Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 39.000'i aştı.

İsrail, Cumartesi günü Gazze'nin merkezinde, savaş nedeniyle zorunlu olarak yerinden edilmiş insanların kullandığı bir okula hava saldırısı düzenledi. Farklı ülkelerin gözetiminde ilerleyen ateşkes görüşmelerinin devam ettiği bir ortamda, son saldırıdan ötürü 30 kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) yetkilileri, Hamas mensuplarının Deir Al-Balah'taki okulda silah depoladığını, buradan yeni bir karşı saldırıya hazırlandıklarını, bu sebeple havadan müdahalede bulunduklarını açıkladı.

Savaştan önce Gazze'deki kız çocuklarının eğitim gördüğü bir okul olarak bilinen binaya sığınan Filistinlilerin 30'u, İsrail bombardımanı sırasında hayatını kaybetti.

Gazze Sağlık Bakanlığı, cumartesi günü bölgeye düzenlenen diğer saldırılarda en az 11 kişinin daha öldüğünü vurguladı.

Associated Press'in (AP) aktardığı haberde, bombardıman sonrası kız okulunun kullanılamaz hale geldiği, insanların yaralıları kurtarabilmek için yardım beklediği, bazılarının enkaza girdiği ve ölenlerin cesedine ait olduğu düşünülen parçaların toplanıldığı belirtildi.

Haberde, "AP'nin sahadaki muhabirlerinin El Aksa Hastanesi'nde hayatını kaybeden insanlara ait cesetleri gördüğü ve Gazze Sağlık Bakanlığı'nın '30 olarak açıkladığı' ölü sayısının doğrulandığı" yazıldı.

IDF, daha önce Han Yunus'a düzenlenecek bir operasyon nedeniyle bölgede yaşayan sivillere tahliye emrinde bulunmuştu.

İsrail'in Gazze'deki karargahını hedef alan ve Han Yunus'tan ateşlendiği düşünülen bir füze üzerine sivillerin tahliyesi kararlaştırılmıştı.

Ordu, Hamas militanlarına karşı giriştiği savaşta, sivillerin hayata tutunmaya çalıştığı Mevasi'de bulunan kamp dahil birçok bölgeye operasyon düzenlemeyi planlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve sahada yardım faaliyetlerinde bulunan diğer kuruluşlar, İsrail'in tahliye kararının son bir hafta içerisinde çıkarılmış ikinci karar olduğunu ve 60 kilometrekare büyüklüğünde bir toprak parçasının, temel ihtiyaçlardan yoksun biçimde, çadır kamplarıyla çevrelendiğini aktardı.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), tahliye emrinden kaç kişinin etkileneceğini bilmenin "giderek zorlaştığını", insanların "sürekli olarak yer değiştirdiğini" açıkladı.

UNRWA'nın İletişim Direktörü Juliette Touma, "Bunlar 'zorla yerinden edilme' emirleri. Bu emirleri alan insanların taşınmak için genelde çok az zamanı oluyor." dedi.

İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.

İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim'de düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.

Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim'den beri İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 39.000'den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.

Harabeye dönüşen Gazze'nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.

Güney Afrika'nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.

Editör: Doğan Samer