Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Finansal Düzenleme ve Risk Yönetimi Merkezi Başkanı ve Bankacılık ve Finans Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Feridun, “KKTC Merkez Bankası 2022 Yılı Faaliyet Raporu”nu eleştirdi.
Merkez Bankasının kadro sayısının, KKTC Merkez Bankası Teşkilat Yasası ile 205 olarak belirlendiğinin belirtildiğine dikkat çeken Feridun, ancak şu anki mevcut personel sayısının 119 kişi olduğu bilgisi paylaşıldığını, yaklaşık 90 personel eksik olmasını normal bulmadığını söyledi.
Mete Feridun, rapora göre 2022 yılında 6 kişinin emekli olduğuna ama yerine yeni personel istihdamı edilmediğini belirterek, “Bunun bir gurur vesilesi olarak mı yoksa sıkıntılı bir durumun kamuoyuyla paylaşımı olarak mı sunulduğu açık değil. Eksik olan personel sayısı 10-15 kişi olsa anladım ama bu kadar önemli görev ve sorumluluklar yaklaşık 90 eksik personel ile nasıl gerektiği şekilde yerine getirilebiliyor? Bu açıkçası endişe verici bir durum” dedi.
Açıklama şöyle:
"Şimdi gördüğüm bir haberden anladığım kadarıyla KKTC Merkez Bankası 2022 Yılı Faaliyet Raporu bugün yayınlanmış.
Doğrusu oldukça garip geldi. 2023 yılının 9’uncu ayına girerken geçen senenin yeni faaliyet raporu nasıl olur da 2024 yılından neredeyse birkaç ay önce yayınlanıyor bunu anlamak güç.
Mutlaka vardır mantıklı bir açıklaması ama habere göre rapor “şeffaflık ve hesap verilebilirliğin bir gereği olarak” hazırlanmış.
Eğer durum buysa 9 ay geriden gelen bir rapor pek o kadar da şeffaf sayılmaz bence. Ama rapora bakılırsa bundan daha da önemli bir sorunumuz var gibi…
Merak edip rapora hızlıca baktım.
Enteresan şekilde daha ilk sayfada bankanın amacı ve sorumlulukları ön plana çıkarılmış. Herkesin bildiği gibi bunlar son derece önemli görevler ve sorumluklar. Raporun içeriğinde de bunlar uzun uzun anlatılmış.
Ancak raporda ilginç bir şekilde bankanın “yürütmekle yükümlü olduğu hizmetlerin gerektirdiği asıl ve sürekli görevleri yerine getirecek kadro sayısı, KKTC Merkez Bankası Teşkilat Yasası ile 205 olarak belirlenmiştir” deniyor ama şu anki mevcut personel sayısının 119 kişi olduğu bilgisi paylaşılıyor.
Eğer yanlış anlamadıysam Merkez Bankası şöyle bir mesaj veriyor:
“Banka olarak son derece önemli görev ve sorumluluklarımız var. İşleriniz çok yoğun ama biz normal olarak bunları başarıyla yerine getirebilmemiz için gerekli olan personel sayısının neredeyse yarısı ile idare ediyoruz.”
Üstelik, rarpora göre 2022 yılında 6 kişi emekli olmuş ama yerine yeni personel istihdamı edilmemiş.
Bunun bir gurur vesilesi olarak mı yoksa sıkıntılı bir durumun kamuoyuyla paylaşımı olarak mı sunulduğu açık değil.
Eksik olan personel sayısı 10-15 kişi olsa anladım ama bu kadar önemli görev ve sorumluluklar yaklaşık 90 eksik personel ile nasıl gerektiği şekilde yerine getirilebiliyor?
Bu açıkçası endişe verici bir durum.
Başka bir ülkede olsak finans piyasalarını allak bullak edecek nitelikte bir bilgi aslında ama bizde bunu garip bulan tek kişi benim sanırım…
Rapora göre 2021 yılında 500 küsür milyon TL olan kârı, 2022 yılında bunun iki katından fazla olarak gerçekleşmiş. Merkez Bankasının görevinin ticari kazanç sağlamak olmadığını geçen seneki raporu yorumlarken yazmıştım. Tekrar etmeye gerek yok ama bankanın parası olduğuna göre neden gerekli personel sayısının neredeyse yarısı ile idare etmeye çalışılıyor bunu anlamak güç. Mevzuatla ilgili bir sıkıntı vardır herhalde.
Madem ki iş yükü iki kat personel gerektiriyor bu hem mevcut personele haksızlık (bence o zaman iki kat maaş alıyor olmaları lazım!) hem de bankanın görev ve sorumluluklarını layıkıyla yerine getirip getirmediği konusunda kafalarda ister istemez bir soru işareti yaratıyor...
Ya personel eksikliğinden dolayı bankacılık sistemindeki bir takım riskler veya potansiyel sorunlar gözden kaçırılıyorsa?
200 yerine 100 küsür kişi ile faaliyet gösteren bir kurumun görev ve sorumluluklarını eksiksik olarak yerine getirmesini beklemek fazla iyimserlik olmaz mı?
Birkaç ay önce bankanın 2023 yılı ilk çeyreğine ait raporun geç yayınlanmasını da eleştirmiştim. 2022 yılnın faaliyet raporu da geciktiğine göre belli ki artık personel alımına hız verilmesinde fayda var!..."