Ahmet UÇAR

  Ülkemizdeki ekonomik kriz nedeniyle yüzde 60-70 oranında müşteri kaybına uğrayan yiyecek içecek sektörü, yeni külfetle karşı karşıya kaldı.

   Belediyelerin gelirlerini artırmak amacıyla hazırlanan “Değiştirilmiş ve Birleştirilmiş Belediyeler Yasası” kapsamında meyhanelerin ödemekte olduğu “Eğlence İzin Harcı”na yapılan yüksek artış şok etkisi yarattı.

   “Eğlence İzin Harcı” geçmiş dönemlerde aylık 50 TL, yıllık 200 TL civarlarındayken, yapılan yasal düzenlemeyle bu fiyat bin 356 TL’ye çıktı. BAĞIMSIZ GAZETE’ye ulaşan birçok esnaf, bu harcın kendilerini ekonomik olarak sarstığına vurgu yaptı.

   BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, harçlara yapılan bu artışın yiyecek-içecek sektöründe kapanmaları hızlandıracağını vurguladı.

   Restorancılar Birliği (RES-BİR) Başkanı Arif Bayraktar ise boşa ödenen bu harcın nereye gittiğinin ve neden ödendiğinin cevaplanması ve bu kararın gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

HÜRREM TULGA

Tulga: Harçlardaki artış kapanmaları hızlandıracak

 

   Hürrem Tulga, “Belediyeler Değişiklik Yasası” çıktıktan sonra maliyetlerde yüzde 70 oranında bir artışın olacağının öngörüldüğünü belirterek, vergilerin asgari ücrete endekslendiğini kaydetti.

   Tulga, rakamların asgari ücretin yanı sıra belediye meclislerinin kararına göre de belirlenmekte olduğunu dile getirerek, asgari ücret yükseldikçe harçların da yükseldiğini ifade etti.

   Belediye meclislerinin yetkilerinin alındığını, bu nedenle meclislerin çok küçük müdahalelerde bulunabildiğini söyleyen Tulga, şöyle devam etti:

   “Biz buna meclis çalışmaları sırasında müdahale ettik. Böyle olmaması, yetkinin belediye meclislerinde olması gerektiğini söyledik. Ancak yasa koyucu bunu kabul etmedi. Yani yasa koyucu, belediye meclislerine güvenmedi ve dedi ki ‘Biz güvenmiyoruz, yasayla belirliyoruz’.”

   Tulga, harçların bu kadar artmasının sebebinin batık durumda olan birçok belediyenin bu harçlarla kurtarılmaya çalışılması olduğuna işaret ederek, batan belediyelerin halka ve özellikle de esnafa fatura edildiğini vurguladı.

   Zamanında uyarı yapmalarına rağmen kimsenin bu konuyla ilgilenmediğine dikkat çeken Tulga, şimdi bu olaylar yaşanmaya başlayınca herkesin konuşmaya başladığının altını çizdi.

   Tulga, özellikle yiyecek – içecek sektörünün tepkisini ortaya koyduğu üzerinde durarak, çünkü bu sektörün ülkedeki en dardaki sektör olduğunu anlattı.

   Durumların bu boyuta geleceğini daha önceden gördüklerini ve gereken uyarılarda bulunduklarını belirten Tulga, bir kahve içmeye giden insan sayısının bile azaldığını, restoran ve meyhanelerin bundan daha çok etkilendiğini kaydetti.

   Tulga, giderlerde sürekli artış olmasının sorun yarattığını dile getirerek, giderleri zaten çok olan yiyecek içecek sektöründe harçların bu kadar artmasının ardından kapanmaların artacağı öngörüsünde bulundu.

   “Eğlence İzin Harçları”nın asgari ücrete endeksli durumdan çıkarılması gerektiğine işaret eden Tulga, öte yandan halkın alım gücünün düşmesinin de yiyecek sektörünü derinden sarstığını anlattı.

   Tulga, yiyecek-içecek sektöründe maliyetlerin zirveye çıktığına dikkat çekerek, alım gücü düşen insanların da restoranlara ve kafelere gitmekten vazgeçtiğini söyledi.

 2ARİF BAYRAKTAR (2)

Bayraktar: Bu kararın gözden geçirilmesi lazım

 

  Arif Bayraktar, Eğlence İzin Harcı’nın Cemal Bulutoğluları döneminden beri var olduğunu ancak bu kadar yüksek düzeyde istenmediğini belirterek, ayda 50 TL, yılda 200 TL harç söz konusuyken, bunun aşırı zamlandığını kaydetti.

   Bayraktar, aylık bin 300 TL’lere varan yeni harç miktarının ödenebilecek gibi olmadığını dile getirerek, bu harcın zaten boşu boşuna ödendiğini ifade etti.

   Bu artışın özel sektörü zora sokmaktan başka bir şey olmadığına işaret eden Bayraktar, bu harç fiyatlarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

   Bayraktar, bu harçların hiçbir işe yaramadığına dikkat çekerek, “Hiçbir faydası olmayan aksine zararı olan bir uygulama. Üyelerimiz bu harcı neden ödemek zorunda, bu harçlar nereye gidiyor? Belediyeler Birliği’nin bu konuda bir açıklama yapması lazım” diye konuştu.

harç

   İnsanların alım gücünün düştüğünü belirten Bayraktar, restoranların vatandaş için daha da lüks hale geldiğini kaydetti.

   Bayraktar, müşteri oranının yüzde 60-70 azaldığını dile getirerek, bu düşüşün önümüzdeki günlerde de artarak devam edeceği öngörüsünde bulundu.

   Bayraktar, restoran sektörünü ve özellikle meyhane sektörünü çok zor günler beklediğini vurguladı.