KTMMOB'ye bağlı Gıda Mühendisleri Odası gündemde olan “ithal et” konusunda açıklamalarda bulundu.

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen tarafından yapılan yazılı açıklamada, her ithalat ardından gelecek başka ithalatın yolunu açacağı bununda üreticiyi yıkıma süreceği ifade edildi.

Yapılan açıklamada ayrıca tüketicinin ucuz ve güvenli et tüketebilmesi için yapılması gerekenler açıklandı.

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Yüksek bir protein kaynağı olan kırmızı et fiyatlarında son günlerde yaşanan artışlardan dolayı maalesef kişi başı et tüketimi son derece düşmüştür. Bunu üzerine fiyatları ucuzlatmak amacıyla et ithalatını açma kararı alınmıştır.

Hepimizin bildiği gibi et oldukça hassas bir gıda maddesidir. Hem elde edilen hayvanın menşei, hem sağlık durumu gibi kriterlerin yanında hayvanın kesimi, etin işlenmesi, soğuk zincir kırılmadan taşınması dikkat edilmesi gereken süreçlerdir. İthal etin tüm bu gıda güvenliği kriterlerine uygun olarak geldiğini varsayarsak, ülkemizdeki et fiyatlarında yaşanan sorunları çözecek midir?

Daha önce yaşanan deneyimler göstermiştir ki, her ithalat ardından gelecek başka ithalatın yolunu açmakta ve üreticiyi yıkıma sürüklemektedir. Binlerce hayvan üreticisi büyük zararlar ile sektörden çekilmek zorunda kalmaktadır.

Et fiyatlarındaki artışın esas sebebi uygulanan hayvancılık politikalarının yanlış olmasıdır. Bu sorun ancak girdi fiyatlarında, hayvan ıslahı da dahil olmak üzere hayvancılıkta kısa, orta ve uzun vadeli politikaların yeniden belirlenip, istikrarlı şekilde uygulanmasıyla düzeltilebilecektir.

Tüketicinin ucuz ve güvenli et tüketebilmesi için,

- Çiftliklerde oluşan girdiler ile ilgili çalışmalar yapılıp; bu konuda destek verilmeli ve maliyetler azaltılmalıdır,

- Kaçak et girişlerine karşı gereken önlemler alınmalıdır,

- Hayvancılığa verilen teşvikler çiftlik bazında et, süt ve kombine şeklinde gruplandırılarak düşünülmelidir,

- Ülke şartlarına adapte olabilen hayvan ırkları ithal edilip çiftliklerin gelişmesi sağlanabilir. Bu doğrultuda hayvancıya gerekli destek verilmelidir,

- Kaliteli alternatif kaba yem üretilerek hayvancının yem giderleri düşürülmelidir,

- Kasaplarda hayvan ırkı ve fiyat denetimine azami önem gösterilerek fiyat istikrarı sağlanmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, bir ülkenin varoluşunun temelini tarımsal üretim yapmak; bu üretimi arttırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak oluşturmaktadır. Bunun için piyasaya ucuz et sürüp yerli üretimi kökten bitirmek yerine, yerli üretimi destekleyerek et arzının milli imkanlarla sürdürülebilirliği sağlanmalıdır.”

Editör: Yasemin Canbaz