı döneme ilişkin yağışlara bakıldığında ise 2005 yılının “en yağışsız” geçen yıl olduğunu belirten Sarp, küresel iklim değişimiyle birlikte ülkemizi etkileyen yüksek basınç kuşaklarının Türkiye üzerinde genişlemesi ve orada kalması, buna bağlı olarak da yağış getiren alçak basınç merkezlerinin kuzeye kaymasının beklendiğini kaydetti.

 

“Küresel iklim değişiminden en fazla etkilenecek ülkelerdeniz”
 

   Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mediha Orun Sarp, sanayi devrimiyle birlikte artan ve aşırı miktarda tüketilen petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar ve arazi örtüsündeki değişimler nedeniyle büyük miktarda zararlı gaz ve parçacıkların atmosfere salındığını söyledi.
   Tüm bunların sonucu olarak atmosferdeki sera gazı miktarında önemli artışlar olduğuna dikkat çeken Sarp, bu artışlardan dolayı atmosferde kuvvetlenen sera işleminin de günümüzdeki küresel iklim değişimi ile küresel ısınma problemini ortaya çıkardığını ifade etti.  
   Sarp, IPCC’nin son raporuna göre küresel iklim değişiminden en fazla etkilenecek ülkeler arasında Kıbrıs’ın da içerisinde bulunduğu “Akdeniz” ülkelerinin yer aldığını anlattı.

“En yüksek sıcaklık 46.6˚C olarak kayıtlara geçti”

   Sarp, Meteoroloji Dairesi’nin resmi açıklamalarına göre 1941-2022 periyodunda; 2018 yılının kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu söyledi.

   2’nci sırada 2010 yılı, 3’üncü sırada 2021 yılının en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğini belirten Sarp, 2022 yılının ise 2001 ile 2009 yılları gibi 13’üncü sırada olduğuna dikkat çekti, “Ülkemizde dünyadaki gibi her yıl bir öncekinden daha sıcak olduğu şeklinde bir trend yok” dedi.

   Mediha Orun Sarp, KKTC’de bugüne kadar ölçülmüş en yüksek sıcaklığın 2010 yılında Lefkoşa’da 46.6 ˚C olarak kayıtlara geçtiğini dile getirdi.

   1941 ile 2021 yılları arasında Kıbrıs’ın aldığı yağışlara bakıldığında 2005 yılının en yağışsız geçen yıl olarak görüldüğünü ifade eden Sarp, 2022 yılının ise en yağışsız 8’nci yıl olduğunu kaydetti.
 

“Alçak basınç merkezleri kuzeye kaydı”

 

   Küresel iklim değişimiyle birlikte ülkemizi etkileyen yüksek basınç kuşaklarının Türkiye üzerinde genişlemesi ve orada kalmasının beklendiğine dikkat çeken Sarp, buna bağlı olarak yağış getirmesi beklenen alçak basınç merkezlerinin kuzeye kaydığını ifade etti.

   İklim değişiyle birlikte alçak basınç merkezlerinin Kıbrıs’a gelmesinin engellendiğinin dile getiren Sarp, bu duruma “engelleyici yüksek basınç” dediklerini söyledi.

“Sahil kenarlarında sıcaklıkların daha bunaltıcı”

   Sarp, bu duruma bağlı olarak mevsim normallerinin üstünde ölçülen sıcak hava dalgalarının arttığını vurguladı.
   Mediha Orun Sarp, termometrelerin ölçtüğü sıcaklık değerleri çok yüksek olmasa bile yüksek nemle birlikte hissedilen sıcaklıklarda ciddi artış yaşandığını kaydetti.

   Sarp, özelikle sahil kenarlarındaki yerleşim bölgelerinde nem miktarlarının yüksek olmasından dolayı sıcaklıkların daha bunaltıcı olduğuna dikkat çekti.

Editör: Ceren Özbil