Duayen Tiyatrocu Yaşar Ersoy, sosyal medya hesabından “Dünya Sanat Günü” nedeniyle paylaşımda bulundu.
Ersoy paylaşımında, “Dünya Sanat Günü” denilince Işın Cem, Yaşar Ersoy, Osman Alkaş ve Erol Refikoğlu’nun eş zamanlı olarak aklına düştüğünü söyledi.
Ersoy, “44 yıl önce Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nu hayata geçirdi bu dört insan” ifadelerine yer verdi.
Ersoy, gelenekten geleceğe yürüyen genç meslektaşlarla Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun 44 yaşına ulaştığını belirtti.
Yaşar Ersoy’un paylaşımı şöyle:
“‘Dünya Sanat Günü’ deyince aklıma düştü birdenbire eş zamanlı buluşan dört insan...
Sanat denen yaratıcı eylemin çok zor, çileli ve uzun erimli, felsefeyle bir yaratıcı emek olduğunu bilmeyenimiz var ki, en kolayından zengin olanlar gibi, kendi PR’ı ve karizması peşinde koşan sanatçı(!) olanlarla doluştu bölünmüş adamızın kuzey yarısı.
Hem de en ucuzundan...
Hoş bu hal sadece bölünmüş adamızın kuzey yarısına ait değil.
Bu bakımdan ülkemizdeki, Yakındoğudaki ve dünya genelindeki yaşanan trajik gelişmeler sanat/kültür/düşün emekçilerini sınamaktadır. Ve özellikle bölünmüş adamızın kuzey yarısında ne yazık ki, bir iki istisna hariç bu sınavda, sınıfta kalmaktayız.
Çünkü yer küreye hakim olan kapitalizmin cilalı şekli neoliberalzim ve postmodernizm, insanın ve insanlığın kendi öz değerlerine yabancılaşması ve insanlığa diz çöktürmesi için en ahlâksızca uğraşı vermektedir. Ve bu uğraşa maalesef mağlubuz.
Bu uğraş özelikle sanat-düşün alanında da verilmektedir ki, insan ahmaklaştırılsın, aptallaştırılsın, zevk düzeyi yerlerde sürünsün, bilimsel bilgiden ve bilinçlenmeden, örgütlenmeden yoksun bırakılsın. Nihilist, narsist, melankolik, umutsuz, ufuksuz, inançsız, bireyci, benmerkezci, bilinmezci bir anlayışa saplanıp kalsın.
Ama bunun bilincinde olan sanatçılar; ‘İnsanın dünyayı tanıyıp değiştirmek için sanat gereklidir’ diyerek üretirler ve mücadele ederler her koşulda.
İşte o her koşulda üreten dört insan (Işın Cem, Yaşar Ersoy, Osman Alkaş, Erol Refikoğlu) düştü aklıma ve yüreğime bu ‘Dünya Sanat Günü’nde.’
Çürümüş, çözülmüş sistemle her alanda sanatsal mücadele etmeye aday Lefkoşa Belediye Tiyatrosu düştü aklım ve yüreğime. Nesnel gerçeklikten aldığı malzemeyi, imge çeperide toplumcu gerçekçi anlayışla yoğurup ve bedel ödeyip, 44 yıl önce Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nu hayata geçiren dört insan.
Ve ne güzel bir bahtiyarlıktır ki, gelenekten geleceğe yürüyen genç meslektaşlarla bu ‘Dünya Sanat Günü’nde 44 yaşına ulaştı Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, hem de eğilip bükülmeden, biat etmeden, sanatın evrensel disiplinlerini ve değerlerini koruyarak.
Dünya Sanat Günü yazımı büyük usta Bertolt Brecht’in sözüyle noktalayım;
‘Sanat dünyayı yansıtan bir ayna değil dünyanın onunla şekillendiği bir çekiçtir.’”