Eski Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, dün açıklanan Afrika davası kararı okunurken biraz hayal kırıklığı yaşadığını söyledi.
Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Reynar, bir hukukçu olarak kamuoyunda bilgi kirliliği yaratmamak adına Yargıtay’ın gerekçeli kararı eline geçinceye değin karar hakkında detaylı yorumda bulunmayı doğru bulmadığını belirtti.
Reynar, “Artık sömürge artığı bu ilkel yasaların ivedi olarak değişmesi gerektiğini vurguladı.
Tacan Reynar’ın paylaşımı şöyle:
“Elbette biraz yorgunluk var, elbette karar okunurken biraz hayal kırıklığı, biraz da vardığımız yer açısından üzüntü… Biraz da ‘biz buralara nerelerden geldik’ duygusu, hafif bir tebessüm içimde. Değil mi ama, nerelerden nereye?
Samimiyetle neredeyse 20 yıldır bu mahkeme koridorlarında nefes almaya çalışan, kâh avukat kâh yargıç olarak görev yaptığım ve dinlediğim o kadar duruşma içerisinde, bu karar okunduğu esnada olduğu kadar kendimi kötü hissetmedim. Çok basit bir duygu tanımıyla ‘kötü’.
Neden yaşıyoruz biz bunları diye döndü kafamda sorular, neden bir kolaj için sırf birileri şikayet etti diye tutar tarafı olmayan bir davada alt mahkeme yargıcı, sonrasında üç Yüksek Mahkeme yargıcı uzun uzun karar yazsın? O kadar önemli davalar varken üstelik sırf birileri memnun olsun diye dava açılsın? 22 Ocak’ta lince uğrayan gazeteye saldıranları Mahkeme cezalandırdı diye neden bu davalar mağdur edilen aleyhine karşı saldırı aracı olarak dosyalansın? Bir kere yetmedi mi mağduriyet, neden yıllarca mahkemede duruşmalarla eziyet çektirilsin? Neden bir Yüksek Mahkeme yargıcı mahkumiyet versin, neden o güvercin yargıç kararı okurken pencereye konsun, neden o yaştaki Şener ve Osman abi sanık kutusu içinde otursun? Göz göze geldiğimizde neden gelmişler geçmişler hücum etsin aklımıza?
Sahi neredeyiz biz?
Burada ne yapıyoruz? diye diye…
- - -
Tüm bu duygular geçti dün içimden.
Bugün ise müsaadenizle bir konuya açıklık getirmek için yazıyorum. Ben bir hukukçu olarak kamuoyunda bilgi kirliliği yaratmamak adına Yargıtay’ın gerekçeli kararı elime geçinceye değin karar hakkında detaylı yorumda bulunmayı doğru bulmuyor ve biraz olsun beraatın onanmış olmasının mutluluğunu yaşamak istiyorum.
Her şeyi olumsuzlayan bir tutum içinde olursak inanıyorum ki, birbirimizi daha fazla düşürürüz, daha fazla umutsuzluğa sevk ederiz.
Gerekçeli karar çıkınca alt mahkeme kararıyla birlikte geniş kapsamlı bir makale ele alıp yayınlayacağım.
Son olarak -ki bence en önemlisi- 2018’den bugüne değin her daim mahkemeye gelip yanımızda durarak destek veren, davada çeşitli riskler alarak savunma tanıklığı yapan herkese;
Davayı takip eden ve hiç durmadan davayı gündemde tutmaya özen gösteren tüm basın emekçilerine kendi adıma teşekkürü bir borç bilirim.
Bence, şimdi ihtiyatlı bir gülümseme olsun yüzümüzde, tedbiri elden bırakmayacağımız ve her şeye -belki daha ağır saldırılara- göğüs gereceğimiz dayanışmamız olsun.
Çünkü inanın, zaman o zaman:
Artık sömürge artığı bu ilkel yasaların İVEDİ olarak değişmesi zamanı !
- Hülasa:
‘Bütün iyi kitapların sonunda
Bütün gündüzlerin, bütün gecelerin sonunda
Meltemi senden esen
Soluğu sende olan
Yeni bir başlangıç vardır
Parmağını sürsen dünyaya, rengini anlarsın
Gözünle görsen elmayı, sesini duyarsın
Onu işitsen, yuvarlağı sende kalır
Her başlangıçta yeni bir anlam vardır.
Nedensiz bir çocuk ağlaması bile
Çok sonraki bir gülüşün başlangıcıdır.’ E. Cansever”
Eski Kıdemli Yargıç Reynar, Afrika davası kararı okunurken biraz hayal kırıklığı yaşadığını söyledi
Editör: Ahmet Karagözlü
Yorumlar