Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın (GKK) 47’nci, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) 65’inci ve Kıbrıs’ın fethinin 452’nci yıl dönümü olan 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı, tören ve etkinliklerle kutlanıyor. Bu çerçevede, Lefkoşa Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.

1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı kutlamaları, Lefkoşa ve bütün ilçe merkezlerindeki Atatürk anıtlarında saat 09.30’da düzenlenen törenlerle başladı. Lefkoşa Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törene GKK Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu ile askeri erkan, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar ile bazı derneklerin başkan ve üyeleri katıldı.

Tören, protokol sırasına göre çelenklerin Anıta sunulması ile başladı. Bu çerçevede, sırasıyla GKK Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu ve TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar, çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende; GKK Komutanı Topaloğlu Anıt Özel Defteri’ni imzaladı, Piyade Kurmay Yüzbaşı Tuğkan Yavuz günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

GKK Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu

GKK Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Anıl Özel Defteri’ne şöyle yazdı:

“Ulu Önder Atatürk,

Bugün Kıbrıs’ın atalarımızca fethedilmesinin 452’nci, Türk’ün inanç ve desteğiyle kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı’nın 65’inci ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın 47’nci kuruluş yıl dönümüne Kıbrıs Türkü’nün özgür ve bağımsız bir ülkeye ulaşmasının haklı gurur ve mutluluğunu yaşayarak huzurundayız. Uzun yıllar baskı ve zulme maruz kalan Kıbrıs Türk Halkı; bağımsızlık ve varoluş mücadelesinde Anadolu’yu gün ve gün takip ederek, temellerini Atatürk ilke ve inkılaplarının üzerine kurduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile taçlandırmıştır. Bu kutsal Türk ülkesini göstermiş olduğun muhasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak için çalışmaktadır. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı personeli olarak; gösterdiğin hedefe ulaşmak için senin ilkelerinin ışığıyla ilerlemekteyiz.

Kıbrıs Türk Halkının huzuru, güvenliği ve bağımsızlığı için geçmişte olduğu gibi bugün de canımızı ‘Ölürsek şehit, kalırsak gazi’ düsturu ile seve seve feda etmeye hazırız.

Bu duygu ve düşüncelerle manevi huzurunuzda saygıyla eğilirken, tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyoruz.”

Piyade Kurmay Yüzbaşı Tuğkan Yavuz

Piyade Kurmay Yüzbaşı Tuğkan Yavuz ise günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, Kıbrıs tarihine yön veren gelişmelerin yıl dönümü olan bugünün önemini anlamak için tarihte bugün yaşananları hatırlatmak gerektiğini belirtti.

Kıbrıs adasının Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethi sürecini anlatan Yavuz, 1571 yılında 80 bine yakın şehit verilerek Kıbrıs adasına barış, huzur ve adalet getirildiğini kaydetti.

1878 yılında Ada’nın yönetiminin geçici olarak İngiltere’ye devredildiğini ve 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla İngiltere’nin Ada’yı tek taraflı olarak ilhak ettiğini açıkladığını anımsatan Yavuz, “Ancak bu husus Osmanlı İmparatorluğu tarafından kabul edilmemiştir” dedi.

İngiliz hakimiyeti altındaki dönemin Rumların Enosis ideallerine karşı Kıbrıs Türkü’nü varoluş mücadelelerine sahne olduğunu ifade eden Yavuz, 1 Ağustos 1958’de Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kurulduğunu belirtti ve “Türk Mukavemet Teşkilatı mensupları, damarlarındaki asil kandan aldığı güçle, etmiş oldukları yemine sadık kalarak mücadele ve direnişi hiçbir zaman bırakmamıştır” dedi.

Kıbrıslı Türklerin hakları gasp edilerek Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkıldığını ve Kıbrıs Helen Cumhuriyeti’nin kurulduğunu anlatan Yavuz, bunun sonrasında ise Kıbrıs Türküne yönelik baskı ve zulümlerin arttığını söyledi. Yavuz, Türkiye’nin ise Garanti Anlaşması’ndan doğan haklarını kullanarak 20 Temmuz Barış Harekatı’nı yaptığını ve halkın özgürlüğüne kavuştuğunu kaydetti

Yavuz, “Adaya ikinci kez barış ve huzur ortamı Mehmetçik ile Mücahidin omuz omuza vermiş olduğu mücadele ile 1974 yılında gelmiştir. Kıbrıs Türk Halkının varoluş mücadelesinin nişanesi Türk Mukavemet Teşkilatı, 1 Ağustos 1976’da misyonunu tamamlamış, Devletinin silahlı gücü Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na dönüşmüştür” diye konuştu.

Yavuz, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın teşkil edildiği günden bugüne olduğu gibi milletinden aldığı güçle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni, egemen ve eşit iki devlet anlayışını destekleyerek, savunmaya devam edeceğini vurguladı.

Yavuz’un konuşmasının ardından tören sona erdi.

1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı mesajları

Feyzioğlu: Kıbrıs Adası'nın her köşesinde Türk Milleti'nin mührü var

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Adası'nın her köşesinde Türk Milleti'nin mührü olduğunu belirtti.

Feyzioğlu sosyal medya hesabından yayımladığı 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı mesajında, “Kıbrıs'ın fethinin 452.,Türk Mukavemet Teşkilatı'nın 65., Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın 47. yıldönümü kutlu olsun.” dedi.

Feyzioğlu’nun mesajı şöyle:

“Kıbrıs Adası'nın her köşesinde Türk Milleti'nin mührü var. Aynı Milletin asli unsurlarıyız hepimiz. Kimimiz Anadolu'da kalmış kimimiz buraya göçmüş. 1571 veya 1974 sonrasında...

Neredeyse yüz yıl boyunca önce İngiliz  işgalcilere sonra EOKA'cı Rum soykırımcılara karşı direnmiş ve Türklüğünü korumuş Kıbrıs Türklerine, mehmetçiğe, mücahide  selam olsun.

Cümle şehidimize ve ahirete irtihal etmiş gazilerimize Allah'tan rahmet, hayatta olan gazilerimize sağlıklı nice yaşlar diliyorum.”

Savaşan: Kıbrıs Türk Halkı’nın fıtratında haksızlığa ve tutsaklığa karşı direnmek var

 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı dolayısıyla mesaj yayımlayan Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı, Milletvekili Ahmet Savaşan, Kıbrıs Türk Halkı’nın fıtratında haksızlığa ve tutsaklığa karşı direnmek olduğunu belirtti.

Savaşan, adadaki Türk varlığı açısından çok büyük önem taşıyan 1 Ağustos’ta kutlanan üç anlamlı yıldönümünün, Kıbrıs Türk halkının tarihini anlamak bakımından yol gösterici olduğunu kaydetti.

Ahmet Savaşan’ın mesaj şöyle:

“Bugün, Kıbrıs’ın fethinin 452’inci, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) 65’inci ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın (GKK) kuruluşunun 47’inci yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.

 Adamızdaki Türk varlığı açısından çok büyük önem taşıyan bu üç anlamlı yıldönümü, bize Kıbrıs Türk halkının tarihini anlamak bakımından da yol göstermektedir.

Kıbrıs adasının Anadolu ve çevresindeki Türk varlığının devam edebilmesi bakımından taşıdığı büyük önemi ve ayrıca kahramanca direnişimiz ile bu direnişin ürünü olan silahlı kuvvetlerimizin varoluşumuzdaki önemini gösteren bu kıymetli yıldönümü, Kıbrıs Türkleri olarak adadaki varlığımızı devam ettirmekteki azim ve kararlılığımızı sonsuza kadar sürdürmeye kararlı olduğumuzu bütün dünyaya haykırma günlerinden biridir.

 Kıbrıs Türk halkı, Anavatanımız Türkiye ile birlikte var olmaya devam edecek; hiçbir baskıya boyun eğmeden haksızlığa ve zulme karşı mücadelesini sürdürecektir.

Kıbrıs Türk halkının fıtratında haksızlığa ve tutsaklığa karşı direnmek olduğunun altını çizerek, 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyor, aziz şehitlerimizin huzurunda saygı ile eğilerek kendilerine Allahtan rahmet dilerken, gazilerimize en derin saygılarımı sunuyorum. Toplumsal Direniş Bayramımız kutlu olsun”

KIBTES: 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı Kıbrıs Türk tarihinde 3 önemli olayın yaşandığı tarihtir

 Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası (KIBTES) 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, mukavemet ruhunun günümüzde de aynı kararlılıkla süreceğini belirtti.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı Kıbrıs Türk tarihinde 3 önemli olayın yaşandığı tarihtir. 1 Ağustos 1571'de Kıbrıs'ın Osmanlılar tarafından fethi. 1 Ağustos 1958'de TMT'nin (Türk Mukâvemet Teşkilatı) kuruluşu. 3) 1 Ağustos 1976'da Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının Kuruluşu.

Bilinmelidir ki Kıbrıs Türkü’nün bağımsız, egemen, kurucu iradesinin teşekkül ettiği dönüm noktalarını ifade eden bu 3 önemli tarihin arka planındaki sarsılmaz mücadele azmi ve zorlu direniş içerisinde geçen yılların verdiği mukavemet ruhunun günümüzde de aynı kararlılıkla süreceğinden asla şüphe edilmemelidir.

Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası (KIBTES) Yönetim Kurulu olarak; kıymetinin kıyamete kadar süreceğine inandığımız, özgürlük ateşinin yakıldığı toplumsal direniş tarihimizin önemli dönüm noktalarını şerefle hatırlıyor; aziz şehitlerimizi saygıyla ve rahmetle anıyor; Toplumsal Direniş Bayramımızı coşkuyla kutluyoruz.”

Kıbrıs Türk Kültür Derneği, 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nı kutladı

Kıbrıs Türk Kültür Derneği, “milli varoluş savaşımız” olarak nitelediği 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nı kutladı.

Kıbrıs Türk Kültür Derneği mesajında, 1 Ağustos’ta adadaki Türk varlığının temel taşlarını oluşturan günlerin kutlandığı kaydedilerek, “1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı, Kıbrıs Türk Halkı’nın, Milli Varoluş Savaşı’nın bütününü ifade etmektedir. Kıbrıs Türk halkı özgür, tam bir güvenlik içinde bağımsız ve egemen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, acılarla dolu soykırım planları tehditlerini ve risklerini artık yaşamamaktadır. Bu güvenlik, huzur ve barış ortamını sağlayan temel olgu Türk halkının ortaya koyduğu inançlı ve kararlı direniş mücadelesi süreçlerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleri ve katkılarıyla sağladığı tarihsel başarılardır” ifadeleri kullanıldı.

Kıbrıs’taki tarihsel süreçlere değinilen açıklamada, “Rum-Yunan ikilisinin emperyalist devletlerin destek ve yönlendirmesinde uygulamaya koyduğu soykırım planlarının başarıya ulaşmasını Türk halkı Toplumsal Direnişi ile engellemiştir” denildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin halkın başarılı toplumsal direnişinin bir sonucu olarak kurulduğunun kaydedildiği açıklamada, halkın 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı ile bağımsızlığa ve özgürlüğe ulaştığı da belirtildi.

 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nın Kıbrıs Türk halkının adadaki gerçek kurtuluş hareketinin ve bağımsızlığının önemli ulusal bayramlarından biri olduğunun söylendiği açıklamada, “Kıbrıs Türk halkı, Kıbrıs’ta bağımsız, özgür ve tam güven içinde kurduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde egemen bir halk olarak yaşamaktadır. Bunu sağlayan temel taşlardan biri Toplumsal Direnişi’dir. Halkımızın Toplumsal direnişinin öncü gücü Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) ve kahraman Mücahitlerimizdir, Türk Silahlı Kuvvetleridir. Hiç kimsenin ve hiçbir tarafın Kıbrıs Türk halkının var oluş savaşını, toplumsal direnişini ve bu direnişin örgütlü silahlı gücü TMT’yi itibarsızlaştırmaya, Kıbrıs gerçeklerine aykırı, doğru olmayan değerlendirmeler yapmaya hakkı ve yetkisi yoktur” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Yunanistan ile Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ın tek egemeni olmak ve adayı Yunan adası haline getirmek ve “yumuşak güç” yöntemiyle hedefe varmak istediği de savunularak, Yunanistan Başbakanı ile yetkililerinin ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis’in yaptıkları açıklamaların bunu ortaya koyduğu kaydedildi ve Hristodulidis’in “kırmızı çizgi olarak” Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı, AB kuruluş ilkeleri ve müktesebatının esas alınması, Türkiye’nin garantör olmaması, Türk askerinin adadan çıkması gibi koşullar sıraladığı ifade edildi.

Kıbrıs sorununu sonlandırmanın tek yolunun iki ayrı egemen halkın varlığı, bu halkların bağımsız ve egemen Devletleri, Kıbrıs ve bölge üzerinde uluslararası Kıbrıs Antlaşmalarıyla kurulmuş olan dengelerin varlığı olduğunun belirtildiği açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığının kabulü ile görüşme masasına oturulması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, Toplum Lideri Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, mücahitler, Türk Silahlı Kuvvetleri, şehitler ve gaziler de anılarak, 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı kutlandı.