Editör: TE Bilisim
Hasan Sözmener: Anayasa Mahkemesinde dava açmak en son çare olmalıdır
Emekli Yargıç, avukat Hasan Sözmener, Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili 18 örgütün “Yasa geçerse Anayasa Mahkemesine başvururuz” şeklindeki açıklamasını “Anayasa Mahkemesine gideceklermiş” başlıklı bir sosyal medya paylaşımıyla eleştirdi.
Halkın ve onların oluşturdukları sivil toplum örgütlerinin ve muhalefet partilerinin, öncelikle, istemedikleri bir yasanın geçirilmemesini temin etmesi gerektiğini ifade eden Sözmener, bunun için, iktidar üzerinde baskı unsuru oluşturması ve demokratik ve hukuka uygun her türlü eylemi yapması, işi, mahkemeye bırakmaması gerektiğini vurguladı.
Sözmener, “Demokrasilerde, yasama organının geçirdiği yasaların anayasaya aykırılığı iddiası ile Anayasa Mahkemesine dava açılabilir. Ancak bu en son çare olmalıdır” dedi.
Hasan Sözmener, Kamu İhale (Değişiklik) Yasası’nın Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilme ihtimali olduğunu da söyledi.
Sözmener, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Mahkemeler demokrasiler yok iken de vardı. Mahkemeler, genel olarak adalet dağıtan organlar değillerdir. Mahkemeler, genel adalet dağıtımında, adaletsizliğe uğrayan az miktarda kişinin, uğradıkları adaletsizliğin giderilmesi için müracaat edilebilen organlardır.
Genel olarak adaleti dağıtacak olan organlar, meclis ve bakanlar kuruludur. Demokrasilerde, yasama organının geçirdiği yasaların anayasaya aykırılığı iddiası ile Anayasa Mahkemesine dava açılabilir. Ancak bu en son çare olmalıdır.
Halk ve onların oluşturdukları sivil toplum örgütleri ve muhalefet partileri, öncelikle, istemedikleri bir yasanın geçirilmemesini temin etmelidirler. Bunun için, iktidar üzerinde baskı unsuru oluşturmalıdırlar. Demokratik ve hukuka uygun her türlü eylemi yapmalıdırlar. İşi, mahkemeye bırakmamalıdırlar.
Geçirilmesi istenmeyen her yasa, anayasaya aykırı olmayabilir. Halk, sivil toplum örgütleri ve muhalefet, anayasaya aykırı olmayan bir yasanın geçirilmesine de karşı çıkabilirler. Yani iktidar, demokrasilerde, her anayasaya uygun yasayı geçirememelidir.
Halkın yararına olmayan bir yasa, anayasaya uygun da olabilir. O nedenledir ki, Anayasa Mahkemesinden medet umulmamalıdır. Yani, Anayasa Hukuku ve İdare Hukuku dersleri anlatılarak ve işi Anayasa Mahkemesine bırakarak, insanları, mahkemeden beklenti içerisine sokmak, çare olamaz ve olmamalıdır.
Bir örnek: iktidar, kamu görevlilerinin emeklilik yaşını, yapacağı bir yasa ile yetmişe çıkarabilir. Bunu yapabilmesi açısından anayasada bir engel yoktur. Ancak, halk, sivil toplum örgütleri ve muhalefet, böyle bir yasanın çıkarılmasına karşı çıkabilirler. Eğer, iktidar üzerinde bir baskı oluşturulup, yasanın geçirilmesi engellenemezse ve yasa geçtikten sonra Anayasa Mahkemesine dava açılırsa, böyle bir dava, mahkeme tarafından reddedilecektir.
İhale yasasında yapılması tasarlanan değişiklikle ilgili olarak da benzeri bir durum yaşanması ihtimal dahilindedir. Bu yazımı yazarken sadece hukuki durumu ortaya koymaya çalıştım.”
Yorumlar