Yükseköğretim Planlama Denetleme ve Akreditasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı’nın lisans diplomasının orijinalliğinin tespitini araştırmak için Polis Genel Müdürlüğü’nün görevlendirilmesinin ardından YÖDAK’ın iki eski, iki de şimdiki üyesi PGM’ye tavsiye mektubu gönderdi. 
    YÖDAK üyeleri Prof. Dr. Hülya Harutoğlu, Prof. Dr. Ali Ünyayar ile YÖDAK eski üyeleri Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı imzasını taşıyan tavsiye mektubunda, araştırmanın nasıl yapılması gerektiğine dair tavsiyeler yer alıyor.
   Tavsiyede, polisin mahkemenin soracağı sorulara eksiksiz cevap verebilmesi için gerekli araştırma yöntemlerine de yer verildi.
   Dört akademisyenin imzasının taşıyan ve PGM’ye verilen tavsiye mektubu şöyle:
   “Malumunuz olduğu üzere YİM No: 38/2022 dava çerçevesinde 12/01/2024 tarihindeki duruşmada Mahkeme Davacı Turgay Avcı’nın Lisans diplomasının aslının ibrazını emretmiş ve Mahkeme Mukayyitliğine teslim edilen ve diploma olduğu iddia edilen belgenin orijinalliğini tespit etmek üzere Müdürlüğünüz görevlendirilmiştir.
    Hatırlanacağı gibi; YİM No: 38/2022 davanın açılma gerekçesi YÖDAK Yönetiminin -Turgay Avcı’nın aldığı lisans, Yüksek Lisans ve Doktora unvanlarının mevzuat gereği incelenmesinin Avcı tarafından engellemesi nedeniyle - aldığı “Denklik verilemeyeceği” kararına dayanmaktadır.  YÖDAK aldığı kararda unvanların sahte olduğu ve/veya denk olmadığı kararı almamış ve Davacı Turgay Avcı tarafından mevzuatın işletilmesi engellendiği için “denklik verilemeyeceği” sonucuna varmıştır. 
   65/2005  Sayılı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim Yasası’nın 44'üncü maddesi  tahtında yapılan "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Tüzüğü" çerçevesinde ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına denklik verme yetkisi YÖDAK’a verilmektedir. Bu Tüzük, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Yükseköğretim kurumları harici yurtdışındaki Yükseköğretim kurumlarından ön lisans, lisans veya yüksek lisans diploması alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı olmayıp geçerli bir izin doğrultusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kalma veya çalışma hakkına sahip olan kişilerin almış oldukları diplomanın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim programlarına denkliğinin ve/veya geçerliliğinin değerlendirilmesi, denklik başvuru usulleri ve Diploma Denklik Komisyonu ile ilgili hususları kapsamaktadır (madde 4). 
   YÖDAK Başkanı ve Üyeleri tarafından görevlendirilen üç üyeden oluşan Komisyon, yurtdışındaki Yükseköğretim kurumlarından alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans derecelerinin denkliğini ve geçerliliğini tespit eder (madde 5).
   Tüzüğe göre "Denklik” yurtdışından tanınan bir Yükseköğretim kurumundan alınan ön lisans, lisans, yüksek lisans diplomalarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Yükseköğretim kurumları tarafından verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eşdeğer olduğunun veya güvenilir bir kurumdan alınmış bir belge olduğunun tespit edilmesini anlatırken "Denklik Belgesi", Denkliği veya geçerliliği talep edilen diplomanın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de hangi alan ve düzeyde tanındığını gösteren belgeyi anlatır (madde 2).
    Bahse konu Dava ile ilgili Denklik başvurusunun sonuçlandırılması için gerekli belgeler aşağıda sıralanmaktadır [(madde 7(2)]: 
   •Turgay Avcı’ya ait Ön Lisans, Lisans ve Yüksek Lisan Diplomalarının aslı ve diploma aslının kopyası,
   •Diploma İngilizce dışındaki başka bir yabancı dilde ise diplomanın tasdik memuru onaylı tercümesi,
    •Gereken durumlarda derslerin kısa açıklamalarını (short course description) içeren belge.
Özetle YÖDAK’ın yetkisinde olan Diplomalarının denkliği işlemi diplomaların gerçekliğini, geçerliliğini ve eşdeğerliğini kapsamaktadır. 
   Bahse konu dava ile ilgili Yüce Mahkemenin Müdürlüğünüze verdiği görev Lisans diploması olduğu iddia edilen belgenin asıl olup olmadığı hususu yükseköğretim mevzuatına göre geçerliliğinin tespitidir. YÖDAK ve YÖK uygulamalarına göre Turgay AVCI’nın yüce mahkemeye sunduğu belgenin asıl olup olmadığı veya geçerliliğini tespit etmek için aşağıdaki yolların izlenebileceğini takdirlerinize sunarız:
   1.Öncelikle DAÜ Rektörlüğü’nden 12 Ocak 2024 tarihli YİM Kararının emrine istinaden aşağıdaki belgelerin diplomanın yasa ve tüzükler çerçevesinde denklik işleminin tamamlanabilmesi ve orijinalliğinin onaylanabilmesi açısından aşağıdaki bilgi ve belgelerin akademik olarak halen izinli olduğu üniversiteden istenmesi duruşmaların seyri açısından son derece önemlidir. Bu konu 16 aydır ülkemizin gündemini meşgul eden ve üniversitelerin akademik güvenliği bakımından önemini koruyan bu konuya ilişkin gereken titizliği göstermek bakımından aşağıdaki bilgi ve belgeler söz konusu DAÜ rektörlüğünden mahkeme kararına istinaden istenmesi soruşturmanın selameti açısından kritik bir öneme haizdir. Öyle ki; YÖDAK ülke yurttaşlarının yurt dışı diplomalarının tamamına denklik işlemi yapan yegâne kurumumuzdur.
    a)Turgay Salih Zeki’nin (Turgay Avcı) 1985 tarihli lisans diplomasının denkliği, geçerliliği ve eşdeğerliliği bakımından üniversitenizde 1990 yılında yüksek lisans başvurusu sırasında üniversiteye sunduğu lisans diploması örneğini, aldığı not döküm çizelgesi (transktipti) ve ders saatlerini, yıllarını ve içeriklerini gösteren belgenin istenmesine,
    b)İkinci olarak 1992 yılında mezun olduğu Business Administration Yüksek Lisans (MBA) bölümüne girerken aldığı fark derslerini ve notlarını gösteren not döküm çizelgesini;
    c)Aynı şekilde 1992 yılında yüksek lisans yaptığı sırada aldığı dersler ve not döküm çizelgesini ve saatlerini;
    d)Mezun olduğu Yüksek Lisans bölümünde yazdığı Master tezinin bir örneğini,
    2.Lisans eğitimini tamamladığını iddia ettiği dönemde KKTC ve T.C üzerinden Lübnan’a gittiği için T.C muhaceretinden giriş/çıkış bilgilerinin talep edilmesi,
   3.Mezun olduğunu iddia ettiği Lübnan’daki üniversite ile resmi yazışma yaparak aldığı unvan, karne ve ders içerikleri bilgisinin talep edilmesi,
   a.3. Madde maksatları için aşağıdaki linkten elektronik ortamda üniversiteye başvurulabileceği ifade edilmektedir.
   4.KKTC Mili Eğitim Bakanlığı’ndan onaylattığı ve muhtemelen Askerlik Şubesine sunduğu Diploma örneğinin ilgili mercilerden talep edilmesi,
   5.YÖK nezdinde denklik sürecinin safhaları yer almaktadır. Bu safhaların başlıcaları ön inceleme olarak diplomanın teyidi için dış temsilcilikler ile yazışma yapılır ve pasaport ile il emniyet müdürlüğünden alınan yurt dışı giriş ve çıkış bilgileri incelenir. İnceleme safhasında üniversitelerden akademik görüş istenir ve Bilim Alanı Danışma komisyonu inceler. Alınan görüşler doğrultusunda Tanınma ve Denklik Komisyonu nihai karar oluştur ve  Yükseköğretim Yürütme Kurulu karar bağlar     6.KKTC Polis Teşkilatı, T.C Polis teşkilatı ile işbirliği yapmak suretiyle Sahte diploma sorgulamasını Türkiye Cumhuriyeti e-Devlet uygulamasında 'Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama' sayfasından yapabilme imkanına sahip olabilir 
   7.Destekleyici bulgu mahiyetinde Diploma olduğu iddia edilen belgenin kağıdı ve diğer özelliklerine göre asıl olup olmadığı yönünde inceleme yapılabilir. Bu konuda ilgili bilimsel makale örnekleri:
   a.ADLİ BİLİM (KRİMİNALİSTİK) ALANINDA KÂĞIDIN İNCELENMESİ Paper Examination in Forensic Sciences (Criminalistics) Yasin ATAÇ
https://www.ajindex.com/dosyalar/makale/acarindex-1423911028.pdf
b.ÇAKIR, İsmail, and Hızır ASLIYÜKSEK. "Belge İncelemeleri̇nde Kullanılan Ci̇haz Ve Yöntemler." Arşiv Dünyası 16-17 (2014): 25-32.
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1184156
   Takdir ve ferasetlerinize saygılarımızla arz ederiz”.

Polis Genel Müdürlüğü.avcı Diploma Aslı İncelemesi 1Polis Genel Müdürlüğü.avcı Diploma Aslı İncelemesi 2

Polis Genel Müdürlüğü.avcı Diploma Aslı İncelemesi 3

Polis Genel Müdürlüğü.avcı Diploma Aslı İncelemesi 4

Editör: Erol Kanlıada