“GEÇİCİ İSTİHDAM YAPMAK ZORUNDA KALDIK”… BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Eski Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Belediyeler Yasası’ndaki eksikliklerden dolayı kadrolu işçi alımı noktasında sorun yaşandığını anımsatarak, Belediye hizmetlerinin sürdürülebilmesi için geçici işçi alımı zorunda kalındığını vurguladı.

Ahmet UÇAR

   Eski Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter hakkında Belediyeler Yasası’na aykırı Ocak-Şubat 2022’de geçici işçi istihdamı yaptığı gerekçesiyle dava açıldı.

    Konuyla ilgili rapor hazırlayan Sayıştay Başkanlığı, geçici işçilerin yasanın öngördüğü sayının üzerinde olmasını, 3 ay sonra durdurulup birkaç gün sonra yeniden görevlendirilmelerini, giderlerin yüzde 50’lik limitin üzerine çıkmasını, belediye çalışanları listesinde yer almayıp Sosyal Sigortalar Dairesi’nin listesinde bulunması gibi uygulamaların “yasa dışı” olduğunu belirtti.

   Sayıştay’ın hazırladığı raporda Mağusa Belediyesi’nin yasa kapsamında 38 kişilik işçi istihdamı yapabileceği ancak 368 kişilik geçici işçi istihdamı yapıldığının tespiti de yer aldı.

   Sayıştay’ın raporunun Savcılığa ve polise gönderilmesinin ardından yürütülen soruşturma kapsamında Eski Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, dün mahkeme huzuruna çıkarılarak teminata bağlandı.

   BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan İsmail Arter, Belediyeler Yasası’nda bazı eksikliklerin olduğunu, kadrolu işçi almak için o dönem yasal zeminin bulunmadığını anımsatarak Mağusa’nın ihtiyaçlarının karşılanması için geçici işçi alımı yoluna gidildiğini savundu.

   Arter, bu sorunun çözülmesi ve sistemin yerine oturması için Sayıştay’a kendisinin başvurduğunu dile getirerek, her şeyin netleşmesi için bu davanın sonuçlanması istediğini belirtti.

Arter: Kadrolu işçi alınamadığı için

geçici istihdam yoluna gidildi

    Eski Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, sorunun yaşandığı dönemde yasalarda bazı güncellenmesi konuların söz konusu olduğunu belirterek, bunun gerisinde çalışanlarla ilgili kadrolu işçi alamama sorununun da yattığını kaydetti.

   2007 Belediyeler Yasası’nda bir sınav tüzüğünün hazırlanması, sınav komisyonu tarafından bir kadro oluşturulması gibi unsurların yer aldığını dile getiren Arter, bunun da hayata geçirilmediğini ifade etti.

   Arter, göreve geldiğinde de geçici işçilerin mevcut olduğunu, bu kişilerin 3 ayda bir durdurulup yeniden işe alındığını ve bunun tüm belediyeler tarafından yapılan bir uygulama olduğunu iddia etti.

   Mağusa’nın 40 bin 920 şeklindeki 2011 nüfus sayımının esas alınarak işçi rakamlarının ortaya çıktığına işaret eden Arter, artan nüfusla birlikte Mağusa’nın ihtiyaçlarının mevcut personelle dönemeyeceğini savundu.

   Arter, 40 bin 920 kişilik nüfusun karşılığında Mağusa Belediyesi’nde 380 kadrolu personel olması, bunun da yüzde 10’unu geçici personelin oluşturması gerektiğini iddia ederek yasal zeminin olmamasından dolayı kadrolu işçi alımının gerçekleştirilemediğini anlattı.

   Hem sınav tüzüğünün olmaması hem de personel harcamalarının yasadaki yüzde 50’lik sınırı aşma riski nedeniyle kadrolu personel alımının gerçekleştirilmediğini belirten Arter, şöyle devam etti:

   “380 kişilik personel sayısı emekli çıkanlarla 150-140’lara kadar düştü. 200’ün üzerinde kadrolu personel atanması lazımdı, o sıkışıklıkta kadrolu işçi alınamayacağı için kadrolu ve geçici işçileri çalıştırmaya devam ettik. Ancak bu sıkışıklık varken ben kendim Belediye müdürleriyle Sayıştay’a gittim ve bu konunun çözülmesi için girişimde bulundum. Onlar da geldiler, denetlediler ve bana sonucu yazdılar.  Ben de onlara cevap olarak ‘Bize söylediğiniz doğrultuda düzenlemeleri yaptık’ dedim.”

    Arter, çıkan raporun usul gereği Savcılığa, oradan da araştırılmak üzere polise gittiğini dile getirerek, polise verdiği ifadesinde Sayıştay’a verdiği raporunun kendisinin ifadesi olduğunu ve bundan kaçamayacağı yönünde beyanlarda bulunduğunu ifade etti.

   Dün mahkemeye çıkarılarak teminata bağlandığına işret eden Arter, bu davanın görüşülmesini ve netlik kazanmasını kendisinin de istediğini söyledi.