İnşaat Mühendisleri Odası (IMO) Başkanı Abdullah Ekinci, riskli okul binalarının tadilatının yeni ders sezonuna yetiştirilmesinin zor göründüğünü, öngörülerine göre, yaz sonuna kadar 123 binanın tadilatlarının yüzde 70 seviyesine geleceğini vurguladı.
Bir yıl içerisinde riskli binalarla ilgili 70 tane proje tamamlandığını, bunlardan 45 tanesinin yapımına başlandığını belirten Ekinci, 50 tane projenin de iki ay içerisinde tamamlanacağını söyledi.
Tadilatlar için deprem vergisinden gelen ödenekler kullanılacağını ifade eden Ekinci, mühendislerin devreye girerek piyasa değerinin yarısına projeler hazırladığını, ülke şartlarına göre mümkün olanın yapıldığını, bunun kolay bir süreç olmadığını vurguladı. Ekinci, 2025 yılına kadar söz konusu binaların tamamının hazır hale getirileceğini vurguladı.
Yabancılara mal satışıyla ilgili yasa tasarısı konusunda, İnşaat Mühendisleri Odası’nın muhatap alınmamasını ve meclisteki komite çalışmalarına davet edilmemesini eleştiren Ekinci, “Paydaş olarak görülmüyoruz. Sadece, Şehir Planlama Odası birinci oturuma davet edildi. Mühendisler ve Mimarların büyük paydaşlar olmasına rağmen davet edilmemesi büyük bir yanlıştır” dedi.
Abdullah Ekinci, İnşaat Mühendisleri Odası’nın ülkede yaşanılan sorunlara çözüm üretmek maksadıyla çeşitli çalışmalar yaptığını paylaşarak, iş sağlığı ve güveliği ile trafik gibi konularda odanın düzenlediği çalıştaylar aracılığı ile farkındalık oluşturmayı ve üyelerinin de mesleki olarak gelişimlerini hedeflediklerini söyledi.
BAĞIMSIZ TV’de yayınlanan, Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’ın sunduğu “Markaj” programına katılan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Ekinci, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
“İNSANLARIN RAHAT VE GÜVENLİ YAŞAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Ülkede arka planda olan birçok unsurun inşaat mühendisleri tarafından tasarlandığını belirten Ekinci, toplumdaki insanların rahat ve güvenli şekilde hayatını sürdürebilmesi için çalıştıklarını söyledi.
İMO olarak geçtikleri dönemlerde de çok sıkı çalıştıklarını ve bunu devam ettirdiklerini ifade eden Ekinci, şu anda yapı ve deprem bölgelerinde hep var olduklarını vurguladı.
Özellikle, 6 Şubat tarihindeki asrın felaketinde de deprem bölgesinde aktif rol aldıklarına vurgu yapan Ekinci, şimdiki dönemde ise toplumda sıkıntılı olan dallarda bir atılım yapmaya başladıklarını anlattı.
Toplumda sıkıntı yaratan dallarda çalıştay da düzenlediklerine dikkat çeken Ekinci, “Problemler ülkemizde gün yüzünde çıkmıştır” dedi.
“TRAFİK İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİKONULARINDA FARKINDALIK OLUŞTURACAĞIZ”
Özellikle trafik ile iş sağlığı ve güvenliği konularında aktif rol almaya başladıklarını belirten Ekinci, bu konuda farkındalık oluşturmak istediklerini kaydetti.
Danimarka’dan trafik konusuyla ilgili bir uzman getirttiklerini dile getiren Ekinci, söz konusu uzmanın karayolu trafiği güvenliği politikaları konusunda kendilerine Danimarka modelini anlattığının altını çizdi.
Danimarkalı uzmanın anlattığı modellere göre KKTC’nin çok geride kaldığını belirten Ekinci, yine de umutlu olduğunu söyledi.
“SORUNLAR TESPİTTEN ÖTEYE GÖTÜRÜLMELİDİR’’
Başkan Abdullah Ekinci, sorunların tespitinden öteye götürülerek devlete gösterilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Biz de elimizi taşın altına koyacağız ve eleştirmekten bir adım öteye gideceğiz. Ülkemizde 2006 yılında 187 kaza olurken hız kameraları devreye girmesi ile kaza sayısı 96’ya düştü. Sorun hız ise, çözümü hız kameralarının takılmasıdır ve böylelikle ölümlü kaza sayısının aza indirilmesidir. Ülkemizdeki sorunların tespitine gerek yoktur, sorunlar artık gün yüzüne çıkmıştır. Bizler elimizden geldiğince meslek disiplini alanındaki sorunları ele alıp çözümler ve icraatını gerçekleştireceğiz.”
“DEVLETİN KORUYUCU ÖNLEM ALMASI GEREKİYOR”
İnşaat mühendislerinin, yapılan her işte belirli standartlara uyulmasını sağladığını vurgulayan Ekinci, kara yolları için henüz bir standart belirlenmediğine dikkat çekti.
Trafik planlamasında da standartların oluşturulması gerektiğini belirten Ekinci, yollarda da trafik hacmine göre yol tasarımı ve çemberlerin geometrisi gibi birçok unsur için şartname gerektiğini söyledi.
Devletin koruyucu önlem alması gerektiğine dikkat çeken Ekinci, yurt dışında eğitim almış veya ülkemizde eğitim alarak kendini ihtiyaç duyulan alanlarda geliştirmiş birçok insanının olduğunu söyleyerek, bu kişilerden önlemler noktasında devletin yararlanabileceğine işaret etti. Ayrıca, İMO’nun düzenlediği “Karayolu Trafik Güvenliği Politikaları” seminerinde Danimarkalı uzman Jasper Solund doğumdan araç kullanımına kadar olan eğitimin trafik için çok önemli olduğunun altını çizdiğini hatırlattı.
“TRAFİKTE ŞARTNAMEMİZ YOK”
2024 yılında şimdiye kadar meydana gelen trafik kazalarında 17 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ekinci, trafik kazalarının önlenmesi için trafik denetimlerinin sürekli yapılması gerektiğini, cezaların ise kim olursa olsun affetmeksizin yazılması gerektiğini ifade etti.
Trafikte bir şartnamenin bulunmadığını, şartnamenin bir yasa olduğunun altını çizen Ekinci, “Biz bugün yollarımızı tasarlarken maalesef bir şartnamemiz yoktur” dedi.
Binaların deprem yönetmeliği olduğunu, binanın buna göre tasarlandığını anlatan Ekinci, yol tasarımı konusunda ülkemizde yasa olmamasının çok kötü bir şey olduğuna değindi.
“YABANCILARA MAL SATIŞIYLA İLGİLİ YASA GÖRÜŞMELERİNE DAVET EDİLMEMEMİZ BÜYÜK BİR YANLIŞTIR”
Gazeteci Ali Baturay’ın ‘’Yabancılara mal satışıyla ilgili yasaya katkı koydunuz mu’’ sorusu üzerine Ekinci, şunları söyledi:
“İnşaat Mühendisleri Odası olarak meclisteki komite çalışmalarına davet edilmedik ve paydaş olarak görülmüyoruz. Sadece, Şehir Planlama Odası birinci oturuma davet edildi. Mühendisler ve Mimarların büyük paydaşlar olmasına rağmen davet edilmemesi büyük bir yanlıştır. Biz Mühendisler ve Mimarlar olarak görüşlerimizi gerek basın yolu ile gerekse de kendi yayın organlarımızdan ortaya koyduk. Gelişmiş ülkelere bakarak, bize en uygun modeli kendimize adapte edebiliriz. İnşaat teknolojisinin gelişim ve sektörün duraksatılmaması için bilim ve mühendisliğe dayalı çözümlerle inşaat sektörünü sürdürülebilir bir yapıya dönüştürmemiz gerekiyor.”
“DEVLET DAHA ETKİN ÖNLEMLER ALMALIDIR”
İş sağlığı ve güvenliği konusuna da değinen ve zaman içerisinde önemli adımlar atıldığını belirten Ekinci, iş kazalarının diğer dünya ülkelerine kıyasla daha fazla yaşanıyor olmasının insana verilen değeri ortaya çıkardığını ifade etti.
Devletin daha etkin önlemler alması ve işçi sağlığını ön planda tutması gerektiğini vurgulayan Ekinci, “ülkeyi daha ileriye nasıl götürülebileceği” noktasının düşünülmesi gerektiğini savundu.
“YAZ SONUNA KADAR TADİLATLAR % 70 SEVİYESİNE GELECEKTİR”
İnşaat Mühendisleri Odası'nın çalışma yaparak riskli binaların belirlenmesi ve güçlendirilmesi için çaba sarf ettiğini aktaran Ekinci, şu bilgileri verdi:
“Devlet, en riskli okulların güçlendirme projelerinin hazırlanmasına karar verdi. Mühendislerimiz devreye girerek piyasa değerinin yarısına projeler hazırladılar. Bir yıl içerisinde 70 tane proje tamamlandı ve bunlardan 45 tanesinin yapımına başlandı. 50 tane proje de iki ay içerisinde tamamlanacak. Tadilatlar için deprem vergisinden gelen ödenekler kullanılacak. Bu kolay bir süreç değildir. Bizim öngörümüze göre, yaz sonuna kadar tadilatlar %70 seviyesine gelecektir.”
“İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE TECRÜBE ÇOK ÖNEMLİ”
İnşaat mühendisliğinde diğer mesleklerde olduğu gibi tecrübenin de çok önemli olduğunu belirten Ekinci, inşaat sektörünün 2 bin yıldır, medeniyetleşmede başladığına dikkat çekti.
İnşaatın bir doyum noktası olduğunu belirten Ekinci, bizde inşaatın ekonomik unsur olarak kullanıldığını söyledi.
İnşaatın olan parayı daha iyi bir yere aktardığını dile getiren Ekinci, inşaatın üretim sektörü gibi birşey olmadığını anlattı.
Ekinci, dünya ülkelerinde statü farklı olsa da inşaat ve trafik alanında bazı modellerin ülkemize uydurularak uygulanabileceğini ifade etti.
“YAPILAR BÜYÜYÜP ARTTIKÇA, İŞ KAZALARI ARTTI”
İnşaat mühendisliğinde çözümü olmayan bir problemin çok fazla olmadığına değinen Ekinci, “Doğru şekilde bilime uygun yapın yeter” ifadelerine yer verdi.
Ölümlü iş kazalarının trafik kazalarıyla çok paralel olduğunu belirten Ekinci, iş kazalarında yabancı uyruklu ucuz işçilerin de ekmek parası için hayatını kaybettiğini, sakatlandığını ya da yaralandığını söyledi.
Eskiye göre iş kazalarının arttığını aktaran Ekinci, artık çok daha büyük yapıların yapıldığını, bunun da önemli etken olduğunu vurguladı.
Nitelikli işçi konusunda büyük bir sıkıntı olduğunu dile getiren Ekinci, özellikle pandemi döneminde bu sorunun daha da büyüdüğünü ifade etti.
İsias Otel olayına da değinen Ekinci, otel sahibinin suçu mühendise attığını hatırlatarak, sorumluluk almadığını söyledi.
Bunun dünyada bir çok örneği olduğuna dikkat çeken Ekinci, Babil gibi geçmiş medeniyetlerde bile bunların yaşandığının altını çizdi.
“SU TAŞKINLARI OLMAMASI İÇİN PROJELENDİRME YAPILMALI”
İMO Başkanı Abdullah Ekinci, ülkemizde yağışlı havalar sonrasında meydana gelen su taşkınlarının trafik ile iş sağlığı ve güvenliği konusunda olduğu gibi inşaat mühendisliğini ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi.
Daha önce bu konuyla ilgili “Doğada felaket yoktur biz yaratıyoruz” sözlerine yer verdiğini hatırlatan Ekinci, su taşkınlarının yaşanmaması için iyi bir projelendirme yapılması gerektiğini vurguladı.
“Mesela herhangi bir dereye köprü yapılacaksa yağışa göre hesaplamalar yapılmalı” diyen Ekinci, bunu inşaat mühendisinin yapması gerektiğini kaydetti.
Yağışlarda biriken suyun bir şekilde denize ulaştığını belirten Ekinci, “Siz bu suyun güzergahına bir şey yaparsanız başka yerden geçecek veya başka evi su basacak, siz bunu planlayarak aşmış olmanız lazım” ifadelerini yer verdi.
Ekinci, inşaat mühendislerinin de bulunacağı bir ekiple su taşkınlığı haritalarının incelenip, buna göre sorunların çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.